Jeg må indrømme, at jeg blev lidt overrasket over, hvor kort man fra Liberal Alliances side kunne gøre behandlingen af det her beslutningsforslag.
Men sådan er så det; der er jo nogle, der går mere op i dyrevelfærd end andre, og der er nogle, der deler dyr op i det, man spiser, og det, man ikke spiser.
Jeg ved ikke, om det er det argument, som Liberal Alliance lader tale.
»Det her svarer til at flå håret af et menneske – det er bare værre, fordi fjerene dækker hele kroppen.« Ordene er sagt af en svensk dyrlæge på Danmarks Radios hjemmeside og beskriver det smertehelvede, som levende fugle, især gæs, udsættes for i Ungarn, Polen og Kina.
I august 2009 blev dokumentaren »Dyrekøbte dun« vist på Danmarks Radio 1.
Det var en udsendelse, som chokerede mig dybt.
Det var tydeligt, at dyrene led, da de et for et kom op på skødet af et menneske, som herefter plukkede fjerene af dem, og imens skreg fuglene i vilden sky.
Men gæssene gennemgår ikke bare det her smertehelvede én gang, nej, for producenterne plukker med vilje de levende fugle, fordi fuglene jo så efter første plukning kan leve videre, fjerene gro ud igen, og derefter kan fuglene igen og igen og igen udsættes for det her smertehelvede.
Rent faktisk kan de her gæs blive plukket op til 5 gange, indtil man så endelig gør en ende på dyrets lidelser.
Ifølge dokumentaren endte fjerene og dunene fra de levende fugle bl.a.
i produkter hos sengetøjskæden Jysk og derved i danske puder og dyner.
Det er og bliver uforståeligt for os i Dansk Folkeparti og for mig selv, hvad der kan få mennesker til at pine dyr på den måde, og som dyreven ville jeg være helt forfærdet over at vide, at netop den dyne, jeg lå og holdt om om natten, var produceret ved at torturere dyr.
Dansk Folkeparti vil have sat en stopper for dyremishandlingen.
Der skal spilles på to strenge.
For det første skal der i de enkelte lande arbejdes for at stoppe den her tortur af levende fugle.
For det andet skal vi i Danmark stoppe for import af dun og fjer, der er plukket fra levende fugle.
For så længe vi i Danmark tillader den her import af dun og fjer, der er plukket fra levende fugle, tillader vi også, at dyremishandlingen finder sted.
Ved at forbyde importen sikrer vi ikke kun, at færre fugle udsættes for den her tortur, men vi sørger også for at sende et klart signal til udlandet, både EU og også Kina, om, at vi i Danmark ikke tolererer mishandling af dyr.
Man skal ikke være jurist for at vide, at plukning af levende fugle er i strid med dyreværnslovens § 1, som bestemmer, at dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.
Justitsministeren har også i et samråd sidste år i Fødevareudvalget fastslået, at plukning af levende gæs, sådan som det blev vist i dokumentaren, ville være i strid med dyreværnsloven, hvis det foregik i Danmark.
I Dansk Folkeparti ved vi dog, at et ensidigt dansk importforbud, som omfatter dun- og fjerprodukter fra et eller flere EU-lande, vil udgøre indgreb i varernes frie bevægelighed inden for EU.
Artikel 30 i EF-traktaten tillader dog, at de frie varebevægelser sættes ud af kraft, når det sker for bl.a.
at beskytte dyrs liv og sundhed.
Regeringen bør derfor arbejde for, at et importforbud af dun og fjer fra Polen og Ungarn kan iværksættes, så længe der er eksempler på, at der i disse lande plukkes fra levende fugle.
Hvad angår Kina, kan et EU-land ifølge EU's importforordning selv iværksætte importforbud på nationalt plan fra visse tredjelande, f.eks.
Kina, hvis det sker for at beskytte dyrs liv og sundhed.
Så er der WTO, eller på dansk Verdenshandelsorganisationen, som Danmark er medlem af:
Ifølge et svar i Retsudvalget fra justitsministeren i august 2009 kan man indføre et importforbud, hvis det f.eks.
er af hensyn til den offentlige moral.
Ifølge svaret er det dog lidt uklart, hvad det betyder, fordi der ikke foreligger praksis på området.
Der er så at sige ikke nogen, der har udfordret dette system før, og derfor foreligger der ikke praksis.
I Dansk Folkeparti mener vi, at dyremishandling, heriblandt tortur af fugle ved at plukke dem levende, er moralsk forkasteligt, og vi mener, at systemet både i EU og WTO bør udfordres.
Ellers kommer vi aldrig nogen vegne i kampen for at stoppe mishandling af dyr.
Derfor mener vi i Dansk Folkeparti, at dette bør iværksættes hurtigt, og at regeringen bør fremsætte lovforslag herom i indeværende kalenderår.
