Sundhedsudvalget 2009-10
L 130 Bilag 2
Offentligt
812212_0001.png

Landsforeningen for Transvestitter og Transseksuelle

Hjemmeside: www.trans-danmark.dkFolketingetAtt.: SundhedsudvalgetChristiansborg1240 København K.Den 13. marts 2010

Bemærkninger til L 130 - Forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang

inden for sundhedsvæsenet mv. fremsat den 3. marts 2010.

Trans-Danmark må beklageligvis konstatere, at ministeren ikke har benyttet lejligheden til at sikretranskønnede en klagemulighed i tilfælde, hvor Sundhedsstyrelsen giver afslag på tilladelse til enkønsskifteoperation (tilladelse til kastration, herunder med henblik på kønsskifte).Foreningen foreslår derfor, at der i lovforslagets § 7, der lyder:

§ 7.

Sundhedsstyrelsens afgørelser m.v. efter § 88 i sundhedsloven eller regler fastsat imedfør heraf kan påklages til Patientombudet.sker en tilføjelse, således at den lyder:

§ 7.

Sundhedsstyrelsens afgørelser m.v. efter §§ 88 og 116 i sundhedsloven eller reglerfastsat i medfør heraf kan påklages til Patientombudet.Ifølge sundhedslovens § 115 kan en person få tilladelse til kastration, herunder med henblik påkønsskifte. Ifølge § 116 kan ministeren for sundhed- og forebyggelse give tilladelse til kastration.Ministeren har ifølge bekendtgørelse om sterilisation og kastration, § 5 overdraget kompetencen tilSundhedsstyrelsen.Med lovforslagets § 7 indføres der mulighed for at klage over afgørelser truffet afSundhedsstyrelsen og tilkendegives samtidig, at uagtet Sundhedsstyrelsen er den øverstesundhedsfaglige myndighed, skal det være muligt at klage over styrelsens afgørelser.Ved at lave den foreslåede tilføjelse i lovforslagets § 7 får transkønnede mulighed for at klage overet eventuelt afslag på en kønsskifteoperation en mulighed, som der ikke eksisterer i dag.Transkønnede, der får afslag på tilladelse til en kønsskifteoperation, har sædvanligvis levet somderes ønskede/følte køn i adskillige år og været i et flerårigt observationsforløb på SexologiskKlinik. Et afslag på tilladelse til en kønsskifteoperation er yderst alvorligt for dem grænsende tilog for nogle måske ligefrem livstruende.Det findes derfor yderst rimeligt, at de får en mulighed for at klage over et eventuelt afslag.Da det samtidig må vurderes, at der ikke vil være tale om et stort antal, kan der ikke være nogenbegrundelse for ikke at tilføje den foreslåede klagemulighed.Med venlig hilsen.Karin Astrup. Formand.Karin Astrup, formand for Trans-DanmarkReturadresse, hvis andet ikke er anført:Tina Vyum, Hostrupvej 7, 7000 Fredericia[email protected]Bankforbindelse: Amagerbanken, Hvidovre afdeling. Reg.nr.: 5230 konto nr.: 1513658