Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
L 188
Offentligt
839190_0001.png
839190_0002.png
Dato:Kontor:
4. maj 2010Udlændingelovskonto-ret
J.nr.:Sagsbeh.:
10/05735DLR/HBS

Besvarelse af spørgsmål nr. 35 ad L 188 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge

og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 22.

april 2010.

Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for, om det er rigtigt forstået, at Integrationsministeriets praksisfor hvornår en udlænding tildeles humanitær opholdstilladelse med lovforslaget ændres,således at en ansøgning om humanitært ophold kategorisk afvises, hvis ansøgerens sygdomkan behandles i hjemlandet - uanset hvad denne behandling måtte koste, og hvor kritiskansøgerens tilstand er.”

Svar:

Nej, det er ikke rigtigt forstået. Der er aldrig tale om kategoriske afvisninger af ansøgningerom humanitær opholdstilladelse. Konkrete sager behandles altid ud fra den enkelte ansø-gers individuelle forhold.I sager om humanitær opholdstilladelse, hvor ansøgeren opfylder sygdomskriteriet og mod-tager behandling for sin lidelse, vil Integrationsministeriet efter praksisændringen som hidtilundersøge, om den nødvendige behandling er tilgængelig i offentligt eller privat regi i ansø-gerens hjemland. Viser undersøgelsen, at den nødvendige behandling er tilgængelig, vil be-tingelserne for humanitær opholdstilladelse som udgangspunkt ikke være opfyldt. Det vilnormalt være uden betydning, om et givent præparat er tilgængeligt f.eks. i privat regi modegenbetaling, uanset egenbetalingens størrelse.Uanset praksisændringen vil Integrationsministeriet fortsat i helt ekstraordinære tilfælde – ioverensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols praksis – meddelehumanitær opholdstilladelse på trods af oplysninger om, at der er behandlingsmuligheder iansøgerens hjemland. Dette vil f.eks. være tilfældet, når behandlingsmulighederne og/ellerforholdene i hjemlandet generelt er så usikre og uforudsigelige, at en ansøger – som lider afen livstruende sygdom i terminalstadiet – vil komme i en situation, der kan sidestilles medumenneskelig behandling.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Praksisændringen er både i overensstemmelse med praksis fra Den Europæiske Menneske-rettighedsdomstol om fortolkningen af forbuddet i Den Europæiske Menneskerettighedskon-ventions artikel 3 mod tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling og med degrundlæggende kriterier for humanitær opholdstilladelse, hvorefter opholdstilladelse kan gi-ves, når væsentlige hensyn af humanitær karakter afgørende taler for det. Betingelserne forhumanitær opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 b, stk. 1, er beskrevet i Integrati-onsministeriets praksisnotat af 2. september 2008, der er sendt til Integrationsudvalget (Fol-ketingsåret 2007/2008, alm. del – bilag 171).
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk