Finansudvalget 2009-10
L 1 § 7 Bilag 10
Offentligt
766950_0001.png
766950_0002.png
766950_0003.png
766950_0004.png

Socialistisk Folkepartis bemærkninger

Generelle bemærkninger

I Danmark står i en dyb økonomisk krise. Ledigheden stiger med rekordfart, væksten er negativ, oget overskud på statens budget på 60 mia.kr. i 2008 bliver efter regeringens eget udsagn vendt til etunderskud på 90 mia.kr. i 2010. Det er mange penge, der fosser ud af statskassen.Samtidig har regeringen ikke benyttet de gode år med højkonjunktur i både Danmark og resten afverden til at tænke langsigtet og investere i vores fælles velfærd. Derfor står vi ikke alene i enøkonomisk krise men også i en velfærdskrise.En begrænsning af krisens omfang samt igangsættelse af tiltag, der også vil sikre beskæftigelse ogvækst i dansk økonomi på længere sigt, er omdrejningspunktet i SF´s finanslovsforslag for 2010.SF har en lang række ændringsforslag til finansloven for 2010. Det fremgår af voresfinanslovsudspil, der kan læses nærmere om påwww.sf.dk.SF har valgt at fremsætte denedenstående ændringsforslag.

Bemærkninger

Til nr. 496Der er skåret massivt i antallet af medarbejdere indenfor området, og der er mange eksempler på,hvordan kontrollen er reduceret. SF vil bruge 300 mio.kr. på at styrke kontrolindsatsen. Pengene viltjene sig ind det første år. På sigt vil der være et netto provenu på 1 mia.kr. ved indsatsenDer tilføres ekstra 300 mio.kr. til øget ligning og kontrol i skat.
Til nr. 497

Flere ansatte i ældreplejen

Mange kommuner har været tvunget til at skære ned i ældreplejen. Det er ikke rimeligt – hverkenoverfor de ældre eller de ansatte.I SF vil vi øge normeringerne i ældreplejen. Det vil øge livskvaliteten blandt de ældre, når derbliver mere tid til omsorg for den enkelte i dagligdagen. På længere sigt vil det kunne forbedre deældres sundhedstilstand. Blandt de ansatte vil en øget normering både medføre et mindrearbejdspres og mindske den dårlige samvittighed i dagligdagen, når der ikke er tid til tilstrækkeligtmed omsorg for den enkelte.Vi starter med at sætte 350 mio.kr. af i 2010 til flere ansatte i ældreplejen.

To undervisere i de mindste klasser

I SF vil vi bl.a. sikre to undervisere i fagene dansk og matematik i de mindste klasser. Det vil styrkefagligheden, når læreren kan koncentrere sig om at undervise, mens den anden voksne kan væremed til at sikre ro i klassen og hjælpe dem, der har sværest ved at følge med.Den samlede udgift til forslaget er på 1,7 mia.kr. Vi starter med at ansætte flere undervisere i 1.klasse efter sommerferien i 2010 og udvider gradvist ordningen til de øvrige klasser også. Der skalafsættes 250 mio.kr. ekstra til flere undervisere i folkeskolen i 2010.

