Sundhedsudvalget 2009-10
L 130
Offentligt
849595_0001.png
849595_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 20.maj 2010Enhed: Internationalt samar-bejde og retsstillingSagsbeh.: SUMHBRSags nr.: 0908622Dok nr.: 217216
Folketingets Sundhedsudvalg har den 9. april 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 20 (Alm. del – L 130) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermedbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 20:’’Hvad er baggrunden for, at Disciplinærnævnet ikke længere skal kunne på-pege, at en sundhedsperson kunne have handlet mere hensigtsmæssigt selv-om sagen ikke har givet anledning til en egentlig kritik og er ministeren enig i,at sundhedsvæsenet dermed mister en mulighed for at drage værdifuld læ-ring?”Svar:Disciplinærnævnet skal efter lovforslaget tage stilling til, om en sundhedsper-sons sundhedsfaglige virksomhed har været kritisabel. Disciplinærnævnet vil iden forbindelse på samme måde som Patientklagenævnet tage stilling til, omsundhedspersonen har handlet med den omhu og samvittighedsfuldhed, somkræves efter autorisationslovens § 17, hvilket vil sige i overensstemmelse mednormen for almindelig anerkendt faglig standard.Patientklagenævnet kan efter nævnets forretningsorden – i sager hvor nævnetikke finder anledning til kritik af sundhedspersonen – udtale, at sundhedsper-sonen i en eller flere nærmere angivne situationer kunne have handlet merehensigtsmæssigt.Når denne adgang ikke foreslås videreført, skyldes det, at en sådan udtalelseikke har en disciplinær karakter, men kan opleves som sådan af både ved-kommende sundhedsperson og den patient, der har klaget. Efter gældende reter der derfor risiko for en uhensigtsmæssig sammenblanding af sager, der hargivet anledning til kritik, med sager, der ikke har givet anledning til kritik.Forslaget skal også ses i lyset af, at tilbuddet om lokal dialog vil øge læringenlokalt af klagerne og give patienten mulighed for at få en forklaring og eventu-elt en undskyldning for behandlingsforløbet i de tilfælde, hvor behandlingen el-ler forløbet kunne have været mere hensigtsmæssigt.Jeg vil desuden understrege, at der – uanset om Disciplinærnævnet har ad-gang til at udtale sig om hensigtsmæssighed eller ej – vil kunne drages læringaf individklagesagerne, også med hensyn til behandlingen eller behandlings-forløbet i en bredere forstand.Jeg mener derfor ikke, at en manglende adgang for nævnet til at udtale, at ensundhedsperson kunne have handlet mere hensigtsmæssigt, vil forringe læ-ringen af klagesagerne. Det er tværtimod min opfattelse, at grundlaget for en
Side 2
øget læring af klagesagerne styrkes væsentligt med lovforslaget som følge aftilbuddet om en lokal dialog, udvidelsen af klagemulighederne og etableringenaf og samlingen af funktioner i Patientombudet.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Helle Borg Larsen