Skatteudvalget 2009-10
L 112 Bilag 18
Offentligt
853969_0001.png
853969_0002.png
853969_0003.png
853969_0004.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 26. maj 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget

L L112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskelli-

ge andre love (Harmonisering af beskatningen af fordringer i danske

kroner og fremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapital-

indkomst m.v.).

Hermed sendes kommentar til henvendelse til Skatteudvalget fra Finans-rådet af 19. maj 2010 (L112 – bilag 14).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen
Finansrådet har rettet henvendelse til Skatteudvalget i anledning af den foreslåede ændringaf kursgevinstlovens § 32, der indebærer, at fradrag for tab på aktiebaserede finansiellekontrakter optaget til handel kan modregnes i nettogevinst på aktier optaget til handel. Fi-nansrådet bemærker, at man hilser forslaget velkomment, men at man dog har en rækkebemærkninger til forslaget.Ændring af kursgevinstlovens § 32Finansrådet finder det uhensigtsmæssigt, at modregningen kun kan ske, hvis den aktiebase-rede kontrakt handles på et reguleret marked. En lang række kontrakter på enkeltaktier bli-ver indgået med det enkelte pengeinstitut som modpart – i stedet for eksempelvis OMX.Disse kontrakter er derfor ikke handlet på et reguleret marked. Det udgør derfor en utilsig-tet konkurrenceforvridning i pengeinstitutternes disfavør, at der udelukkende tillades mod-regning af tabet i nettogevinster på aktier, såfremt kontrakten er handlet på et reguleretmarked, mens kontrakter på fx samme aktie indgået med et pengeinstitut som modpart kunkan fremføres til modregning eller modregnes i gevinster efter statsskattelovens § 4, litra f(væddemålsbestemmelsen). Det afgørende må i denne sammenhæng være, at den underlig-gende aktie handles på et reguleret marked – ikke hvem der er modpart i kontrakten.

Kommentar:

Som det fremgår af bemærkningerne til ændringsforslaget vedr. kursgevinst-lovens § 32 er baggrunden for udvidelsen af adgangen til fradrag, at der i dag kan opstå til-fælde, hvor skattepligtige, der har lidt tab på finansielle kontrakter i forbindelse med af-dækning af risikoen på sine aktieinvesteringer, bliver beskattet af gevinst på aktierne, uan-set at der ikke, når aktier og kontrakter ses under et, netto er opnået en gevinst.Den foreslåede lempelse af fradragsadgangen sigter således mod standardiserede aktiebase-rede kontrakter, der tjener til afdækning af aktier optaget til handel, hvilket er baggrundenfor, at den foreslåede ændring alene omfatter kontrakter optaget til handel.I øvrigt bemærkes, at individuelle aftaler om køb og salg af enkeltaktier som udgangspunk-tet vil være omfattet af kursgevinstlovens § 30, stk. 1, nr. 5, der under visse betingelser in-debærer, at kontrakten beskattes sammen med det underliggende aktiv. For disse kontraktergælder altså ikke en tilsvarende begrænsning mht. adgangen til at modregne tab på kontrak-ten i gevinst på aktien og omvendt.Fortsat uklar lovgivningSkatteministeriet bedes redegøre for, om tab på en kontrakt på en enkeltaktie, der udløberuudnyttet (typisk den betalte præmie), kan modregnes i aktiegevinster efter den nu foreslå-ede bestemmelse – selvom aktiekontrakten ikke er omfattet af kursgevinstslovens regler, jf.KGL § 30, stk.1 nr. 5.Der henvises i den forbindelse til, at Skatteministeriet i sine bemærkninger til Finansrådetshøringssvar har anført, at der ingen begrundelse er for at føre retstilstanden tilbage til 1998(hvor aktiebaserede kontrakter var omfattet af kursgevinstlovens regler, medmindre der rentfaktisk skete levering af den underliggende aktie). I dag er retstillingen, at tab på kontrakterpå enkeltaktier, der udløber uudnyttet, kun kan modregnes efter den meget snævre ramme ivæddemålsbestemmelsen i statsskattelovens § 4, litra f.

Kommentar:

Aftaler om køb og salg af en aktie, der kun kan opfyldes ved levering, jf.kursgevinstlovens § 30, stk. 3, vil ikke blive omfattet af reglerne for beskatning af finan-sielle kontrakter i kursgevinstloven, hvis kontrakten udløber uudnyttet. Tab på sådannekontrakter, herunder den betalte præmie, vil ligeledes ikke blive omfattet af de nu foreslåe-de ændringer, der alene relaterer sig til tab på kontrakter, hvor adgangen til fradrag for taber begrænset i medfør af kursgevinstlovens § 32 vedrørende personers tab på finansiellekontrakter.Side 2
Gevinst på alle uudnyttede, aktiebaserede kontrakterFinansrådet foreslår, at gevinst på alle uudnyttede, aktiebaserede kontrakter bliver omfattetaf kursgevinstloven. I modsat fald bedes Skatteministeriet redegøre for rækkefølgen formodregning af tab på kontrakter på enkeltaktier i relation til statsskattelovens § 4, litra f.Skatteministeriet bedes således bekræfte, at personer med tab på kontrakter på enkeltaktier,der udløber uudnyttet, først skal fratrække tabet efter statsskattelovens § 4, litra f (dvs.modregning i væddemålsgevinster), at overskydende tab dernæst kan modregnes i aktiege-vinster, jf. den foreslåede bestemmelse, og at tab herudover kan fremføres til modregning ide kommende år.

