Kirkeudvalget 2009-10
L 115 Bilag 1
Offentligt
Poul AagaardKlosterdammen 14Brøndbyøster2605 BrøndbyKirkeministerietFrederiksholms Kanal 21Postboks 21231015 København KBrøndby, den 17. december 2009
Høring vedrørende forslag til lov om ændring af lov om udnævnelse af biskopper m.m.
Som menighedsrådsmedlem gennem 15 år, heraf de sidste 13 år som formand, tillader jeg migat afgive et høringssvar, idet jeg føler, at man mere eller mindre overser menighedsrådene, derhar det daglige samarbejde med præsterne, når man stiller forslag om at udskyde præsterspligtige afgangsalder fra 70 til 75 år uden at inddrage menighedsrådene i høringsrunden.Jeg er naturligvis bekendt med, at Landsforeningen af Menighedsråd er høringspart, menlandsforeningen kan ikke altid ”have fingrene helt nede i mulden”.I det følgende vil jeg udelukkende kommentere på den del af forslaget, som omhandler udsky-delsen af præsternes afgangsalder fra 70 til 75 år.Menighedsrådet har den såkaldte ”kaldsret” og indstiller præsten til det ledige embede, men såsnart kirkeministeren har udnævnt præsten, er præsten ”fri og uafhængig” af menighedsrådet isin embedsførelse og forkyndelse. Præsten har gennem sin ansættelse under Kirkeministerieten arbejdsgiver, som ikke har nogen som helst føling med, hvordan man i det enkelte folke-kirkesogn trives med sin præst. Kaldsretten må tages seriøst, og menighedsrådet må have ind-flydelse på et så vigtigt område for sognets kirkeliv, som præsteembedet er.Jeg vil plædere for, at præsternes pligtige afgangsalder fastholdes på de 70 år.1. Det menighedsråd, som hidtil har kaldet præsten har haft den horisont, at præsten kun-ne blive i embedet til denne fyldte 70 år, d.v.s. i nogle tilfælde i op til mere end 40 år. Iløbet af denne periode kan der være sket en udvikling i sognet, som gør, at der er brugfor en anden (og yngre) type præst.Efter betænkning 1477 blev menighedsrådslovens § 1 præciseret, så det klart fremgår,at menighedsrådet – valgte medlemmer og præst(er) – har ansvaret for at lede det kir-kelige liv i sognet, såvel for så vidt angår rammerne som indholdet: ”Sognets eller kir-kedistriktets kirkelige og administrative anliggender styres af menighedsrådet, med-mindre andet er særligt hjemlet i lovgivningen”.2. Der kan flere steder være menighedsråd, som (tålmodigt) har ventet på at præsten skul-le fylde 70 år og gå af, således at man fik mulighed for fornyelse i sognet med en yngrepræst. Menighedsråd, der har ønsket at sætte nye initiativer i værk f.eks. omkringbørn/unge, som har ventet (tålmodigt – og dermed undgået samarbejdsproblemer) i fle-re år, fordi præsten ikke egner sig til at kommunikere med unge mennesker eller ikkeønsker at deltage i et sådant samarbejde.3. Ingen præster har hidtil kunnet have en forventning om at fortsætte ud over de 70 år.
Poul AagaardKlosterdammen 14Brøndbyøster2605 Brøndby4. En eventuel kommende præstemangel bør ikke være en hindring for menighedsrådetsbestemmelsesret til at kalde en ny præst, hvis menighedsrådet ønsker det, når den hid-tidige præst fylder 70 år.5. En udskydelse til 75 år af afgangsalderen vil betyde færre ledige embeder at søge påfor de nyuddannede præster.Såfremt det af uforståelige grunde – hvor der er vilje, er der altid en vej – skulle vise sig, atdet er nødvendigt at udskyde den pligtige afgangsalder til 75 år, må der i stedet indføres en ve-toret for menighedsrådene, således at de skal spørges, om de vil fortsætte med den sammepræst, i passende tid inden denne fylder 70 år.Der vil sikkert være enighed med præsten om fortsættelse i langt de fleste tilfælde. Men ogsåher - som på andre områder i kirkelig sammenhæng – bør der tages et hensyn til mindretalle-ne, for det er frustrerende som aktivt medlem af et menighedsråd, at skulle vente yderligere optil 5 år, før der er mulighed for et tiltrængt præsteskifte, hvis den siddende præst ikke selv øn-sker at indgive sin afskedsbegæring.En udskydelse af afgangsalderen til 75 år kan meget let gå hen og udvikle sig til en ganskeulykkelig situation, ikke bare for et menighedsråd, men også for præster, der ikke kan finde udaf at stoppe i tide.En form for mellemløsning, som flere medlemmer af Præsteforeningens nye hovedbestyrelsegør sig til talsmænd for iwww.kirkenikoebenhavn.dkden 4. december 2009, kunne være atfastholde 70 års grænsen og i stedet skabe mulighed for at benytte sig af de 70 – 75 årige i vi-karkorps eller særlige stillinger tilpasset denne aldersgruppe – naturligvis mod en rimelig af-lønning (min bemærkning) - og tilbyde ansættelse for et eller to år ad gangen med mulighedfor forlængelse.
Med venlig hilsenPoul AagaardKlosterdammen 142605 Brøndby