Socialdemokraterne har indgået en aftale med regeringen om den fremtidige regulering af Erasmus Mundus-uddannelserne, og en vigtig del af den aftale er det lovforslag, vi står med nu, som handler om at sikre, at danske studerende fremover ikke vil blive opkrævet brugerbetaling for Erasmus Mundus-uddannelser.
Vi har i forbindelse med behandlingen af L 119 på Videnskabsministeriets område, som udmønter aftalen om en ændring af universitetsloven, udtrykt vores kritik af hele forløbet omkring Erasmus Mundus-sagen, en sag, hvor regeringen jo i årevis så igennem fingre med ulovlig brugerbetaling, på trods af at man var vel vidende om, at problemerne med administrationen af uddannelserne var der, og at der altså var studerende, der var blevet opkrævet brugerbetaling for ordinære uddannelser, hvilket jo er i modstrid med gratisprincippet.
Først da sagen blev rejst i Folketinget, tog regeringen fat, og vi fik efter et langt forhandlingsforløb lavet den her aftale, som vi udmønter i dag.
Og den sikrer altså, at danske studerende ikke fremover kan blive opkrævet brugerbetaling, ved netop at udvide muligheden for at få udlandsstipendiet til at dække eventuelle udgifter ved studieophold i udlandet, som er en del af Erasmus Mundus-uddannelserne.
Således vil de dele af uddannelsen, der foregår i Danmark, blive dækket af taxametertilskud, mens de dele, der måtte foregå ved et betalingsuniversitet i udlandet, vil blive dækket af udlandsstipendiet.
Vi har i forhandlingerne fra Socialdemokraternes side spurgt lidt ind til og forsøgt at få en afklaring, for så vidt angår de studerende, der ikke har flere SU-klip tilbage, for der ønsker regeringen ikke at lave en dispensation fra reglen, således at også disse studerende vil være dækket af udlandsstipendiet, fordi man altså knytter udlandsstipendieordningen til de studerende, der har SU-klip tilbage.
Der ønsker regeringen ikke at dispensere, men vi sikrede altså, at det fremgår meget klart af aftalen, at såfremt det ikke er tilfældet, at de her udgifter vil blive dækket af andre stipendiemidler eller andre fonde, skal vi vende tilbage til det i forligskredsen.
Jeg vil gerne understrege her i dag, at vi selvfølgelig vil følge meget tæt, om der skulle være nogen, som ikke vil blive dækket ind af andre fonde, hvis ikke de har flere SU-klip tilbage.
Det er en meget, meget vigtig detalje i aftalen for Socialdemokraterne.
Vi har noteret os Københavns Universitets høringssvar, og det giver sådan set lidt anledning til, at vi gerne vil spørge ind til det, som de påpeger.
For det tyder jo på, at der stadig væk er en gråzone, som regeringen ikke har gjort os opmærksom på i forhandlingerne, nemlig at der fortsat skal betales den såkaldte konsortieafgift, selv om uddannelsen finder sted i Danmark.
Det er jo en væsentlig detalje, for noget af problemet handlede om, at den her konsortieafgift blev opkrævet af det danske universitet, så det vil sådan set fortsat stride mod gratisprincippet, hvis det skal opkræves fra de studerende.
Så jeg vil egentlig gerne spørge ministeren, om ministeren kan garantere, at der ikke vil blive opkrævet noget som følge af de regler, vi laver nu, af de studerende, og hvordan den konsorteafgift i fremtiden skal opkræves.
For jeg synes sådan set, det er en væsentlig pointe, som Københavns Universitet påpeger, og som vi i hvert fald er nødt til at få afklaret i udvalgsbehandlingen.
Som sagt har vi indgået den her aftale med regeringen, og vi støtter selvfølgelig på den baggrund forslaget, at vi får lukket det hul, der har været med brugerbetaling på Erasmus Mundus-uddannelser.
Jeg skal hilse fra den radikale ordfører, som desværre ikke kan være til stede, og sige, at Det Radikale Venstre også støtter forslaget.