Uddannelsesudvalget 2009-10
L 155 Bilag 1
Offentligt
810492_0001.png
810492_0002.png
810492_0003.png
810492_0004.png
NOTAT
Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov omstatens uddannelsesstøtte (SU-loven), justering af ud-landsstipendieordningen og udlandsstipendium tilErasmus Mundus-uddannelserI. GenereltLovforslaget blev sendt i høring den 3. februar 2010 med svarfrist den 22.februar 2010 hos 30 myndigheder og organisationer. Af de hørte har 13afgivet høringssvar, hvoraf de fem rummer substansbemærkninger. Desu-den er der indkommet tre uopfordrede udtalelser. Høringsoversigt med an-givelse af, hvem der har svaret, er vedlagt som bilag.II. Væsentlige bemærkninger til lovforslaget1) Justering af udlandsstipendieordningen2) Udlandsstipendium til Erasmus Mundus-uddannelserAd 1.Kulturministeriets Rektorer (KUR) udtrykker tilfredshed med, at begræns-ningen, hvorefter der kun kan tildeles udlandsstipendium til en kandidat-uddannelse i udlandet af op til to års varighed, foreslås ophævet.Dansk Industri kan tilslutte sig, at der lægges op til en række justeringer,der sikrer fleksibilitet og kvalitet i forhold til, hvilke uddannelser der kantildeles udlandsstipendium til.Danske Handicaporganisationer ønsker mulighed for, at der kan gives ud-landsstipendium i mere end to år, hvis den studerende af handicapbetin-gede årsager er længere tid om at færdiggøre en uddannelse med et om-fang af 120 ECTS-point.Rådet for Internationalisering af Uddannelserne bemærker, at det er vigtigtat sikre, at bestemmelserne om, hvor mange SU-klip eller slutlånsrater, enstuderende skal have til rådighed for at kunne søge udlandsstipendium, ik-ke bremser studerende, der enten har skiftet studie, har fået børn understudiet eller er blevet optaget på en kandidatuddannelse på baggrund af enprofessionsbacheloruddannelse.Danske Studerendes Fællesråd påpeger, at det er uheldigt, at der stilleskrav om, at de studerende skal have mindst fem SU-klip eller slutlånsrater
23. februar 2010
pr. semester tilbage for at kunne modtage udlandsstipendium. DSF efterly-ser desuden mere klarhed med hensyn til hvilken type af udgifter, et ud-landsstipendium kan dække.EUD Danmark gør opmærksom på, at der må forventes ændringer afTHES-QS World University Ranking listen, da parterne bag listen har af-brudt deres samarbejde og forventeligt vil udsende hver sin liste fra efter-året 2010. EUD Danmark foreslår bl. a. derfor, at godkendelsesprocedurengenovervejes.Undervisningsministeriets bemærkningerMed hensyn til ønsket om at indføre mulighed for udlandsstipendium afmere end to års varighed til studerende, som af handicapbetingede årsagerhar brug for mere tid til at gennemføre en kandidatuddannelse, bemærkes,at sigtet med ændringsforslaget alene har været at foreslå de justeringerog ændringer, der følger dels af den statusrapport, som ifølge bemærknin-gerne til den ændring af SU-loven, som etablerede udlandsstipendieord-ningen, skulle afgives 15 måneder efter vedtagelsen, dels af aftalen omErasmus Mundus fra juni 2009.For så vidt angår kravet om, at den studerende skal have et vist antal SU-klip eller slutlånsrater til rådighed under uddannelsen i udlandet, så er detmed til at sikre, at uddannelsen i udlandet ikke bliver studietidsforlængen-de for den studerendes samlede bachelor- og kandidatuddannelse. Det erdesuden med til at begrænse muligheden for, at den studerende først ta-ger en kandidatuddannelse i Danmark med fuld SU, og derefter en ny kan-didatuddannelse i udlandet med udlandsstipendium. Der vil derfor ikke bli-ve ændret på kravet til resterende SU-klip eller slutlånsrater.Det bemærkes i øvrigt, at studerende med børn kan få forlænget støtteti-den med et år, og at de studerende herudover kan få slutlån, hvor slut-lånsrater også tæller med.Med hensyn til spørgsmålet om, hvilke udgifter et udlandsstipendium kananvendes til dækning af, kan der henvises til lov om statens uddannelses-støtte (SU-loven) § 46 a, stk. 1, hvor det fremgår, at udlandsstipendiumskal betragtes som tilskud til betaling af studieafgift til en uddannelsesin-stitution i udlandet.Undervisningsministeriet vil være opmærksomt på, om der sker ændringeri de internationale ranking-lister, og i givet fald foretage de nødvendige til-pasninger.Ad 2.Danske Universiteter bemærker, at det er positivt, at det foreslås, at enstuderende kan få udlandsstipendium til deltagelse i en Erasmus Mundus-uddannelse i op til to år, selv om den pågældende evt. tidligere har mod-taget udlandsstipendium. Danske Universiteter opfordrer til, at vilkårenefor deltagelse i Erasmus Mundus-programer udvides til også at omfatte an-dre typer af internationale studiesamarbejder.
