Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
B 83
Offentligt
808140_0001.png
808140_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-106-00571Den 3. marts 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 5. februar stillet føl-gende spørgsmål nr. 1 til B83, som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål nr. 1 til B 83Vil ministeren oplyse, hvad beskæftigelseseffekten i Danmark er af dendanske svineproduktion, gerne opgjort henholdsvis i primærproduktionen ogandre erhverv?SvarMiljøstyrelsen har bedt Fødevareøkonomisk Institut om at besvare spørgs-målene. Som det fremgår af vedlagte tabel var beskæftigelseseffekten afdet primære landbrug i 1995 17.200 og i 2008 var den faldet til 10.500 fuld-tidsbeskæftigede. Den samlede beskæftigelseseffekt var i 1995 49.600 ogden var i 2008 39.700 fuldtidsbeskæftigede. Det er især fra 2005 til 2008 atbeskæftigelsen falder. I det tidsrum er antallet af smågrise, der eksporteres,steget til en andel på 30 % af de producerede grise samtidig med at struk-turudviklingen med rationalisering og stordriftsfordele bidrager til den fal-dende beskæftigelse. Tallene fremgår af nedenstående tabel.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Tabel 1. Svineproduktionens beskæftigelseseffekt, 1.000 fuldtidsbe-skæftigede, 1995, 2005 og 200819952005 2008Primære landbrugBeskæftigede pr. 1000 svin produceret1Slagterier og kødindustriBeskæftigede pr. 1000 svin slagtetForsyningssektorerLandbrugsservice m.m.FødevarefremstillingIndustriEnergi og vandHandel, transport og finansiering m.m.Landbrugsindustrielle kompleks i altBeskæftigede pr. 1000 svin produceret117,20,917,60,914,8-----49,62,512,70,518,80,816,20,61,63,00,310,647,71,910,50,414,70,614,50,51,62,50,39,639,71,5
1. Leverancer til danske slagterier plus eksport af levende svin.
Der henvises endvidere til vedlagte notat vedr. forudsætninger, beskrivelseaf udvikling i erhvervet mm. udarbejdet af Fødevareøkonomisk Institut.
Karen Ellemann/ Jesper Olsen
2