Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 182
Offentligt
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. maj 2010Dyrevelfærdskontoret2010-156-0267CWS41181
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 9 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om hold af slagtekyllinger (Ændring af regler om be-lægningsgrad, tilsyn på slagteriet m.v.), som Folketingets Udvalg for Fø-devarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 19. maj2010 (L 182).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 9 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om
hold af slagtekyllinger (Ændring af regler om belægningsgrad, tilsyn
på slagteriet m.v.) (L 182) fra Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri:
”Vil ministeren i forlængelse af svar på spørgsmål 5 præcise-re og forklare meningen med sætningen ”at den gennemsnit-lige belægningsgrad i det pågældende hus – beregnet over trehold af slagtekyllinger – på intet tidspunkt overstiger 40 kglevende vægt pr. m2 friareal”?”
Svar:
Justitsministeriet kan oplyse, at det følger af lov om hold af slagtekyllin-ger § 7 b, stk. 3, som affattet ved lovforslagets § 1, nr. 4, at hvis denmaksimale belægningsgrad i et hus øges til mere end 40 kg levende vægtpr. m2friareal, må den gennemsnitlige belægningsgrad i det pågældendehus på intet tidspunkt overstige 40 kg levende vægt pr. m2friareal. Dengennemsnitlige belægningsgrad i det enkelte hus måles ifølge bestem-melsen som den gennemsnitlige belægningsgrad for det aktuelle hold ogde to forudgående hold slagtekyllinger i det enkelte hus.Som nævnt i besvarelsen af spørgsmål 5 vedrørende lovforslaget er kra-vet om, at den gennemsnitlige belægningsgrad ikke må overstige 40 kglevende vægt pr. m2friareal en videreførelse fra den gældende lov omhold af slagtekyllinger. Det følger således af § 7 i den gældende lov omhold af slagtekyllinger, at den gennemsnitlige belægning i det enkelte husikke må overstige 40 kg levende kylling pr. m2gulvareal. Det bemærkes,at anvendelse af betegnelsen ”levende vægt pr. m2friareal” – i stedet for”levende kylling pr. m2gulvareal” – ikke indebærer nogen realitetsæn-dring i forhold til de gældende regler. Denne sproglige ændring foretagesalene for at bringe lovens ordlyd i overensstemmelse med slagtekyllinge-direktivet, som lovforslaget gennemfører.Det følger i dag af § 6 i bekendtgørelse nr. 1069 af 17. december 2001om hold af slagtekyllinger og rugeægsproduktion med senere ændringer,at den gennemsnitlige belægning i det enkelte hus måles som den gen-nemsnitlige belægning for det aktuelle hold og de to forudgående holdslagtekyllinger i samme hus. Ved lovforslaget fastsættes det tilsvarende iselve loven, jf. lov om hold af slagtekyllinger § 7 b, stk. 3, 2. pkt., som
2
affattet ved lovforslagets § 1, nr. 4. Lovforslaget medfører således ikkeændringer af, hvordan dengennemsnitligebelægningsgrad udregnes.Det bemærkes i øvrigt, at der med tilføjelsen af ordene ”på intet tids-punkt” i § 7 b, stk. 3, som affattet ved lovforslagets § 1, nr. 4, ikke er til-sigtet en realitetsændring i forhold til § 7 i den gældende lov om hold afslagtekyllinger.Som det fremgår af Justitsministeriets samtidige besvarelse af spørgsmål11 vedrørende lovforslaget, får ejeren af bedriften oplysning fra slagterietom kilo leveret kylling. Det er denne oplysning, der anvendes i forbin-delse med beregning af belægningsgraden, når fødevareregionerne fore-tager kontrol af, om bestemmelserne om belægningsgrader er overholdt.
3