Retsudvalget 2009-10
L 179
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. april 2010Færdsels- og våben-kontoret2010-156-0224MDT40727+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lovom ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpet indsats mod van-vidskørsel, indførelse af alkolåsordning og udvidet mulighed for udenret-lig vedtagelse af førerretsfrakendelse m.v.) (L 179), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. april 2010. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Kim Christiansen (DF).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 6 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpet indsats
mod vanvidskørsel, indførelse af alkolåsordning og udvidet mulighed
for udenretlig vedtagelse af førerretsfrakendelse m.v.) (L 179):
”Ifølge spørgers oplysninger bliver der kun rejst tiltale modca. 900 personer i Danmark for kørsel under påvirkning afnarkotika, mens det tilsvarende tal i Sverige skulle være 10 –15 gange højere. Er det tal, som ministeren kan bekræfte og ibekræftende fald, agter ministeren at skærpe procedurerne,således at flere danskere, som synes at være påvirket af nar-kotika i trafikken bliver anklaget for dette?”
Svar:
For så vidt angår antallet af fældende afgørelser om spiritus- og narko-kørsel i Danmark og Sverige henvises til Justitsministeriets svar af 27.januar 2010 på spørgsmål nr. 308 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.Kopi af besvarelsen vedlægges.Med hensyn til den nærmere procedure vedrørende tiltalerejsning i sager,hvor der opstår mistanke om, at en fører har indtaget euforiserende stof-fer, har Justitsministeriet til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhenteten udtalelse fra Rigsadvokaten, som har oplyst følgende:”Det følger af færdselslovens § 54, stk. 1, at et motordrevetkøretøj ikke må føres eller forsøges ført af nogen, hvis blodunder eller efter kørslen indeholder bevidsthedspåvirkendestoffer, som efter regler fastsat af justitsministeren er klassifi-ceret som farlige for færdselssikkerheden. Det er såledesulovligt at føre motordrevet køretøj efter indtagelse af f.eks.hash, amfetamin, kokain eller andre euforiserende stoffer,uanset om indtagelsen af stofferne i det konkrete tilfælde harpåvirket den pågældendes evne til at føre køretøjet, jf. hervedbekendtgørelse nr. 655 af 19. juni 2007 om klassificering affærdselssikkerhedsfarlige stoffer.Det er dog en betingelse for at ifalde strafansvar efter færd-selslovens § 54, stk. 1, at mængden af det pågældende stof iblodet overstiger en nærmere fastsat bagatelgrænse. Der vilderfor i sager, hvor politiet på baggrund af en indledende un-dersøgelse af føreren får mistanke om, at denne har indtageteuforiserende stoffer, blive udtaget en blodprøve, som sendestil retskemisk afdeling med henblik på en nærmere undersø-gelse.2
Hvis den retskemiske undersøgelse viser, at føreren har haftbevidsthedspåvirkende stoffer i blodet i en mængde, der lig-ger over bagatelgrænsen, vil anklagemyndigheden som ud-gangspunkt rejse tiltale mod den pågældende for overtrædel-se af færdselslovens § 54, stk. 1.Det kan tilføjes, at kørsel med euforiserende stoffer i blodettillige kan straffes efter færdselslovens § 54, stk. 2. Efterdenne bestemmelse må et motordrevet køretøj ikke føres ellerforsøges ført af nogen, som på grund af bl.a. påvirkning afopstemmende eller bedøvende midler eller af lignende årsa-ger befinder sig i en sådan tilstand, at han eller hun er ude afstand til at føre køretøjet på fuldt betryggende måde.Strafansvar efter denne bestemmelse forudsætter således imodsætning til færdselslovens § 54, stk. 1, at der kan føresbevis for, at førerevnen i det konkrete tilfælde har været på-virket som følge af indtagelsen af f.eks. euforiserende stoffer.Der foretages derfor i sådanne sager normalt en nærmere læ-geundersøgelse af føreren med henblik på at fastslå, i hvilkengrad denne har været påvirket af euforiserende stoffer.Anklagemyndigheden foretager herefter på baggrund af poli-tiets og andre vidners observationer, den lægelige undersø-gelse af føreren og analyseresultatet af blodprøven en konkretvurdering af, om der er grundlag for at rejse tiltale for over-trædelse af færdselslovens § 54, stk. 2.”Justitsministeriet kan i øvrigt med hensyn til den nærmere procedure forafdækning af, om en bilist er påvirket af narkotika, henvise til den samti-dige besvarelse af spørgsmål nr. 5 vedrørende lovforslaget.
3