Uddannelsesudvalget 2009-10
B 33
Offentligt
820148_0001.png
820148_0002.png
Folketingets UddannelsesudvalgChristiansborg
DepartementschefenssekretariatFrederiksholms Kanal 211220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5547E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
26-03-2010I forbindelse med behandlingen af B 33 Forslag til folketingsbeslutningom it-rygsække til ordblinde m.fl. forud for start på ungdomsuddannelserhar Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 4. marts 2010 efter ønskefra Christine Antorini (S) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 15:”Er det korrekt, at de 2 individuelle ungdomsuddannelser EGU og STUikke i sig selv berettiger til en It-rygsæk, medmindre de unge i disse 2uddannelser er i gang med elementer fra andre uddannelser, som beretti-ger til it-rygsæk?”Svar:Det er korrekt, at de to ungdomsuddannelser erhvervsgrunduddannelse(EGU) og ungdomsuddannelse for unge med særlige behov ikke er om-fattet af ordningen med specialpædagogisk støtte (SPS-ordningen) i hen-hold til bekendtgørelse nr. 873 af 1. september 2008. Kun i de tilfælde,hvor den unge i forbindelse med EGU eller ungdomsuddannelse forunge med særlige behov tager meritgivende moduler, der i forvejen fin-des i ordinære ungdomsuddannelser fx en erhvervsuddannelse, er derhjemmel til at yde støtte via SPS-ordningen.Det fremgår eksplicit af lov om ungdomsuddannelse for unge med særli-ge behov (Lov nr. 564 af 6. juni 2007), § 11, at kommunalbestyrelsensørger for, at de nødvendige undervisningsmidler stilles vederlagsfrit tilrådighed.Tilsvarende fremgår det af bekendtgørelse om oprettelse af erhvervs-grunduddannelser, § 6:”Til elever, der har behov herfor, gives der specialundervis-ning eller anden specialpædagogisk bistand i mindst det omfang, der følger af de regler,som gælder for de uddannelsesaktiviteter, som uddannelseselementerne er hentet fra.Kommunen og eleven kan ikke i uddannelsesplanen fravige dette til skade for eleven”.
2Årsagen hertil er, at EGU og ungdomsuddannelse for unge med særligebehov er kommunale uddannelsestilbud til unge, som har behov for sær-ligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, og støttetildelingen er derfor lige-ledes et kommunalt anliggende, hvor kommunalbestyrelsen har det ende-lige myndigheds- og finansieringsansvar.De to særligt tilrettelagte uddannelsestilbud tager begge udgangspunkt iindividuelle uddannelsesplaner, der udarbejdes på grundlag af den enkel-te unges forudsætninger, behov og ønsker. Det er forudsat, at der vedudarbejdelse af uddannelsesplaner tages stilling til den enkelte ungeseventuelle behov for særlige undervisnings- eller hjælpemidler og eventu-el instruktion i brugen af disse.
Med venlig hilsen
Tina Nedergaard