Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 117 Bilag 4
Offentligt
803274_0001.png
803274_0002.png
ArbejdsmarkedsstyrelsenHolmens Kanal 20Postboks 21501016 København KAtt..: Niels BülowE-mail:[email protected]Cc.:[email protected]og[email protected]Hvidovre, den 5. januar 2010Sag 09/1139 – Dok. 168/10 MER/ck
Høringssvar fra Danske Handicaporganisationer (DH) til æn-dringsforslag vedr. lov om sygedagpenge, lov om ret til orlovog dagpenge ved barsel, lov om aktiv socialpolitik og lov omarbejdsløshedsforsikring mv.DH har modtaget ændringsforslag vedr. lov om sygedagpenge, lov om ret til orlov og dag-penge ved barsel, lov om aktiv socialpolitik og lov om arbejdsløshedsforsikring mv. og tak-ker for muligheden for at afgive høringssvar.
Diskrimination af mennesker med nedsat arbejdsevne?!DH er positiv over for, at der nu er yderligere forlængelsesmuligheder fra 26 uger til 39uger. Vi anser det dog for stærkt diskriminerende, at sygedagpengemodtagere, derikkeerafklarede, får mulighed for at få forlænget dagpengene med 39 uger, mens sygedagpenge-modtagere, der erikke er afklaret i forhold til fleksjob eller førtidspension,alene kan få pe-rioden forlænget med 26 uger.

Bemærkninger til § 27, stk. 1, nr. 2 og 4

Det er med stor forundring, at vi konstaterer, at udvidelsen fra 26 til 39 uger kun gælder iforhold til § 27, stk. 1, nr. 2, mens den ikke er gældende i forhold til § 27, stk. 1, nr. 4.§ 27, stk. 1, nr. 2, omfatter sygedagpengemodtagere, hvor det anses for nødvendigt at gen-nemføre virksomhedspraktik eller andre afklarende foranstaltninger med henblik på at klar-lægge den sygemeldtes arbejdsevne. § 27, stk. 1, nr. 4, omfatter sygedagpengemodtagere,hvor det er afklaret, at den pågældende ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på ordi-nære vilkår, men hvor det endnu ikke er endeligt afklaret, om den sygemeldte vil være be-rettiget til et fleksjob eller til førtidspension.Det skal i den forbindelse bemærkes, at sygedagpengene under alle omstændigheder ophø-rer, hvis det i forlængelsesperioden besluttes, at den pågældende er berettiget til fleksjob.Det er nødvendigt, at den foreslåede forlængelsesmulighed gælder for både stk. 1, nr. 2 ognr. 4, så det sikres, at der gives tilstrækkeligt tid til afklaringen, så der ikke rejses pensions-sag alene for at sikre pågældende et fornuftigt forsørgelsesgrundlag.
Vi antager, at ovennævnte forskelsbehandling kan være et resultat af, at § 27, stk. 1, nr. 4,blev vedtaget som et ændringsforslag fremsat af beskæftigelsesministeren, indsat ved lov nr.480 af 12. juni 2009 (L 165). Det fremgår af bemærkningerne, at der mellem regeringen,Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er enighed om at udvide forlængelsesreglerne i syge-dagpengeloven, således at det sikres, at færrest muligt mister retten til sygedagpenge, fordide ikke er endeligt afklaret i forhold til fleksjob og førtidspension.
DH ønsker varighedsbegrænsningen fjernetDet er DH’s grundholdning, at der ikke bør være en begrænsning på sygedagpengeperioden.Mennesker med lange komplicerede sygdoms- og behandlingsforløb, skal have mulighedfor at være på sygedagpenge, indtil det er afklaret, hvad der fremadrettet skal foretages, oghvorledes man forventer, at arbejdsevnen udvikler sig. Forlængelsesmulighederne må dogaldrig blive en sovepude i forhold til ikke at iværksætte rette rehabiliteringsinitiativer i bredforstand.DH kan endvidere være bekymret for, om kortsigtet økonomisk tænkning vil begrænse lov-ændringens nye og tiltrængte muligheder. Der er en større gruppe, der har et stort behov fordenne forlængelsesmulighed (jf. vedlagte notat fra Gigtforeningen med analyse af personer,der falder for varighedsbegrænsningen).I erkendelse af at der ikke er politisk vilje til at fjerne varighedsbegrænsningen, der alene vilkunne sikre alle grupper af mennesker med længerevarende og komplicerede sygdomme ogbehandlingsbehov, håber DH, at denne nye forlængelsesmulighed (gældende for alle uafkla-rede personer!) vil medføre at færre borgere tabes mellem to stole.Med venlig hilsen
Stig Langvadformand
Vedlagt er notat fra Gigtforeningen om bortfald af sygedagpenge.
2