Retsudvalget 2009-10
L 164
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
20. maj 2010Strafferetskontoret2009-730-1050BRJ40066
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 56 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven, retsplejeloven og lov om erstatning fra statentil ofre for forbrydelser (Ungdomskriminalitet) (L164), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. maj 2010. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Anne Kristine Axelsson
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 56 vedrørende forslag til lov om ændring af straffelo-
ven, retsplejeloven og lov om erstatning fra staten til ofre for forbry-
delser (Ungdomskriminalitet) (L164):
”Hvor mange af de unge, som er blevet idømt en ungdoms-sanktion har som en del af denne været indsat i et voksen-fængsel?”Svar:
1.
En ungdomssanktion er et 2-årigt struktureret og kontrolleret social-pædagogisk behandlingsforløb, der skal gennemføres i socialt regi ogunder tilsyn af de sociale myndigheder.Justitsministeriet er ikke bekendt med, at unge, som er blevet idømt enungdomssanktion, har været indsat i et fængsel som et led i selve afvik-lingen af ungdomssanktionen.2.
Ved beregningen af den 2-årige periode, som ungdomssanktionen va-rer, er der ikke hjemmel til at ”lægge tid til” ved eventuelle afbrydelsereller udsættelser i forbindelse med afviklingen af ungdomssanktionen.Det gælder bl.a. i tilfælde, hvor der er tale om varetægtsfængsling efterdom i sagen, afsoning af fængselsstraf i en anden sag i anledning af nykriminalitet eller den unges rømning fra institutionen.Perioden på 2 år for ungdomssanktionens udstrækning vil dermed i alletilfælde udløbe 2 år fra det tidspunkt, som i dommen er fastsat som start-tidspunkt for foranstaltningen, medmindre retten i tilfælde af, at ved-kommende begår ny kriminalitet undervejs, beslutter at forlænge foran-staltningen efter bestemmelsen i straffelovens § 74 a, stk. 2, 3. pkt.Justitsministeriet ses ikke at være i besiddelse af statistisk talmateriale,der belyser, hvor mange unge der i forbindelse med varetægtsfængslingefter dom i sagen, afsoning af fængselsstraf i en anden sag i anledning afny kriminalitet eller den unges rømning fra institutionen har været indsati et fængsel.
2