Jeg vil godt takke Folketinget for den brede tilslutning, der har været til forslaget om at sende et dansk militært bidrag til Afrikas Horn og tage ledelsen for NATO's flådestyrke i en periode.
Jeg er ganske enig i alle de taler, der er blevet holdt.
Vi er jo en af de fem største søfartsnationer, som hr.
Helge Adam Møller sagde, og det er vigtigt, at den civile søfart kan finde sted uhindret, og det har jo været opgaven, således som hr.
Søren Pind nævnte, at sikre det i de sidste 2.100 år.
Det danske søværn var også – jeg tror, det var i 1797 eller 1798 – i kamp ud for Libyen, hvor man simpelt hen bombarderede Libyen for at sikre, at landet holdt op med at lave pirateri, det, der altså dengang hed barbariet, ud for Libyen.
Dernede havde vi en dansk admiral, som så også vandt, og det var en meget stor søsejr, som Danmark vandt dernede i Middelhavet.
Nu går vi så længere ned, nu går vi ned ved Afrikas Horn, hvor skibstrafikken bliver kraftigt generet af piraterne.
Det er jo rigtigt, som det også er blevet nævnt, at NATO's og EU’s flådestyrker gennem Atalanta jo har haft en vis succes, fordi antallet af vellykkede piratangreb er faldet.
Man har også taget pirater, og der er jeg også glad for at der er den store tilslutning, som der har været her, til at vi kan fastholde aftalen med Kenya om, at vi kan aflevere piraterne der, så de får en regulær retsforfølgelse.
Vi tager så ledelsen i NATO, men det er fuldstændig rigtigt, som hr.
Niels Helveg Petersen sagde, at det jo kun er Danmark, og Danmark alene, der afgør, om, hvornår og hvor dansk militær skal sættes ind.
Det er der ikke andre end det danske Folketing, der afgør.
Men NATO spiller en meget vigtig rolle i at afskrække piraterne og få stoppet pirateriet, for ellers skal den civile skibstrafik jo tage meget, meget store omveje.
Og vi kan heller ikke have, at vores søfolk bliver opbragt af pirater og kan bruges i piraternes spil efter at have været taget til fange af dem i månedsvis.
Det må høre op, og det er der heldigvis mange nationer ud over NATO og EU – der er jo også nævnt Kina, Japan og Rusland og andre – som vil være med til.
Så derfor er det også vigtigt, at vi fortsætter med yderligere indsatser, sådan som hr.
Holger K.
Nielsen var inde på.
Det er vigtigt, at vi er klar over, at vi ikke bare kan lade det militære bidrag stå alene, for piraterne kommer et sted fra, nemlig fra folk inde på kysten, som har opdaget, at det er et godt levebrød.
Det er det levebrød, der skal tages fra dem, men jo ikke således, at de så intet har at leve af.
Derfor er det vigtigt, at Somalia bliver stabiliseret, at vi bidrager til forsøget på at stabilisere Somalia, og at vi bidrager til en social, økonomisk og politisk udvikling i Somalia, som så betyder, at der ikke kommer nye pirater ud fra land, fordi de har noget bedre og noget sikrere at tage sig til.
Derfor har regeringen jo også lavet en Somaliastrategi – jeg tror bl.a., at den skal drøftes i nævnet i morgen – og der er det jo vigtigt, at vi er klar over, at opgaven altså er mangefold:
Den er både til havs, og den er også til lands.
Det er jeg enig i.
Så jeg er glad for opbakningen.
Jeg er helt sikker på, at søværnet også er glad for den meget brede opbakning, der har været til opgaven.
Tak.