Skatteudvalget 2009-10
L 162
Offentligt
854027_0001.png
854027_0002.png
NotatJ.nr. 2009-231-0026
Svar på samrådsspørgsmål E til samråd i SAU vedr. L162stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF)
Samrådsspørgsmål E”Hvad er ministerens holdning til at stille ændringsforslag, der sikrer, at anven-delse af varmepumpeteknologi i afgiftsmæssig henseende ligestilles med el-patroner?”
Svar:Jeg kan forstå, at spørger selv overvejer at stille etændringsforslag til L 162. Jeg er af Skatteudvalget - efterønske fra spørger – med spørgsmål 25 blevet anmodet omteknisk bistand til udarbejdelse af et ændringsforslag, somskal sikre, at varmepumper og elpatroner stilles afgiftsmæs-sigt sådan som det er ønsket af Dronninglund Fjernvarme ibilag 15. Dvs. at der skal indføres en særlig reduceret afgiftfor el til varmepumper, som omfattes af reglerne i elpatro-nordningen.
Jeg synes, at aftalen om bedre integration af vind fra okto-ber sidste år er en klar aftale.
Der fremgår, at elpatronordningen skal gøres permanent ogat kravet om ejerskab skal lempes. Det er indarbejdet i L162. Aftalen siger ikke noget om, at der skal indføres redu-Side 1 af 2
ceret afgift for varmepumper. Men hvad nu, hvis det er enrigtig god ide? Skulle vi så ikke bare se at få det gjort?
Det virker som om, at spørger har glemt et andet vigtigtelement i aftalen. Det fremgår nemlig, at skatteministereninden den 1. juni 2010 skal fremlægge en redegørelse ommuligheder for og virkninger af ændrede afgifter på elektri-citet med særlig henblik på bedre integration af vind. I enparentes betegnet dynamiske afgifter. Det vil sige elafgifter,som er bedre til opfylde klimamålsætningerne. Partierneskal derefter drøfte analysen. Derfor finder jeg det besyn-derligt, hvis spørger allerede nu ønsker et ændringsforslagom en lempelse i elafgiften specifikt for varmepumper, somikke er aftalt.
Jeg ønsker derimod ikke at foregribe resultatet af analysen.Det stemmer med det aftalte. Mon ikke, at det bedste resul-tat kan opnås, når forholdene er blevet analyseret? Det er numin opfattelse. Derfor vil jeg i forbindelse med L 162 ikkestille ændringsforslag om varmepumper. Jeg vil dog gerneunderstrege, at afhængigt af analysen og diskussionen afden, vil jeg til den tid være indstillet på at overveje ændrin-ger i afgiftsreglerne for elbaseret varmefremstilling, herun-der varmefremstilling ved hjælp af varmepumper.
Side 2 af 2