Kommentar:

Begrundelsen for den lempelse af leveringskravet, der blev gennemført i1999, er, at sådanne aktiekøberetter fortsat skal være undtaget fra kursgevinstlovens reglerom finansielle kontrakter, jf. også bemærkningerne til Finansrådets høringssvar ihøringsskemaet til lovforslaget.Den ændring, der dengang blev gennemført, har den fordel, at kontrakten ikke overgår tilbeskatning efter lagerprincippet med deraf følgende ændringer af beskatningen i hele kon-traktens løbetid. Ændringen ses således fortsat at være velbegrundet såvel i relation til per-soner som selskaber. Som ligeledes anført i høringsskemaet, er der derfor ikke grundlag forat ændre reglerne tilbage igen.Det kan endvidere ikke bekræftes, at tab på kontrakter på enkeltaktier, der udløber uudnyt-tet, efter evt. fradrag efter SL § 4, litra f, kan modregnes i aktiegevinster og herefter fremfø-res til senere år, jf. også svaret ovenfor.ValgfrihedDet ønskes oplyst, om valgfriheden, mht. om tab ønskes modregnet i aktieavance, indebæ-rer, at tabet kan opdeles, så fradraget i aktieavancen ”optimeres” pr. år på en beløbsgrænse,eksempelvis progressionsgrænsen for aktieindkomst.

Kommentar:

Den skattepligtige er frit stillet mht., om hele eller kun en del af det tab, derellers ville kunne fremføres til senere indkomstår, skal overføres til modregning i nettoge-vinst på aktier. Tab, der ikke overføres til modregning i gevinst på aktier, fremføres somidag til senere indkomstår.Næste indkomstår kan den skattepligtige igen vælge, om hele eller en del af tabet skal over-føres til modregning i gevinst på aktier.Selskaber bør også være omfattetFinansrådet bemærker, at skattepligtige omfattet af kursgevinstloven § 2 (selskaber m.v.)fortsat kun har fradrag for tab på kontrakter på enkeltaktier, der udløber uudnyttet, efterstatsskattelovens § 4, litra f (modregning i årets skattepligtige gevinster på væddemål).Henset til, at selskaber er skattepligtige af alle gevinster og udbytter fra porteføljeaktier, vildet efter rådets opfattelse være rimeligt, at selskaber tillige fik mulighed for at fradrage el-ler modregne alle tab på kontrakter på enkeltaktier, uanset at kontrakten udløber uudnyttet.Finansrådet finder tillige, at modregningsadgangen for tab på aktiederivater må udvides, såselskabers tab også kan modregnes i avance på aktier, der handles via en multilateral han-delsfacilitet.

Kommentar:

Mht. ønsket om en udvidelse af adgangen til fradrag for tab på kontrakter påenkeltaktier henvises til svaret ovenfor.Det er i øvrigt ikke umiddelbart klart, hvad Finansrådet ønsker i relation til selskabers ad-gang til modregning for tab på aktiederivater.Side 3
For selskaber er adgangen til fradrag for tab på finansielle kontrakter alene begrænset, forså vidt angår kontrakter vedrørende koncern- og datterselskabsaktier, jf. aktieavancebeskat-ningslovens §§ 4 A og B, jf. kursgevinstlovens § 31, og kontrakter vedrørende aktier, derikke er optaget til handel på et reguleret marked eller på en multilateral handelsfacilitet,hvor den skattepligtige har valgt realisationsbeskatning af porteføljeaktier, jf. kursgevinst-lovens § 31 A.Uden for disse tilfælde har selskaber fuldt fradrag for tab på finansielle kontrakter. Detgælder således også tab på aktiederivater vedrørende aktier optaget til handel på et reguleretmarked eller på en multilateral handelsfacilitet. Der ses derfor ikke at være behov for ensærlig modregningsadgang som den, Finansrådet har ønsket.Komplekse reglerAfslutningsvis bemærker Finansrådet, at skattereglerne for aktiebaserede kontrakter bliverstadigt mere komplekse.

Kommentar:

Det er vanskeligt at være uenig i, at reglerne for beskatning af aktiebaseredefinansielle kontrakter er ganske komplekse. Det har imidlertid ligget uden for rammerne afdet fremsatte lovforslag at foreslå mere grundlæggende ændringer af beskatningen af finan-sielle kontrakter, herunder enklere regler for beskatningen på dette område.
Side 4