Det er dejligt, at smilene kan komme frem på læberne – af flere årsager, ikke bare på grund af det, der er formuleret på tavlen, men selvfølgelig også på grund af det lovforslag, som vi behandler her og nu.
For der skal ikke herske tvivl om, at Dansk Folkeparti finder det af umådelig stor værdi, at der i Danmark findes en ordning, hvor overskuddet fra spil, altså de såkaldte tipsmidler, formidles videre til en bred vifte af modtagere, som har frivillige og almennyttige interesser som hovedformål.
Det er ikke ukendt, at der igennem de seneste år har været en forståelig frygt for midlerne blandt de forskellige interessegrupper, fordi midlerne er blevet færre og færre med årene.
Tendensen har været tydelig, og det er derfor positivt, at der nu som en konsekvens af den nye spillelovgivning bliver en debat om det, og at vi kan opleve, at der ikke bare på Skatteministeriets område, som vi lige har hørt, men også her på kulturministerens område er en bred politisk opbakning til, at der sker en ændring.
Der er selvfølgelig flere formål med det.
Fremover vil der være en større gennemsigtighed med de aktører, der er på markedet for spil, og det vil være et krav, at også de udenlandske spiludbydere, som der er kommet flere og flere af, og som ønsker at etablere sig på det danske marked, kan gøre det lovligt ved at betale 20 pct., som vi også hørte om i den foregående debat, af deres spiloverskud, som så tilfalder den danske stat.
Så vil der være en sikkerhed for, at spiludbydere uden licens ikke kan komme og etablere sig på det danske marked.
At der i Danmark er en stærk tradition for foreningsliv, og at mange mennesker som en stor del af deres tilværelse tager del enten som aktive, som ledere eller måske på et mere organisatorisk plan, er en styrke ved et samfund som det danske.
Vi ved godt alle sammen, at det ikke er muligt at få det hele til at hænge sammen kun ad frivillighedens vej, men at der også er brug for økonomiske ressourcer, og det er netop dem, som vi får via tipsmidlerne.
Der er ikke tvivl om, at det er noget, som gør en forskel rundtomkring i både de større og de mindre lokalsamfund.
Som person er jeg egentlig selv rundet af det lille lokale foreningsmiljø, og jeg tænker tit på, hvordan det har været med til at præge mig, og at det har smittet af på mine børn og de mange børn, som jeg har haft kontakt med igennem mange år som folkeskolelærer.
Det er jo en glæde at se det og stadig væk være en del af det foreningsmiljø.
Det er også vigtigt, at vi i mange år frem sørger for, at der er sikkerhed for, at der kan være et fundament, som er stærkt og til glæde for mange generationer som aktive.
Og der skal kæmpes for at tiltrække endnu flere.
Det er en udfordring, vi står med, også politisk.
Det betaler sig jo ikke kun i forhold til det kulturelle aspekt, men så sandelig også i forhold til det sundhedsmæssige og det sociale aspekt.
Som en del af finansloven for i år var Dansk Folkeparti med til at beslutte, at det i en overgangsperiode skulle sikres, at overskudsmodtagerne ikke ville blive ramt unødig af yderligere fald i indtægterne, og derfor besluttede regeringen og Dansk Folkeparti, at der blev afsat 110 mio.
kr.
i perioden 2010-11 som et ekstraordinært statsligt tilskud, så udlodningsniveauet ikke ville falde, inden den ændrede spillelovgivning trådte i kraft.
Med vedtagelsen af de forskellige lovforslag, der er fremsat af skatte- og kulturministeren, og efter mange drøftelser, som vi også har hørt, mellem de forskellige politiske partier er det selvfølgelig Dansk Folkepartis håb, at der nu vil falde en vis form for ro på området, og at det fremover vil blive muligt for de mange modtagere at koncentrere sig om det, som for dem er det væsentlige, nemlig det frivillige og almennyttige arbejde til glæde og gavn for de fleste borgere i Danmark.
Derfor støtter Dansk Folkeparti selvfølgelig forslaget i dag, og vi ser frem til den evaluering, der vil komme i 2014, hvor vi så netop kan få en udredning af det idrætsmæssige og økonomiske og hele strukturen af idrætslivet i Danmark.