Retsudvalget 2009-10
B 7
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
21. januar 2010Færdsels- og våben-kontoret2009-1590-0071LAR40509
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om ophævelse af bestemmelsen om minimumsstraf forovertrædelse af våbenlovens forbud mod knive på offentlige steder (B 7),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. de-cember 2009.
Brian Mikkelsen/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
folketingsbeslutning om ophævelse af bestemmelsen om minimums-
straf for overtrædelse af våbenlovens forbud mod knive på offentlige
steder (B 7):
”Hvis en offentligt ansat får en bøde for overtrædelse af kniv-forbuddet, som den Højesteret har fastsat, vil det så føre til, atden pågældende bliver fyret?”Svar:
Det lægges til grund, at der sigtes til Højesterets domme af 15. december2009, hvor to personer blev idømt en bøde på 3.000 kr. for at have væreti besiddelse af knive i deres biler.Det kan oplyses, at det fremgår af § 1 i cirkulære nr. 64 af 29. juli 2005(med senere ændringer) om indberetning om straffesager mod offentligtansatte, indberetning om straffesager vedrørende seksuelt misbrug afbørn mv. begået af personer, der er ansat eller beskæftiget med børn,samt indberetning om straffesager vedrørende spirituskørsel og samtidigkørsel i frakendelsestiden begået af personer, der er ansat uden for denoffentlige forvaltning (indberetningscirkulæret), at politidirektøren indbe-retter straffesager mod personer, der er ansat i den offentlige forvaltning.Det følger af indberetningscirkulærets § 3, nr. 1, at indberetning skal fo-retages, når der rejses sigtelse for overtrædelse af straffeloven, lov omeuforiserende stoffer eller våbenloven. Efter § 5 skal der endvidere skeunderretning om sagens udfald.Indberetning sker til Rigsadvokaten, der herefter i medfør af indberet-ningscirkulærets § 6 underretter vedkommende ansættelsesmyndighedom sagen, når kendskab til sagen må antages at være af væsentlig betyd-ning for ansættelsesmyndigheden i relation til den pågældendes ansættel-sesforhold, og de hensyn, som taler for at underrette ansættelsesmyndig-heden, klart overstiger hensynet til de interesser, der begrunder hemme-ligholdelse, herunder hensynet til den, oplysningerne angår.Det vil herefter være op til ansættelsesmyndigheden at afgøre, om enstrafferetlig afgørelse bør have ansættelsesretlige konsekvenser, herundereventuelt i form af afskedigelse.
2