Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
L 188
Offentligt
842025_0001.png
842025_0002.png
Dato:Kontor:
7. maj 2010Udlændingelovskonto-ret
J.nr.:Sagsbeh.:
10/05862DLR/AWH

Besvarelse af spørgsmål nr. 43 ad L 188 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge

og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 23.

april 2010.

Spørgsmål:

”Hvilke forebyggende og integrationsstyrkende initiativer vil ministeren - ud over denlovgivningsmæssige stramning, jf. lovforslagets § 1, nr. 12, der betyder at børn pågenopdragelsesrejse mister deres danske opholdstilladelse allerede efter 3 måneder udenfor Danmark - iværksætte for at forhindre, at børn sendes på genopdragelsesrejse iforældrenes hjemland?”

Svar:

Udover det klare signal, der med lovændringen sendes til de forældre, der overvejer at sen-de et barn på genopdragelsesrejse, om, at en sådan praksis ikke accepteres af hensyn tilbarnet og barnets integration her i landet, har Integrationsministeriet iværksat en række initi-ativer med henblik på forebyggelse af genopdragelsesrejser.Disse initiativer sigter både på oplysning, rådgivning, akut hjælp, og på det lange træk, derhandler om at ændre holdninger. Dette sker dels gennem den almindelige integrationsind-sats, dels gennem særlige tiltag rettet mod genopdragelsesrejser, f.eks. gennem kampagnerhenvendt til både unge og forældre om æresrelaterede konflikter, kønsligestilling mv.Integrationsministeriet har således iværksat en række forebyggende initiativer henvendt tilhenholdsvis de unge, deres forældre og fagfolk.Der tilbydes telefonisk rådgivning til både de unge og deres forældre vedrørende genopdra-gelsesrejse. Hvis en konflikt er spidset til, kan der tilbydes konfliktmægling til familien. Deunge kan endvidere få information på Børnerådets hjemmeside, hvor Børnerådet sammenmed Integrationsministeriet har lavet et tema om genopdragelsesrejser. De unge kan ogsåmøde det rollemodelkorps af unge mænd, som snart vil rejse rundt i landet og sætte gang i
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
dialogen om kønsligestilling, tvangsægteskaber mv. Genopdragelsesrejser vil også være etaf korpsets temaer.Fagfolk tilbydes telefonisk rådgivning af både LOKK og Integrationsministeriet, ligesom fag-folk kan rekvirere gratis temadage, der bl.a. kan omhandle genopdragelsesrejser.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk