Retsudvalget 2009-10
L 180 Bilag 1
Offentligt
818194_0001.png
818194_0002.png
818194_0003.png
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
17. marts 2010Strafferetskontoret2005-730-0215FRM41124

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

vedrørende

Udkast til forslag til lov om ændring af lov om ændring af straffelo-

ven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på te-

lemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af

lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Ændring af

revisionsbestemmelse)

1. Hørte myndigheder og organisationer mv.

Et udkast til lovforslag har været sendt hos følgende myndigheder og or-ganisationer mv.:Østre Landsret, Vestre Landsret, samtlige byretter, Domstolsstyrelsen,Den Danske Dommerforening, Dommerfuldmægtigforeningen, HK-Landsklubben Danmarks Domstole, Rigsadvokaten� Foreningen af Of-fentlige Anklagere, Rigspolitiet, Politiforbundet i Danmark, HK-Landsklubben for Politiet, Datatilsynet, Advokatrådet, Danske Advoka-ter, Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Institut for Menneskerettig-heder, Retssikkerhedsfonden, Amnesty International, Dansk RetspolitiskForening, Dansk Erhverv, Telekommunikationsindustrien i Danmark,Brancheorganisationen Forbruger Elektronik, Dansk IT, ISPA DK (For-eningen af Internetleverandører), Foreningen af Danske Internet Medier,IT-Branchen, ITEK/Dansk Industri, PROSA, SAM-DATA (HK), IFPIDanmark, Business Software Alliance Danmark, Multimedieforeningen,Kommunedata KMD, CSC Danmark A/S, TDC A/S, Telenor A/S, TeliaA/S, Lejernes LO og Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.Justitsministeriet har modtaget høringssvar fra:Østre Landsret, Vestre Landsret, Sø- og Handelsretten, byretterne, Dom-Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
stolsstyrelsen, HK-Landsklubben Danmarks Domstole, Rigsadvokaten,Rigspolitiet, Politiforbundet, Datatilsynet, Advokatrådet, Institut forMenneskerettigheder, Retssikkerhedsfonden, Dansk Erhverv, HO-RESTA, Telekommunikationsindustrien i Danmark (med tilslutning fraIT-Branchen, Dansk Energi og ITEK/Dansk Industri), Dansk IT, PROSAog SAMDATA (HK).Justitsministeriets kommentarer til høringssvarene er anført i kursiv.

2. Høringssvarene

2.1. Generelle bemærkninger

Østre Landsret, Vestre Landsret, Sø- og Handelsretten, byretterne,

Domstolsstyrelsen, HK-Landsklubben Danmarks Domstole, Rigspo-

litiet, Politiforbundet, Datatilsynet og Advokatrådet

har ingen be-mærkninger til udkastet til lovforslag.

Rigsadvokaten

henviser til den udtalelse om de praktiske erfaringer medhensyn til retsplejelovens § 786, stk. 4, og logningsbekendtgørelsen, somRigsadvokaten har afgivet til brug for udarbejdelsen af lovforslaget.Rigsadvokaten kan af de grunde, der er anført i udtalelsen, tilslutte sigudkastet til lovforslag.

2.2. Ophævelse af revisionsbestemmelsen

Institut for Menneskerettigheder, Retssikkerhedsfonden, Dansk Er-

hverv, HORESTA, Telekommunikationsindustrien i Danmark (med

tilslutning fra IT-Branchen, Dansk Energi og ITEK/Dansk Industri),

PROSA og SAMDATA (HK)

anfører, at revisionsbestemmelsen vedrø-rende retsplejelovens § 786, stk. 4, ikke bør ophæves på nuværende tids-punkt. Der anføres i den forbindelse en række betragtninger til støtte fordette synspunkt, herunder at der bør foretages en mere omfattende revisi-on af bestemmelsen, end der er lagt op til med det udkast til lovforslag,der har været sendt i høring, og at tele- og internetbranchen mv. i højeregrad bør inddrages i revisionen.

Dansk IT

anfører, at der bør foretages en mere grundig evaluering afretsplejelovens § 786, stk. 4, end der er lagt op til med det udkast til lov-forslag, der har været sendt i høring2
Bl.a. i lyset af høringssvarene er det fremsatte lovforslag ændret, såledesat revisionsbestemmelsen ikke foreslås ophævet, men ændret, således atjustitsministeren skal fremsætte forslag om revision af bestemmelsen iretsplejelovens § 786, stk. 4, i folketingsåret 2011-2012. Herved vil denevaluering af logningsdirektivet, der forventes at finde sted i efteråret2010, kunne indgå overvejelserne i forbindelse med revision af bestem-melsen, og endvidere vil længere tids erfaring med reglerne forbedregrundlaget for at vurdere behovet for eventuelle ændringer.Justitsministeriet vil i givet fald til sin tid inddrage relevante myndighe-der og organisationer m.v. i forbindelse med revisionen.

3. Lovforslaget

Det fremsatte lovforslag er ændret således, at der i stedet for en ophævel-se af revisionsbestemmelsen foreslås fastsat et nyt tidspunkt for revisio-nen af retsplejelovens § 786, stk. 4. Det foreslås, at justitsministerenfremsætter forslag om revision af logningsbestemmelsen i folketingsåret2011-12.
3