Genopretning af undervisningsmaterialerne i folkeskolen

Mange skoler har forældede undervisningsmaterialer og ikke tilstrækkeligt IT udstyr. Vi menerselvfølgelig, at undervisningen i folkeskolen skal ske med afsæt i nye og tidssvarendeundervisningsmaterialer på alle klassetrin. Nedslidte og forældede bøger inspirerer ikke børnene tilat suge viden til sig.Derfor vil SF sikre en genopretning af undervisningsmaterialerne rundt omkring i landet. Viafsætter 200 mio.kr. i 2010.
Til nr. 498Der afsættes en generel reserve på 1,6 mia.kr. til regioner og kommuner til at sikre mere og bedresundhed. Der skal bl.a. sikres flere penge til især de medicinske og psykiatriske patienter, ligesomder skal sikres flere ressourcer til kommunerne til den forebyggende indsats.
Til nr. 499Der er behov for at øge incitamentet for at sikre igangsættelsen af flere energirenoveringer ikommunerne. SF foreslår, at der indføres en tilskudsordning, så kommuner, der i 2010 iværksætterstørre energirenoveringsarbejder, får et tilskud fra staten på 30 pct. Ordningen udformes så mindrearbejder – fx udskiftning af nogle termoruder – ikke udløser tilskud. Tilskuddet gives også tilinvesteringer i vedvarende energi fx i form af solceller og solvarme på taget.Der afsættes 900 mio.kr. til tilskudsordningen i 2010, som på sigt forventes at finansiere sig selvgennem de energibesparelser, den udløser. Tilskuddet vil sikre en ekstra aktivitet i kommunerne på3 mia.kr.
Til nr. 500Der er behov for at øge incitamentet for at sikre igangsættelsen af flere energirenoveringer iregionerne. SF foreslår, at der indføres en tilskudsordning, så regioner, der i 2010 iværksætter størreenergirenoveringsarbejder, får et tilskud fra staten på 30 pct. Ordningen udformes så mindrearbejder – fx udskiftning af nogle termoruder – ikke udløser tilskud. Tilskuddet gives også tilinvesteringer i vedvarende energi fx i form af solceller og solvarme på taget.Der afsættes 300 mio.kr. til tilskudsordningen i 2010. Tilskuddet vil sikre en ekstra aktivitet iregionerne på 1 mia.kr.
Til nr. 501SF ønsker at afskaffe reglerne om starthjælp, introduktionsydelse, loftet over kontanthjælpen og450 timers reglen, og erstatte dem med almindelig kontanthjælp. Reglerne rammer grupper isamfundet, der i forvejen er isoleret og har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Dermedbidrager de til, at antallet af fattige stiger og uligheden øges i Danmark.Afskaffelsen af ydelserne vil koste 510 mio. kr.
Til nr. 502Der bliver behov for mere kvalificeret arbejdskraft i fremtiden og mere uddannelse vil desudensikre ledige mod langtidsledighed. Derfor skal den stigende ledighed bruges til at øgeuddannelsesniveauet blandt de ledige. SF vil bl.a. sikre øget anvendelse af jobrotation, bedre tilbudog muligheder for dem der rammes af ledighed, fremrykning af aktiveringen, uddannelsestilbud tilufaglærte ledige m.v.Der afsættes 750 mio.kr. til en øget opkvalificering af de ledige i 2010.
Til nr. 503Tilskudsordningen til Copenhagen Consensus Center nedlægges. Det afsatte beløb anvendes til enbasisbevilling til Samsø Energiakademi samt tilsvarende organisationer, hvormed der indgås enflerårig aftale.Til nr. 504Danmark eksporterer for over 50 mia. kr. miljøteknologi hvert år. Det er klart et af de områder viskal leve af i fremtiden, og det kræver, at der hele tiden bliver udviklet nye, bedre og billigereprodukter. I dag har Danmark udviklings- og demonstrationsprogrammer på energi og på landbrug,men vi mangler et program, der dækker andre miljøopgaver – indenfor fx vand, luft, jord, støj ogkemikalier.Især vand og luft er store voksende globale markeder, hvor Danmark historisk har godekompetencer. SF foreslår, at der i første omgang afsættes 150 mio. kr. til programmet i 2010.
Til nr. 505Regeringen har afsat en reserve på 1,5 mia.kr. i deres finanslovsforslag. Vi bruger reserven til voresforslag og prioriteringer.
Til nr. 506Den finansielle krise og de faldende boligpriser gør det svært for mange at opnå et almindeligt låntil energiinvesteringer i deres hus eller virksomhed. SF foreslår derfor, at statslige lån skal sikreenergirenoveringer og -besparelser også i private boliger. Konkret skal staten være med til atfremme brugen af de såkaldte ESCO-ordninger. ESCO står for Energy Service Company.Der afsættes til en start 2,5 mia.kr. til udlån til private energiinvesteringer.
Til nr. 507Staten bruger alt for mange midler på eksterne konsulenter. Især på IT området er der i de senere årbrugt mange ekstra skattekroner på dyre konsulenter. Det skal begrænses.
Der oprettes en budgetreguleringskonto med mindre udgifter på 800 mio.kr. som følge af enbegrænset brug af konsulenter indenfor hele statens område. Pengene skal fordeles til de enkelteministerier.
Til nr. 508

Skattefradrag for sundhedsforsikringer skal afskaffes

Private sundhedsforsikringer på arbejdspladserne breder sig. Det betyder, at staten hvert år misterskatteindtægter for mange mio.kr. Sundhedsforsikringer betalt af arbejdsgiveren kan nemlig trækkesfra i skat. Det mener SF ikke er rimeligt. Forsikringerne skaber nemlig en øget ulighed, fordi detlangt fra er alle, der har adgang til disse forsikringer.SF mener ikke, at staten skal være med til at finansiere en øget ulighed, derfor skal skattefradragetfor sundhedsforsikringer afskaffes. I SF vil vi hellere bruge penge på at sikre vilkårene indenfor detoffentlige sundhedsvæsen – bl.a. for de medicinske patienter.Skattefradraget for sundhedsforsikringer forventes at ville koste statskassen 700 mio. kr. i 2010.

Øget ligning og kontrol i skat

De ekstra penge til skat på 300 mio.kr. vil give et tilsvarende merprovenu i 2010
Til nr. 509SF vil lægge flere afgifter på sunde varer. Op til hver fjerde dødsfald skyldes tobaksrygning, og dengennemsnitlige levetid ville øges med 3 år, hvis danskerne slet ikke røg. Derfor vil SF øgeafgifterne på cigaretter med ekstra 10 kr. Herefter vil en 20 stk. pakke cigaretter i gennemsnit koste43 kr.Det vil give et ekstra provenu til staten på 900 mio.kr.