Retsudvalget 2009-10
L 163
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. maj 2010Dyrevelfærdskontoret2010-156-0234CWS41150
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 24 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om hunde og dyreværnsloven (Forbud mod besiddelsem.v. af visse hunde, båndpligt, aflivning af hunde, der skambider, midler-tidig frakendelse af retten til at have med dyr at gøre m.v. (L 163), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. april 2010.
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 24 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om
hunde og dyreværnsloven (Forbud mod besiddelse mv. af visse hun-
de, båndpligt, aflivning af hunde, der skambider, midlertidig fra-
kendelse af retten til at have med dyr at gøre mv.) fra Folketingets
Retsudvalg:
”Vil justitsministeren via socialministeren medvirke til et na-tionalt forbud for offentlige ansatte som f.eks. dagplejere, derpasser andres børn i eget hjem, mod at have de forbudte hun-de i hjemmet, idet disse hunde udgør en trussel for de børn,som de passer?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen anmodet om en udtalelse fraSocialministeriet, der har oplyst følgende:”Socialministeriet kan oplyse, at dagpleje reguleres i dagtil-budsloven. Det følger af lovens § 22, stk. 1, at kommunalbe-styrelsen skal godkende private hjem og andre lokaler tilbrug for dagpleje, inden der kan modtages børn. Godkendel-sen skal sikre gode forhold og kvalitet i tilbuddet. Af be-mærkninger til bestemmelsen fremgår, at kommunalbestyrel-sens godkendelse som minimum skal omfatte godkendelse afde fysiske rammer, dagplejerens personlige kvalifikationer,samt hvorvidt forholdene i det enkelte hjem er egnede tildagpleje.Kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med en god-kendt dagpleje, jf. dagtilbudslovens § 5. Hvis kommunalbe-styrelsen finder, at forholdene i det enkelte dagplejehjem eruforsvarlige, har kommunalbestyrelsen pligt til at sørge for,at forholdene bringes i orden, eller at godkendelsen inddra-ges, og ansættelsesforholdet bringes til ophør.Inden for disse rammer er det kommunalbestyrelsen i denenkelte kommune, der fastsætter de krav, dagplejere i kom-munen skal opfylde for at opnå godkendelse. Dagtilbudslo-ven er ikke til hinder for, at disse krav kan angå eksempelvisdagplejerens dyrehold.Dagtilbudsloven giver således mulighed for, at kommunalbe-styrelsen kan gribe ind f.eks. i tilfælde, hvor hold af en be-stemt hund indebærer, at forholdene i et dagplejehjem måanses for uforsvarlige.”
2
Justitsministeriet finder på den baggrund ikke anledning til, at der i hun-deloven fastsættes et særskilt forbud mod hold af visse hunde hos offent-lige ansatte, der passer andres børn i eget hjem.
3