Skatteudvalget 2009-10
L 162
Offentligt
850414_0001.png
850414_0002.png
850414_0003.png
850414_0004.png
850414_0005.png
NotatJ.nr. 2010-231-0026
Svar på samrådsspørgsmål A til samråd i SAU vedr. L162Stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF)
Samrådsspørgsmål AVil en afgift på biogas ikke – uanset en forholdsvis større afgift på naturgas –modvirke regeringens målsætning om 50 pct. energiudnyttelse af gylle til energii 2020?”
Svar:Når der produceres el og varme i kraftvarmeværkermed stationære stempelmotorer, sker der en udledning afuforbrændt gas, dvs. metan, som er en drivhusgas.Denne udledning af metan er yderst skadelig for klimaet ogskal derfor nedbringes. Regeringen ønsker med forslaget atafgiftsbelaste udledningerne af uforbrændt metan fra disseværker på samme måde som anden udledning af drivhus-gassser.Dette uanset om der er tale om metan fra fossile kilder vednaturgas eller biogas, idet begge dele belaster klimaet ligemeget.
Side 1 af 5
Ved regeringens forslag ligestilles udledningen af CO2medudledningen af andre klimagasser end af CO2ved energian-vendelse. Derfor får kraftvarmeværkerne med stationærestempelmotorer et incitament til at nedbringe deres udled-ninger af uforbrændt metanSelvom forbruget af biogas afgiftsbelægges med forslaget,er det, som spørgeren selv er inde på, vigtigt at holde sig forøje, at der sker en betydelig større afgiftsmæssig belastningaf forbruget af naturgas i de pågældende stempelmotorer.Afgiftsniveauet på biogas ligger på 1,1 kr. pr. Gegajoule,medens niveauet for naturgas ligger 1,5 kr. pr. Gegajoule –dvs. ca 40 pct. højere.Afgiftsniveauet på naturgas ligger således med forslagetvæsentligt højere end niveauet på biogas, hvilket er med tilat tilgodese og fremme anvendelsen af biogas, som normaltkonkurrerer med naturgas som brændsel i stationære stem-pelmotorer.Jeg vil i den forbindelse gerne erindre om, at naturgas vedde generelle afgiftsstigninger på energiforbrug, der blev ind-ført med regeringens skattereform, blev yderligere belastet,hvorimod det ikke indgik i skattereformen at lægges afgiftpå anvendelsen af biogas. Herved blev anvendelse af biogassom energikilde, og dermed også anvendelse af gylle, yder-ligere begunstiget.Side 2 af 5
Det er samtidig værd at huske på, at fremstillingen af el påbaggrund af biogas i dag er begunstiget med store tilskud,hvilket ikke er tilfældet ved anvendelsen af langt de flesteandre vedvarende energikilder.Jeg vil endelig erindre spørgeren om, at hvis man vælger atundtage biogas for afgiften, i modsætning til naturgas, vildet næppe blive godkendt af EU, der med stor sandsynlig-hed vil betragte det som ulovlig statsstøtte til biogasprodu-centerne.Sammenfattende kan man sige, at forslaget således er etelement i regeringens klima- og energipolitik, der sammenmed regeringens mange andre tiltag på området bidrager tilopfyldelsen af regeringens ambitiøse klima- og miljømål,hvori også indgår, at der skal ske en større energiudnyttelseaf gylle.
Side 3 af 5
Spørgsmål/svarkatalog til samrådsspørgsmål A
Hvorfor lægger man afgift på an-vendelsen af biogas, når regerin-gen samtidig ønsker at fremmeden samme anvendelse?
Forslaget om at lægge afgift påandre klimagasser end CO2vedenergianvendelse har til formål iafgiftsmæssig henseende at side-stille udledningen af andre kli-magasser end CO2med udled-ningen af CO2. Dette gøres mesteffektivt ved at lægge afgift påbestemte anvendelser af biogasog naturgas. Det er imidlertidvigtigt at være opmærksom på,at forslaget, i tillæg til den gun-stige klimavirkning, også har enfremmende virkning på anven-delsen af biogas set i forhold tilanvendelsen af det konkurreren-de brændsel naturgas, derved atnaturgas afgiftsmæssigt belasteslangt hårdere end biogas medforslaget.
Hvor store vil biogasproducen-Ved forslaget indføres en afgiftternes meromkostninger være vedpå 1,1 kr. pr. Gegajoule (GJ)forslaget?biogas og 1,5 kr. pr. Gegajoule(GJ) naturgas, der anvendes istationære stempelmotorer. For-slaget giver således en nettoge-vinst ved at anvende biogas fremfor at anvende naturgas i stem-pelmotorerne, hvilket vil kommebiogasproducenterne til gode.Hvorfor kan man ikke bare und-lade at lægge afgift på biogas ogkun lægge afgiften på naturgasFormålet med afgiften er at ska-be incitament til at udledningenaf andre klimagasser end CO2.nedbringes. Dette sker mest ef-fektivt ved både at lægges afgiftpå biogas og naturgas, der an-vendes i stationære stempelmo-Side 4 af 5
torer til produktion af el og var-me, idet begge dele belaster kli-maet lige meget. Hvis man tagerbiogassen ud, vil det med storsandsynlighed blive meget sværtat få dette godkendt i medfør afEU’s statsstøtteregler.
Side 5 af 5