Som afslutning på min tale her vil jeg gerne takke de forskellige ordførere, som har været heroppe på talerstolen for at redegøre for de enkelte partiers stillingtagen i den her sag.
Jeg er selvfølgelig glad for, at man vil være med til at drøfte den her sag i salen, fordi det ligger os i Dansk Folkeparti meget på sinde.
Jeg kan så forstå, at den her sag også ligger andre partier, faktisk et flertal i Folketinget, meget på sinde.
Jeg har faktisk ikke hørt én ordfører være uenig i, at den her dyremishandling, altså tortur af fugle, der bliver plukket levende, skal stoppes.
Det, man så måske er lidt uenig om, er vejen dertil – men så måske alligevel ikke.
For jeg synes faktisk, at mange af de røster, som vi har hørt her i salen i dag fra de forskellige ordførere, ligger meget i tråd med det, vi vil med det forslag, som vi har fremlagt i dag, nemlig bl.a.
at justitsministeren, altså regeringen, skal arbejde hen imod, at vi kan lave et importforbud, der hindrer, at Polen og Ungarn kan eksportere deres varer her til Danmark.
Justitsministeren – det er mere som kommentar til noget af det, som de forskellige ordførere har været oppe at sige – fortæller, at man i Kommissionen er i gang med at se på, om høstning, altså ikke plukning, skal være tilladt.
Og jeg vil så gerne lige minde om, at det forslag, vi faktisk har fremsat her, handler om plukning og ikke høstning.
Det er så lige en kommentar til det.
Men jeg må indrømme – det er i hvert fald Dansk Folkepartis synspunkt og kommentar til justitsministeren – at vi faktisk er stærkt i tvivl om, om høstning overhovedet er forsvarligt dyrevelfærdsmæssigt.
For fuglen skal stadig håndteres, og i den dokumentar, der hed »Dyrekøbte dun«, var det helt klart, at den håndtering, hvor man skulle tage fat i gåsen, var noget, som udsatte den enkelte gås for stress.
Og det må være i strid med dyreværnsloven § 1, som jo skal sikre, at dyrene ikke skal udsættes for bl.a.
væsentlig ulempe.
Ministeren sagde også, at der var gode intentioner i forslaget, og det er jeg selvfølgelig rigtig glad for at ministeren udtrykker.
For Dansk Folkeparti vil gerne have stoppet det her, og jeg synes, at det er flot, at der er så mange partier i Folketinget, der bakker op om det her forslag, men så alligevel ikke kan støtte det, deriblandt ministerens parti.
Til Venstre har jeg bare at sige:
Altså, helt ærligt, vi burde kunne blive enige om, at det her er noget, vi skal standse.
Selvfølgelig skal vi tale med flere røster, selvfølgelig skal vi arbejde på internationalt plan for at få det her stoppet, men vi skal også i Danmark tale med vores stemme, ikke kun i EU, ikke kun i fora som WTO, men vi skal også sikre, at vi ikke importerer den her dyremishandling til Danmark, og det skal vi gøre ved netop at indføre et importforbud.
Det er sådan set også et svar til De Konservative, som er meget inde på, at man skal finde en løsning, og det er vi jo helt enige i i Dansk Folkeparti.
Fru Yildiz Akdogan fra Socialdemokraterne siger, at den pinefulde behandling, som gæssene fik i programmet »Dyrekøbte dun«, efterlader stærke indtryk, og jeg er helt enig.
Imidlertid virker det, som om Socialdemokraterne sætter EU og handelsregler og bureaukrati højere end dyrevelfærd, og det synes vi i Dansk Folkeparti er rigtig, rigtig kedeligt.
For der står jo sort på hvidt, i hvert fald i de svar, som jeg har fået fra justitsministeren, at der ikke er nogen, der siger, at man ikke kan gennemføre et importforbud.
Der står faktisk, at man godt kan.
Der er bare ikke nogen, der har turdet udfordre det her før, og det mener vi i Dansk Folkeparti at man skal; vi mener, man skal udfordre det.
Derved ville der jo også blive skabt retspraksis på området, som der ikke er i dag.
Jeg mener, vi bør kunne blive enige om det.
Men jeg håber, at regeringen, selv om regeringen ikke stemmer for det her forslag, alligevel har hørt de mange røster i Folketingssalen i dag om, at det altså ligger et stort flertal i Folketinget meget på sinde, at det her bliver løst hurtigst muligt, og at ministeren vil gøre det på internationalt plan, på EU-plan.
Det synes jeg er udmærket.
Vi vil selvfølgelig gerne have vores forslag igennem her i dag.
Enhedslisten bakker som det eneste parti stærkt op om vores forslag.
Det er vi rigtig, rigtig glade for, men det havde klædt både regeringen og visse andre partier at støtte op om det her forslag.
For vi mener rent faktisk, det er noget, vi burde kunne blive enige om.
Men tak for ordet og tak for behandlingen af det her forslag.