Vi synes, at lovforslaget fra beskæftigelsesministeren er et godt forslag, som jo vil forny Forebyggelsesfonden – en fond, der har til formål at forebygge fysisk og psykisk nedslidning på såvel private som offentlige arbejdspladser i landet.
Vi er glade for de tiltag, der forbedrer arbejdsmiljøet.
Et godt arbejdsmiljø betyder nemlig, at medarbejderne har det godt og trives, men medarbejdere, der har det godt og trives, er også mere produktive og kan holde til deres arbejde i flere år, så et forbedret arbejdsmiljø kan forhåbentlig også bidrage til, ud over at medarbejderne forhåbentlig får det bedre, at løse to af de allervæsentligste problemer, som Danmark står over for, nemlig en lavere produktivitetsfremgang end tidligere og ikke mindst stadig flere personer på offentlig forsørgelse.
Lovforslaget følger op på en aftale om fonden mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre, som blev indgået i november sidste år, og jeg vil gerne fremhæve de tre punkter i lovforslaget, som jeg anser for at være de allervæsentligste.
Det første punkt er, at der er en ny tilgang til sundhedsfremme i de enkelte virksomheder.
I dag er det sådan, at en virksomhed kan få tilskud fra Forebyggelsesfonden til at øge bevidstheden om de farer, der er forbundet med fedme, alkohol, rygning og manglende motion, og hvis lovforslaget bliver vedtaget, som det ligger, vil virksomheder primært kunne få midler til sundhedsfremmende projekter, hvis de kombinerer dem med tiltag, der forbedrer arbejdsmiljøet.
På den måde bliver en indsats rettet imod individuel sundhedsadfærd kombineret med en kollektiv indsats rettet mod arbejdsmiljøet.
Den ændring sker efter forslag fra Forebyggelseskommissionen.
Det andet punkt er et stærkere fokus på forebyggelse af stress og psykisk nedslidning.
I dag har stress på mange virksomheder afløst de rutineprægede bevægelser ved samlebåndet, som var det store problem førhen.
Og der må vi politikere også gøre vores til at hjælpe virksomhederne med at forebygge og håndtere det stigende problem, som stress og psykisk nedslidning mange steder udgør, og det kommer vi ikke udenom.
Lovforslaget her vil så indebære, at virksomheder med særlig udsatte medarbejdere kan søge om penge til projekter, der skal forebygge psykisk nedslidning, og det ser vi Konservative som en rigtig god idé, da vi ønsker, at så mange som muligt er i lønnet beskæftigelse, og at de samtidig naturligvis trives, så de også kan forblive i beskæftigelse.
Det tredje punkt er de såkaldte forebyggelsespakker, projekter, hvis indhold på forhånd ligger fast, og som sigter mod at forbedre arbejdsmiljøet.
Pakkerne er især møntet på de små virksomheder, som også andre har nævnt, og det er jo virksomheder, der sjældent har ressourcer til at søsætte større arbejdsmarkedsmiljøprojekter.
Med pakkerne vil de få mulighed for at få penge til projekter, som på forhånd er planlagt og godkendt.
For os Konservative er det vigtigt, at Danmarks mange små virksomheder, som i høj grad er med til at skabe vækst og velstand, er i stand til at tilbyde deres medarbejdere et ordentligt arbejdsmiljø.
Et ordentligt arbejdsmiljø betyder nemlig også gladere og mere produktive medarbejdere, der forhåbentlig også holder længere.
Så alt i alt synes vi, at det her er et godt forslag, og derfor støtter vi det også.