Socialudvalget 2009-10
L 113
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 12. marts 2010
THA/ J.nr. 2008-8366
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. februar2010 til indenrigs- og socialministeren følger hermed socialministerensendelige svar på spørgsmål nr. 7 (ad L 113).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lise von Seelen (S).
Spørgsmål nr. 7:”Vil ministeren oplyse, om der findes formelle hindringer for, at en personmed demens beskikkes en værge på det specifikke spørgsmål om brug afalarm- og pejlesystemer uden tidsbegrænsning, og at værgemålet, efterbeslutningen er taget, ophæves igen?
Svar:Til brug ved besvarelsen har Socialministeriet indhentet en udtalelse fraJustitsministeriet, som har oplyst følgende:”Det følger af § 5, stk. 1, i værgemålsloven (lovbekendtgørelse nr. 1015 af20. august 2007 med senere ændringer), at der kan iværksættes værgemålfor den, der på grund af sindssygdom, herunder svær demens, eller hæm-met psykisk udvikling eller anden form for alvorligt svækket helbred er ude afstand til at varetage sine anliggender, hvis der er behov for det.Det følger endvidere af værgemålslovens § 5, stk. 3, sidste pkt., at værge-målet kan begrænses til at angå personlige forhold, herunder bestemte per-sonlige anliggender. Sammenholdt med lovens § 8, stk. 2, som bestemmer,at værgemål kan tidsbegrænses, hvis tilstanden er midlertidig eller der afandre grunde er særlig anledning hertil, betyder dette, at det er muligt atudforme smidige og individuelle ordninger, der er tilpasset konkrete behov.I værgemålsloven med kommentarer, Svend Danielsen (2006), s. 140, anfø-
2res det om § 5, stk. 3, at det inden for det personlige område er muligt atbestemme, at værgemålet ikke skal være altomfattende, men rettet mod”bestemte personlige anliggender” eller spørgsmål, f.eks. flytning til pleje-hjem. Det anføres endvidere, at det, der kan besluttes efter stk. 3, alene er,hvilke økonomiske og personlige forhold, der skal inddrages under værge-målet og dermed, hvor meget det skal omfatte.I tilfælde, hvor et værgemål ikke er tidsbegrænset efter § 8, stk. 2, finderværgemålslovens § 10 anvendelse. Det følger af bestemmelsen, at værge-mål efter § 5, fratagelse af handleevne efter § 6 eller samværgemål efter § 7skal ophæves, hvis betingelserne ikke længere er opfyldt.Det er på denne baggrund Justitsministeriets opfattelse, at værgemålslovenikke udelukker iværksættelse af et værgemål som beskrevet i spørgsmålet,hvis betingelserne i loven i øvrigt er opfyldt.”Der skal dog gøres opmærksom på, jf. også besvarelsen af spørgsmål nr. 6(ad L 113), at den tidsubegrænsede tilladelse, jf. den foreslåede formuleringi § 125, stk. 2, kun kan gives på baggrund af en grundig sagsbehandling afkommunalbestyrelsen, hvor det vurderes, om der er risiko for personskadesamt om forholdene i det enkelte tilfælde gør foranstaltningen påkrævet, jf.lovens 125, stk. 1. I forbindelse med sagsbehandlingen skal der fremskaffesde relevante faglige oplysninger, som det fremgår af den foreslåede formule-ring i lovens § 130.
Benedikte Kiær/ Peter Juul