Vi har her tre lovforslag i træk, som vedrører vores forlig om ungepakken fra november 2009, og det er nogle gode tiltag, som bliver taget her.
Det er nogle meget interessante rammer, vi får tegnet.
Det er jo sådan, at vi har behov for mere fleksibilitet i vores uddannelsessystem, og med dette lovforslag får vi nu igen lavet en afbureaukratisering.
Vi får i hvert fald lettet noget, med hensyn til hvordan man kombinerer kompetencer, hvordan man får erhvervserfaring ind, hvordan man får beskæftigelse og uddannelse sat sammen, hvordan man får praksis og teori sat sammen, samt hvordan man giver nationale og internationale kompetencer.
Det er sådan, at ved her at give kommunerne en større handlefrihed har vi altså en mulighed for at hjælpe andelen af de 15-17-årige, der ikke lige er parate til at påbegynde en ungdomsuddannelse eller lige er parate til uddannelse og job.
De har brug for et mere fleksibelt skoleforløb, og derfor understøtter det her overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse.
Og det er så vigtigt, at vi giver mulighed for at lave en alternativ tilrettelæggelse af eksempelvis 10.-klasses-forløb.
Med det her lovforslag har vi mulighed for at udbyde et 10.-klasses-undervisningsforløb et andet sted end på det kommunale 10.-klasses-center.
Det kan f.eks.
være på en institution, som er en erhvervsuddannelse, og der vil være mulighed for, at der bliver lavet de her glidende overgange, som jeg talte om lidt før.
Vi har brug for, at der skabes fleksibilitet.
Vi har erhvervsuddannelser, som har evnen til at kunne lave et tæt samarbejde med vores kommunale 10.-klasses-centre, og det skal optimeres.
Så der kan altså laves forløb nu med, lad os sige 20 uger på 10.-klasses-ordningen og efterfølgende 20 uger på en erhvervsuddannelse.
Det kommer til at give en tættere forbindelse.
Så har jeg hørt nogle sige:
Jamen så fragmenterer vi fuldstændig 10.-klasses-undervisningen.
Nej, tværtimod.
For mig er det sådan, at jeg vil opleve, at vi hermed giver en større fleksibilitet, ved at det kan tilrettelægges forskelligt.
Der kommer nytænkning ind, og der vil være en tilpasning til de givne omstændigheder, som er nødvendige, og det vil blive helt essentielt, hvis vi skal hjælpe de sidste unge, som har behov for lige at skulle have et særlig tilrettelagt forløb.
Så forslaget her kommer altså til at understøtte, at 10.
klasse med fordel kan, skal og bør tænkes som vejen ind i ungdomsuddannelserne frem for at være vejen ud af grunduddannelsen.
Venstre støtter varmt forslaget.