Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 117
Offentligt
798541_0001.png
798541_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
11. februar 2010
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 5. februar 2010 stillet følgende spørgsmål nr.8 (L 117), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LennartDamsbo-Andersen (S).
J.nr. 2009-0021387
Spørgsmål nr. 8:
”Vil ministeren, i forlængelse af Venstres ordførers tale under 1. behandling, oply-se, hvilke yderligere forlængelsesmuligheder ud over de 26 uger, der findes i deneksisterende lov?”
Endeligt svar:
Sygedagpenge er en midlertidig ydelse, der som hovedregel er tidsbegrænset til 52uger (den generelle varighedsbegrænsning).Der findes i dag en række muligheder for forlængelse af udbetalingen af sygedag-penge, når den generelle varighedsbegrænsning er nået. Disse fremgår af skemaetnedenfor, hvor det ligeledes fremgår, hvor længe der kan ske forlængelse efter deenkelte regler.Rækkefølgen af forlængelsesreglerne er vilkårlig. Én bestemt regel har derfor ikkeforrang i forhold til de andre regler. Men det er ved en stillingtagen til en forlæn-gelse afgørende, at der ud fra en vurdering af sagens konkrete forhold bliver an-vendt den regel, der er relevant i situationen.Udgangspunktet er, at reglerne kan kombineres, dvs. at de kan bruges i forlængelseaf hinanden, hvis betingelserne i den enkelte regel vel at mærke er opfyldt.Dog gælder det specielt ved reglen om forlængelse i 2 x 52 uger i forbindelse medlægebehandling, at her ”starter uret”, når varighedsbegrænsningen på de 52 ugerbliver nået. Har sygedagpengene således først været forlænget efter en af de øvrigeregler, f.eks. i 26 uger, medfører disse 26 uger en afkortning af den periode, hvoriman efterfølgende i sagen har mulighed for at forlænge efter reglen om 2 x 52 uger.Varighedsbegrænsningen og forlængelsesreglerne skal ses i sammenhæng medkommunens sygeopfølgning, som senest blev ændret i sommers med lovforslagetom en styrket beskæftigelsesrettet indsats. Her fik kommunerne bedre vilkår for atgive en tidlig og mere aktiv opfølgning på og indsats for sygedagpengemodtagere.Tiltagene forventes at begrænse antallet af langtidssygemeldte. Desuden mindskesrisikoen for, at den sygemeldte ved varighedsbegrænsningens indtræden ikke er til-
strækkeligt udredt til, at kommunen kan tage stilling til, om der er grundlag for atudbetale en anden forsørgelsesydelse i form af revalidering, fleksjob eller førtids-pension.Forlængelsesreglerne1 Når det er overvejende sandsynligt, at den sygemeldtevil blive revalideret – hermed forstås revalideret til detordinære arbejdsmarked, og altså ikke til støttet beskæf-tigelse.2 Når det er nødvendigt med en arbejdsprøvning eller an-den afklarende foranstaltning for at klarlægge den sy-gemeldtes arbejdsevne.3 Når den sygemeldte er under, eller venter på lægebe-handling, og forventes at kunne genoptage erhvervs-mæssig beskæftigelse inden for 2 gange 52 uger. Det eren betingelse, at der efter en lægelig vurdering er ensikker forventning om, at den pågældende kan være ar-bejdsdygtig indenfor denne periode.4 Når den sygemeldte ikke kan opnå eller fastholde be-skæftigelse på normale vilkår, og dermed ikke kan ven-de tilbage til det ordinære arbejdsmarked, men det end-nu ikke er endeligt afklaret, om den sygemeldte vil væreberettiget til et fleksjob eller til førtidspension.5 Når der er rejst sag om ret til erstatning efter lov om sik-ring mod følger af en arbejdsskade.Hvor længe kan der forlænges?Sygedagpengene kan forlænges indtilden egentlige revalidering iværksæt-tes.Sygedagpengene kan forlænges i optil 26 uger. (Det er denne forlængel-sesregel, der foreslås udvidet til 39uger).Sygedagpengene kan forlænges i optil 2 år (regnes fra varighedsbegræns-ningen på de 52 uger).
Sygedagpengene kan forlænges i optil 26 uger.
6 Når der er påbegyndt en sag om førtidspension efter lovom social pension.7 Når den sygemeldte lider af en livstruende sygdom ogde lægelige behandlingsmuligheder anses for udtømte.
Sygedagpengene kan forlænges indtilArbejdsskadestyrelsen har truffet af-gørelse om erhvervsevnetabserstat-ning.Sygedagpengene forlænges indtil dettidspunkt, hvor der tilkendes pensioneller der gives afslag på pension.Sygedagpengene kan forlænges udentidsbegrænsning.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2