Jeg er faktisk ordfører på forslaget her, og jeg vil sige, at selv om der er lang tid til juleaften, er det næsten lige før, vi er i gang med den nu, for det her er da pakket forholdsvis godt ind.
Det er jo et forslag, som tager udgangspunkt i, at vi i dag har en lovgivning, som siger, at der må være 40 kg pr.
m², og her kommer der så et forslag om, at man skal komme ned på 33 kg, hvilket umiddelbart lyder meget tiltalende, også i forhold til dyrevelfærd.
Når vi så får læst forslaget igennem – og det er beskrevet meget, meget fyldigt, i hvert fald på mange sider, hvad det her drejer sig om – kan vi jo se, det får en klang af, at man faktisk ønsker at komme op på det, der ligner 42 kg pr.
m
2
, selvfølgelig hvis der er nogle kriterier, producenten lever op til.
Så kan man kigge på, hvad det er, der skal leves op til.
Det handler bl.a.
om dødeligheden, og der vil jeg i hvert fald sige, at vi har en hel masse spørgsmål til, hvordan man sådan vil gå ind og kigge på det her.
Vi er meget, meget enige i, at man skal belønne landmænd, som er dygtige landmænd – det system kan vi faktisk godt lide.
Men når det handler om, hvordan den her dødelighed skal kontrolleres, tror vi, det bliver meget svært, for når vi snakker kyllinger her, snakker vi jo meget, meget store antal dyreenheder, og hvordan vil man holde styr på det antal?
Når det handler om, hvordan man vil gå til værks, står der:
»For så vidt angår kravet til dødeligheden foreslås det dog samtidig, at fødevareregionen kan tillade, at belægningsgraden forøges, uanset at kravene til den samlede dødelighed ikke er opfyldt, …«.
Så begynder det at blive sådan, at man næsten skal være advokat for at forstå det her.
Altså, selv om man har en høj dødelighed, kan man godt få lov til det i særlige tilfælde.
Hvad er det for særlige tilfælde, der gør, at man godt kan få lov til at komme op på de 42 kg?
En anden ting, som jeg synes virker lidt mærkelig lige i den her tid, er i forhold til den ekstra kontrol, der skal være på slagterierne, hvilket vi for så vidt er meget, meget enige i at der skal være.
Det er mere måden, som man skriver det på.
Her står:
»Lovforslaget vurderes ikke at have økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige af betydning, idet de merudgifter, som forslaget vil medføre for fødevareregionerne, herunder embedsdyrlægerne på slagterierne, i vidt omfang foreslås finansieret ved brugerbetaling.«
Det vil sige, at man vil bruge det samme koncept, som man har brugt på svineslagterierne, hvor vi nu kæmper med at få bragt prisen ned, og hvor staten desværre har vist, at når den går ind og påtager sig sådan en opgave, magter den ikke at holde styr på økonomien, som vi har set løbe helt løbsk.
Vi har netop her i sidste uge været ude at kigge på, at landbruget har det svært, og derfor har man lavet en pakke, hvor man tilgodeser landbruget i en periode og hjælper landbruget igennem, så vi stadig kan have liv i vores yderområder.
Så synes jeg, der skulle stå noget om, hvad prisen bliver for kontrollen på de her slagterier, for skal vi nu til at have den diskussion for de her slagterier også, ligesom vi har haft den for svineslagterierne?
Det ville være rigtig, rigtig ærgerligt, specielt i den her situation.
Jeg vil sige, at som udgangspunkt kigger vi selvfølgelig på det her forslag, men vi har en del spørgsmål, som vi rigtig gerne vil have besvaret, inden vi skal tredjebehandle det.