Socialudvalget 2009-10
L 167
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 3. juni 2010
DHO/ J.nr. 2010-1084
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 31. maj 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 4 (SOUAlm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Spørgsmål nr. 4:”Ministeren bedes redegøre for, hvordan barnet eller den unge vil blive in-formeret, dels om at der er truffet en beslutning, der indebærer administrativfrihedsberøvelse, og dels om hvilke rettigheder barnet eller den unge der-med har i forhold til domstolsprøvelse.”
Svar:Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at der er krav om samtykke fraden unge over 15 år og forældremyndighedens indehaver. Barnet eller denunge skal altid høres, og dets synspunkter tillægges passende vægt i over-ensstemmelse med alder og modenhed. Det fremgår desuden af lovforsla-get, at det under ingen omstændigheder være muligt fysisk at tvinge barneteller den unge til at få påsat en elektronisk fodlænke.Som det fremgår af Justitsministeriets bidrag til besvarelsen af spørgsmål 1,indebærer en afgørelse om, at et barn skal bære en fodlænke i forbindelsemed et ungepålæg om, at barnet skal opholde sig i hjemmet i en nærmereangiven tidsperiode, ikke i sig selv en begrænsning af det pågældendebarns bevægelsesfrihed. Barnet vil således i praksis kunne forlade hjemmet iden omhandlende periode, og det vil således først være, når der opstårspørgsmål om gennemførelse af kommunalbestyrelsens eventuelle beslut-ning om med politiets bistand at hente og bringe barnet til stedet, hvor unge-pålægget skal opfyldes, at der efter omstændighederne vil foreligge en ad-ministrativ frihedsberøvelse i grundlovens § 71’s forstand.
2
Kommunalbestyrelsen skal i forbindelse med afgørelsen om iværksættelseaf elektronisk overvågning informere den unge om de fulde konsekvenserved pålægget og om klagemulighederne.
Benedikte Kiær
/ Lise Stidsen Vandahl