Retsudvalget 2009-10
L 163
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. april 2010Dyrevelfærdskontoret2010-156-0234MCO41044
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 22 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om hunde og dyreværnsloven (Forbud mod besiddelsemv. af visse hunde, båndpligt, aflivning af hunde, der skambider, midler-tidig frakendelse af retten til at have med dyr at gøre mv.) (L 163), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. april 2010.
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 22 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om
hunde og dyreværnsloven (Forbud mod besiddelse mv. af visse hun-
de, båndpligt, aflivning af hunde, der skambider, midlertidig fra-
kendelse af retten til at have med dyr at gøre mv.) fra Folketingets
Retsudvalg:
”Vil ministeren medvirke til at ændre loven, således at perso-ner, der arrangerer eller lader sin hund deltage i hundekampe,ved dom automatisk mister retten til at have hund igen?”Svar:
Justitsministeriet kan oplyse, at det ifølge den gældende hundelovs § 6 der forbudt for en ejer eller besidder at lade en hund deltage i hundekam-pe. Det er endvidere forbudt at afholde hundekampe.Det følger af hundelovens § 12 a, stk. 1, nr. 3 og 4, at retten til at beskæf-tige sig personligt med hunde ved dom for et strafbart forhold kan fra-kendes for bestandigt eller for et nærmere fastsat tidsrum, hvis en personsom ejer eller besidder har ladet en hund deltage i en hundekamp ellerhar afholdt hundekampe.Det er Justitsministeriets opfattelse, at de gældende regler om frakendelseaf retten til at beskæftige sig personligt med hunde er tilstrækkelige. Detbør således fortsat være op til retten i det konkrete tilfælde at vurdere, omder skal ske frakendelse, og i givet fald hvor lang frakendelsesperiodenbør være.Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at der med lovforslaget er lagt op tilen skærpelse af straffene for overtrædelse af forbuddet mod hundekampe.Det fremgår således af bemærkningerne til lovforslagets § 1, nr. 14, atudgangspunktet for strafudmålingen i en situation, hvor der ikke er ar-rangeret væddemål, og hvor hundene (endnu) ikke har påført hinandenskader af betydning, bør være en bøde på 10.000 kr. Er der tale om enmere organiseret hundekamp, herunder med væddemål, eller er en ellerbegge hunde blevet skambidt, bør udgangspunktet være en kortere fri-hedsstraf, hvis nærmere længde bør fastsættes i lyset af sagens konkreteomstændigheder.
2