Skatteudvalget 2009-10
L 162
Offentligt
850416_0001.png
850416_0002.png
850416_0003.png
850416_0004.png
850416_0005.png
NotatJ.nr. 2010-231-0026
Svar på samrådsspørgsmål C til samråd i SAU vedr. L162stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF)
Samrådsspørgsmål C”Vil regeringen være indstillet på at frafalde forslag om at lade ikke-fluktuerende VE-anlæg være omfattet af nettomåleordningen?”
Svar:Hovedformålet med forslaget er, som det formentliger spørgeren bekendt, at fremme en større udbredelse af an-læg til produktion af vedvarende energi på husstandsniveau.Regeringens mål er at skabe teknologineutrale incitamentertil miljørigtig adfærd.
Sidstnævnte gøres ved at udbrede ordningen til alle anlægtil produktion af vedvarende energi op til 6 kW i husstande.Der sker ved en henvisning til lov om fremme af vedvaren-de energi. Alle anlæg, der i den lov betragtes som anlæg tilproduktion af vedvarende energi, omfattes. Dermed undgåsdet, at der skal ændres i elafgiftsloven hver gang en ny tek-nologi til produktion af vedvarende energi kommer frem.
Side 1 af 5
I den forbindelse er jeg naturligvis opmærksom på, at nogleanlæg til produktion af vedvarende energi har en megetfluktuerende karakter, f.eks. anlæg baseret på sol og vind,hvorimod andre har en mere stabil produktion, f.eks. motor-anlæg, der kører på biobrændstoffer eller biogas. Og jeg erhelt opmærksom på, at de anlæg med en ikke-fluktuerendekarakter ikke har samme behov for at kunne lagre oversky-dende elektricitet på nettet, da deres produktionsmønsterbedre kan afstemmes efter forbruget. For disse anlæg vilordningen derfor heller ikke have samme økonomiske be-tydning.
Men når det er sagt er det regeringen magtpåliggende at sik-re en teknologineutral løsning, så der sikres ens vilkår foralle teknologier til produktion af vedvarende energi. Delsfor ikke at forskelsbehandle – det siger sig selv, og dels somnævnt for at undgå, at der, hver gang en ny teknologi tilproduktion af vedvarende energi kommer på markedet, skaltages stilling til, om det pågældende teknologi nu skal om-fattes af ordningen, og efterfølgende evt. lovgive vedrøren-de nettoafregningsordningen. Hertil er det vigtigt for rege-ringen at skabe forudsigelighed således, at borgere og virk-somheder ved, at når der er tale om et husstandsanlæg til
Side 2 af 5
produktion af vedvarende energi vedrørende 6 kW, så er derogså mulighed for at nettoafregne.
Så svaret på spørgsmålet er nej, regeringen vil ikke væreindstillet på at frafalde forslag om at lade ikke-fluktuerendeVE-anlæg være omfattet af nettomåleordningen.
Side 3 af 5
Spørgsmål/svarkatalog til samrådsspørgsmål C
Hvor stor er produktionenEt typisk solcelleanlæg med det gennem-på et typisk solcelleanlægsnitlige antal soltimer i Danmark kan år-på 6 kW?ligt producere 800-850 kWh pr. installeretkW, og et anlæg på 6 kW kan derfor årligtproducere 4800-5100 kWh.Hvor stor er produktionenAfhængigt af vindplaceringen og møllensfra en typisk husstands-effektivitet kan den årlige produktion møl-mølle på 6 kW?le på 6 kW være fra under 2000 kWh ogop til 15.000 kWh.Hvor stor er produktionenDisse kan være i fuld drift i alle årets ti-fra et typisk motoranlægmer, og et anlæg på 6 kW kan derfor pro-ducere op til omkring 50.000 kWh om åretpå 6 kW?Hvad er fordelen ved enDels undgås forskelsbehandling, og delsteknologineutral ordning?undgås det, at der, hver gang en ny tekno-logi til produktion af vedvarende energikommer på markedet, skal tages stillingtil, om det pågældende teknologi nu skalomfattes af ordningen, og at skulle lovgivevedrørende nettoafregningsordningen.Ordningen fremtidssikres dermed således,at alle fremtidige teknologier til produkti-on af vedvarende energi omfattes.
Side 4 af 5
Hvorfor ikke kun udvideordningen til husstands-møller?
Problemet med kun at udvide ordningentil husstandsmøller er, at der dermed vilvære en negativ særbehandling af alle an-dre teknologier til produktion af vedva-rende energi. Derudover vil der, hver gangen ny teknologi til produktion af vedva-rende energi kommer på markedet, skulletages stilling til, om det pågældende tek-nologi nu skal omfattes af ordningen, ogat skulle lovgive vedrørende nettoafreg-ningsordningen. Ved at udvide ordningentil alle teknologier fremtidssikres dendermed således, at alle fremtidige tekno-logier til produktion af vedvarende energiomfattes.
Side 5 af 5