Grunden til, at jeg går på talerstolen her, er egentlig blot, at jeg vil gøre opmærksom på, at der i forbindelse med det her lovforslag har været et lidt besynderligt forløb fra Venstres og De Konservatives side frem mod andenbehandlingen og udarbejdelsen af ændringsforslaget.
Det er jo sådan, at alkoholforbruget blandt unge danskere er vedkendt alt for stort, og det er konsekvenserne – både de sundhedsmæssige og de samfundsmæssige – også af det her meget store alkoholforbrug blandt de unge.
Fra socialdemokratisk side vil vi gøre en meget stor indsats for at få forebygget det store alkoholforbrug.
Vi har defineret en klar politik og en klar vision på det her område, men vi synes, det skal være tilladt for unge i alderen 16-18 år at drikke en øl eller drikke et glas vin.
Regeringen fremlagde sit lovforslag og sendte det i høring, og der havde man fastsat en alkoholprocent på 7, og det skulle så ikke være tilladt for unge i alderen 16-18 år at købe spiritus med en højere alkoholprocent end 7.
Det, der var underligt og lidt besynderligt, var, at regeringen på intet tidspunkt har haft et flertal for det lovforslag, som de sendte i høring.
Pludselig var regeringens holdning, at alkoholprocentgrænsen for unges køb ikke skulle være 7, men at den skulle være 22.
Forhandlingerne gik i gang, og vi gik naturligvis fra socialdemokratisk side til forhandlingerne med det, som var vores klare politik, nemlig at grænsen for alkoholprocenten, når man skulle lave en aldersgrænse for unges køb af stærk spiritus, skulle ligge mellem 15 og 17 pct.
Vi er særdeles tilfredse med det forhandlingsforløb, der har været, hvor alkoholprocenten nu er blevet fastsat til 16,5, forstået på den måde, at unge under 18 år ikke skal have mulighed for at købe spiritus med en høj alkoholprocent.
Tak.