Skatteudvalget 2009-10
L 111
Offentligt
812959_0001.png
812959_0002.png
812959_0003.png
j.nr. 10-040397Dato : 15. marts 2010
TilFolketingets Skatteudvalg

L 111 - Forslag til lov om indgåelse af protokol om ændring af dobbeltbe-

skatningsoverenskomsten mellem Danmark og Polen.

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 1 af 16. februar 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).
Troels Lund Poulsen
/ Tina R. Olsen

Spørgsmål 1:

Hvor stor gæld har virksomheder baseret i Polen til SKAT/den danske stat?Besvarelsen bedes opdelt på, hvorfor virksomhederne skylder penge.

Svar:

Jeg er glad for at få stillet dette og de følgende spørgsmål. Det giver mig anled-ning til at følge op på spørgsmål, som spørgeren stillede min forgænger i efter-året 2008 vedrørende størrelsen af udenlandske virksomheders restancer og ud-viklingen heri.Kritikken i efteråret 2008 handlede i det væsentligste om, at de udenlandskevirksomheder efterlader sig store restancer, primært vedrørende moms, her i lan-det.Nærmere undersøgelser af restancerne har vist, at de reelle restancer vedrørendede udenlandske virksomheder er væsentlig lavere end tallene umiddelbart viser.Samtidig viser undersøgelserne at der bliver gjort en stor indsats for at dæmmeop for de problemer, der er.SKAT kan alene udskille SE-numre på udenlandske virksomheder, som ermomsregistreret direkte på deres adresse i hjemlandet. Der er tale om virksom-heder, som ikke er etableret i Danmark, men i et andet EU-land. Andre uden-landske virksomheder, som driver virksomhed i Danmark, kan ikke direkte ud-skilles fra danske virksomheder, da registreringsvilkårene mv. er identiske.De nedenfor omtalte restanceoplysninger omfatter registrerede restancer i detsåkaldte Debitor-Restance- system, vedrørende polske virksomheder, der ermomsregistreret direkte på deres adresse i Polen. Udgangspunktet for disse virk-somheder har været, de skal betale moms i Danmark af deres aktiviteter her ilandet, mens skatten af aktiviteterne skal afregnes i hjemlandet. De pågældendevirksomheders restance i Danmark er derfor næsten udelukkende momsrestancer,idet der dog i beskedent omfang kan forekomme andre restancer, f.eks. vedrø-rende A-skat eller punktafgifter.I forbindelse med ovennævnte skal opmærksomheden henledes på, at der fra ogmed 1. januar 2009 er indført omvendt betalingspligt for en stor del af de ydelserudenlandske virksomheder leverer til virksomheder her i landet. Det betyder, atdet er den danske aftager, der fremover skal beregne, angive og indbetale mom-sen af de ydelser, som udenlandske virksomheder leverer her i landet. I det om-fang udenlandske virksomheder handler med private skal de dog fortsat væremomsregistreret her i landet. Ændringerne af momslovens regler sikrer, at det nuer lettere at opkræve moms og inddrive eventuelle restancer. Det kan i den for-bindelse oplyses, at antallet af registrerede udenlandske virksomheder har væretfaldende i 2009.Ved udgangen af 2007 var der registreret restancer på ca. 78 mio. kr., hos deomhandlede polske virksomheder. Ultimo 2008 udgjorde restancerne 179 mio.kr. og ultimo 2009 205 mio. kr. Som det ses, er hovedparten af stigningen sketfør indførelsen af omvendt betalingspligt. SKAT har ikke oplysninger om restan-ceudviklingen for tidligere år.
2
Beløbene omfatter både restancer fra aktive og afmeldte virksomheder. Restan-ceopgørelsen omfatter beløb, som er angivet som tilsvar, men ikke betalt. Hertilkommer restancer hidrørende fra såkaldt foreløbige fastsættelser. Disse gennem-føres af SKAT i de situationer, hvor virksomheder ikke har indgivet angivelsefor en afregningsperiode inden udløbet af den fastsatte frist. Tilsvaret fastsættes idenne situation til et foreløbigt skønsmæssigt beløb. Opgørelsen af totalrestancenindeholder derved et element af usikkerhed. Det er SKATs erfaring, at de forelø-bige fastsættelser generelt har været fastsat med for høje beløb i forhold til virk-somhedernes reelle momstilsvar.Det forhold, at flertallet af de foreløbige fastsættelser har været for høje, betyder,at de reelle restancer er lavere, end de nævnte 205 mio. kr. ultimo 2009. Restan-cer vedrørende foreløbige fastsættelser udgør på samme tidspunkt ca. 142 mio.kr.