Sundhedsudvalget 2009-10
L 130
Offentligt
845123_0001.png
845123_0002.png
845123_0003.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 12. maj 2010Enhed: Internationalt samar-bejde og retsstillingSagsbeh.: SUMHBRSags nr.: 0908622Dok nr.: 215873
Folketingets Sundhedsudvalg har den 26. marts 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 10 (Alm. del – L 130) til indenrigs- og sundhedsministeren, som her-med besvares.Spørgsmål nr. 10:”Ministeren bedes yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der fjerner mulig-heden for at videreføre det særlige tandklagesystem.”Svar:Et ændringsforslag af det nævnte indhold vil efter min opfattelse indebære enumiddelbar forringelse for de patienter, der klager over privatpraktiserendetandlæger. Jeg kan i den forbindelse henvise til min besvarelse af spørgsmålnr. 3 (alm. del – L 130). Regeringen vil derfor ikke kunne støtte et ændrings-forslag herom.Når det nye patientklagesystem skal evalueres, finder jeg det dog hensigts-mæssigt også at evaluere tandklagesystemet, herunder for at vurdere om deændringer, der med lovforslaget er forudsat i tandklagesystemet, fungerer ef-ter hensigten.Et ændringsforslag af det ønskede indhold vil kunne udformes således:”ÆndringsforslagTil § 1x) I den undernr. 1foreslåede affattelse af§ 2udgårstk. 3.Stk. 4 bliver herefter stk. 3.[Ophævelse af bemyndigelsen til at fastsætte regler, der begrænser Discipli-nærnævnets virksomhed i forhold til autoriserede sundhedspersoner]y) I den undernr. 1foreslåede affattelse af§ 17udgårstk. 2og4.Stk. 3 bliver herefter stk. 2.[Konsekvensændring af ændringsforslag nr. x]z) I den undernr. 1foreslåede affattelse af§ 17, stk. 3, 1. pkt.,der bliver stk.2, 1. pkt., udgår: ”og 2”.[Konsekvensændring af ændringsforslag nr. x]
Side 2
Til § 8æ) Efterstk. 5indsættes som nyt stykke:”Stk.6.De hidtil gældende regler i § 17, stk. 2 og 4, i lov om klage- og erstat-ningsadgang inden for sundhedsvæsenet og de regler, der er fastsat i medførheraf, finder anvendelse for offentliggørelsen af afgørelser, der før lovensikrafttræden træffes i tandklagesystemet.”Stk. 6-7 bliver herefter stk. 7-8.[Overgangsbestemmelse som følge af ændringsforslag nr. x, y og z]BemærkningerTil nr. xMed forslaget ophæves bemyndigelsen for indenrigs- og sundhedsministerentil at fastsætte regler, hvorefter nævnets virksomhed ikke omfatter dele af densundhedsfaglige virksomhed, der udøves af autoriserede sundhedspersoner.Der er med hjemmel i den nuværende bemyndigelsesbestemmelse ved be-kendtgørelse fastsat regler, hvorefter privatpraktiserende tandlæger, der eromfattet af overenskomsten mellem Tandlægeforeningen og RegionernesLønnings- og Takstnævn, er undtaget fra Patientklagenævnets kompetence.Efter bekendtgørelsen behandles klager over privatpraktiserende tandlægersåledes af det særlige tandklagesystem, der er etableret ved overenskomstenmellem Tandlægeforeningen og Regionernes Lønnings- og Takstnævn.Forslaget indebærer, at bekendtgørelsens regler om det særlige tandklagesy-stem, bortfalder ved denne lovs ikrafttræden. Fra den 1. januar 2011 vil Disci-plinærnævnet derfor have kompetence også til at behandle klager over privat-praktiserende tandlæger.Til nr. y og zDer er tale om en konsekvensændring af ændringsforslag nr. x.Med forslaget ophæves bemyndigelserne for ministeren til at fastsætte reglerom offentliggørelse af tandklagenævnenes afgørelser uden anonymisering afden indklagede tandlæge. Bemyndigelsesbestemmelserne herom bliver over-flødige som følge af ændringsforslag nr. x, der indebærer, at Disciplinærnæv-net overtager kompetencen til at træffe afgørelser i klagesager over privatprak-tiserende tandlæger.Til nr. æÆndringsforslag nr. y og z indebærer, at de gældende regler om offentliggø-relse af tandlægenævnenes afgørelser, der er fastsat med bekendtgørelse,bortfalder ved denne lovs ikrafttræden. Bekendtgørelsen indeholder bl.a. reg-ler om, at afgørelserne forbliver offentlige i 2 år.
Side 3
Med forslaget sikres det, at der er hjemmel til i denne 2-årige periode at opret-holde offentliggørelsen af afgørelser, som er truffet i tandklagesystemet indendenne lovs ikrafttræden.”
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Helle Borg Larsen