Skatteudvalget 2009-10
L 162
Offentligt
829010_0001.png
829010_0002.png
J.nr. 2009-231-0026Dato: 19. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 162 - Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov omkuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre love. (Æn-dringer i elpatronordningen, udvidelse af solcelleordningen i elafgiftslo-ven og afgift på andre klimagasser end CO2m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 5 af 25. marts 2010. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Klaus Hækkerup (S).
Troels Lund Poulsen/LeneSkov Henningsen

Spørgsmål:

I kommentaren til lovforslaget fra Dansk Fjernvarme anføres det bl.a. at ”I visse analyser afbiogasanlæg konkluderes det, at biogasanlæg har en negativ CO2-effekt, dvs. anlæggenefjerne CO2-ækvivalenter fra omgivelserne/naturen”. Kan dette bekræftes af ministeren?

Svar:

Forslaget om at lægge afgift på andre klimagasser end CO2(uforbrændt metan) ved energi-anvendelse fremmer anvendelsen af biogas, derved at den afgiftsmæssige belastning af bio-gas i forslaget er lempeligere end den afgiftsmæssige belastning af naturgas. Afgiftsniveau-et på naturgas ligger således højere end niveauet på biogas, hvilket er med til at tilgodeseog fremme anvendelsen af biogas. Herved gives der incitament til at producere og forbrugemere biogas, bl.a. ved anvendelse af biogas i såkaldte stationære stempelmotoranlæg tilproduktion af el og varme, hvorved udledningen af uforbrændt metan reduceres.Ved produktionen af el og varme i kraftvarmeværker med stationære stempelmotorer skerder imidlertid en langt større udledning af den indfyrede gas, sammenlignet med udlednin-gen ved produktionen af el og varme i andre kraftvarmeværker. Da regeringen med forsla-get om at lægge afgift på andre klimagasser end CO2ved energianvendelse ønsker at side-stille den afgiftsmæssige behandling af andre klimagasser med CO2-udledningen, bør enafgift på andre klimagasser end CO2ved energianvendelse i praksis lægges på gas, der bru-ges i stationære stempelmotoranlæg. Herved gives der mest effektivt tilskyndelse til, at ud-ledningen af andre klimagasser end CO2ved energianvendelse begrænses.Det skal endelig nævnes, at forslaget giver mulighed for at få reduceret afgiften, i det om-fang anlægget er forsynet med en eller flere foranstaltninger, der reducerer udledningerne.Herved gives der endnu en tilskyndelse til, at udledningerne bliver reduceret.
Side 2