2/2
3/3
En række universiteter har desuden afgivet særudtalelser.Københavns Universitet påpeger, at forslaget om indførelse af udlandssti-pendium i forbindelse med deltagelse i Erasmus Mundus-uddannelser ikkeer tilstrækkelig i forhold til studerende, der vælger at tage et år af en kan-didatuddannelse ved et dansk universitet og et år ved et udenlandsk uni-versitet. Den studerende skal i henhold til kontrakten med EU og konsor-tieaftalen indbetale konsortieafgift for begge år, men der kan ikke tildelesudlandsstipendium til betaling af konsortieafgiften for studieåret på detdanske universitet, uanset at denne indbetaling er en forudsætning for del-tagelse. Københavns Universitet ønsker derfor lovforslaget ændret således,at deltagelse i en Erasmus Mundus-uddannelse berettiger til udlandssti-pendium i to år, uanset hvordan den studerende sammensætter sit studie-forløb blandt de deltagende parter.Danmarks Pædagogiske Universitetsskole henviser til aftalen om ErasmusMundus-uddannelser og ønsker afklaret, hvad der ligger i aftalens passusom finansiering på andre måder end gennem udlandsstipendium.Rådet for Internationalisering af Uddannelserne har udtalt sig på linie medKøbenhavns Universitet.Undervisningsministeriets bemærkningerMed hensyn til Københavns Universitets ønske om mulighed for tildeling afudlandsstipendium i to år til en Erasmus Mundus-uddannelse, uanset at endel af uddannelsen evt. foregår i Danmark, kan der henvises til aftalen omErasmus Mundus-uddannelser af 26. juni 2009 mellem regeringen og Soci-aldemokraterne. Det fremgår heraf, at ”Studerende, der er berettiget tildansk SU, kan finansiere eventuelle studieafgifter ved studieophold i ud-landet med udlandsstipendier.” Aftalen tager altså alene sigte på den del afet Erasmus Mundus-forløb, der foregår i udlandetGenerelt kan det oplyses, at det foreliggende lovforslag er udarbejdet delspå baggrund af den statusrapport, som ifølge bemærkningerne til den æn-dring af SU-loven, der etablerede udlandsstipendieordningen, skulle udar-bejdes 15 måneder efter lovens ikrafttræden, dels på baggrund af denovennævnte aftale om udlandsstipendium til Erasmus Mundus-uddannelser, og lovforslaget tilsigter alene ændringer inden for disse ram-mer.Det fremgår af bemærkningerne til den ovenfor nævnte ændring af SU-loven, at lovændringen er omfattet af lovovervågning. Det indebærer, atUndervisningsministeriet sammen med Ministeriet for Videnskab, Teknologiog Udvikling i folketingsåret 2011-2012 vil gennemføre en undersøgelsemed det formål blandt andet at vurdere, om uddannelsesinstitutionernesbevillinger påvirkes på en sådan måde, at det svækker kvaliteten af under-visningen, samt erfaringer med ordningen, herunder fx anvendelse af posi-tiv- og negativlister.
Når denne undersøgelse er afsluttet, skal der tages stilling til, om der ergrund til at foretage mere omfattende ændringer af udlandsstipendieord-ningen, herunder fx udvidelse til at omfatte andre internationale uddannel-sessamarbejder.For så vidt angår spørgsmålet om finansiering som omtalt i baggrundspapi-ret til aftalen om Erasmus Mundus bemærkes, at partierne bag aftalen haren forventning om, at alle danske statsborgere, der ønsker at blive optagetpå et dansk universitet for at gennemføre en Erasmus Mundus-kandidatuddannelse, vil kunne få finansieret eventuelle studieafgifter i ud-landet med udlandsstipendier eller på anden måde, fx via legater eller fon-de.Det er sammenfattende Undervisningsministeriets opfattelse, at der ikke ergrundlag for at ændre lovforslaget på baggrund af de indkomne hørings-svar.
4/4