Retsudvalget 2009-10
L 163
Offentligt
836980_0001.png
836980_0002.png
836980_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. april 2010Dyrevelfærdskontoret2010-156-0234MJO41738
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 36 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om hunde og dyreværnsloven (Forbud mod besiddelsemv. af visse hunde, båndpligt, aflivning af hunde, der skambider, midler-tidig frakendelse af retten til at have med dyr at gøre mv.) (L 163), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. april 2010.
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 36 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om

hunde og dyreværnsloven (Forbud mod besiddelse mv. af visse hun-

de, båndpligt, aflivning af hunde, der skambider, midlertidig fra-

kendelse af retten til at have med dyr at gøre mv.) fra Folketingets

Retsudvalg:

”Vil ministeren medvirke til at oprette en observationslistefor hunderacer, der bør være under observation for farlighed,temperament, bidskhed mv.? Hvis ja, hvilke hunderacer, me-ner ministeren, skal på denne liste?”

Svar:

Som oplyst ved den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 35 vedrørendelovforslaget skal der, når det foreslåede forbud mod visse hunderacer harværet i kraft i tre år, foretages en evaluering af ordningen, herunder afom der er behov for justeringer på baggrund af de praktiske erfaringermed forbuddet. Evalueringen skal bl.a. omfatte afgrænsningen af, hvilkehunderacer der omfattes af forbuddet. Justitsministeriet vil på baggrundaf evalueringen udarbejde en redegørelse til Folketingets Retsudvalg.Justitsministeriet er opmærksom på, at der kan være hunderacer, som stil-ler særlige krav til ejerens håndtering og opdragelse, men som dog ikkehar udvist en sådan farlighed, at de efter ministeriets opfattelse bør for-bydes på nuværende tidspunkt. Et helt centralt element i evalueringen afforbudsordningen vil derfor være at overveje, om forbuddet skal udvidestil at omfatte disse hunderacer.Til brug for evalueringen vil Justitsministeriet således udarbejde en vej-ledende observationsliste over hunderacer, der efter ministeriets vurde-ring har sådanne egenskaber, at det kan overvejes, om de i forbindelsemed en eventuel revision af hundeloven bør omfattes af forbuddet. Ju-stitsministeriet vil til brug for udarbejdelsen af den vejledende observati-onsliste inddrage en række aktører, herunder Dansk Kennel Klub, Dan-marks civile Hundeførerforening, Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsrådet,Den Danske Dyrlægeforening, Rigsadvokaten og Rigspolitiet.Justitsministeriet vil således bede Rigspolitiet om løbende at være op-mærksomme på sager, der involverer hunde af de racer, som er på obser-vationslisten, herunder sager hvor der meddeles pålæg i medfør af hunde-lovens § 6, stk. 2, vedrørende disse hunderacer. Justitsministeriet vil end-2
videre indhente oplysninger fra bl.a. Dansk Kennel Klub og Dansk Hun-deregister om udviklingen i antallet af de nævnte hunderacer.Den vejledende observationsliste vil blive opdateret løbende, hvis derviser sig behov for at medtage yderligere hunderacer.Som anført ovenfor vil Justitsministeriet, når forbudsordningen har væreti kraft i tre år, udarbejde en redegørelse til Folketingets Retsudvalg. Ju-stitsministeriet vil i den forbindelse særligt redegøre for status i forholdtil de hunderacer, som er på observationslisten.Justitsministeriet kan endnu ikke udtale sig endeligt om, hvilke hundera-cer der vil skulle omfattes af den vejledende observationsliste, idet dettemå bero på en drøftelse med de ovennævnte aktører på området. Someksempler på hunde, der vil blive omfattet af observationslisten, kan dognævnes staffordshire bull terrier og bullmastiff.
3