Neutralmarinade, ja, det dufter allerede lidt af grillkul ude på terrassen en lørdag eftermiddag.
Når man bruger ordet marinade, tænker man jo på noget positivt, og jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg selv fra min fortid i markedsføringsbranchen da ofte har tænkt i positivt ladede ord, også hvis man skulle sælge produkter, som ikke nødvendigvis var de allerbedste.
Jeg tænker nok, at der et sted i Danmark sidder en reklamemand, som er meget glad for at have fundet på udtrykket neutralmarinade eller naturalmarinade, som også bruges som ord.
Men dermed er det positive vel også sagt om ordet natural- eller neutralmarinade.
For det er jo dybest set vildledende at begynde at tænke i det positive, når det, vi reelt taler om, er kød, som er pumpet med en væske, som typisk består af vand, salt, noget sukker, noget protein, eller hvordan mikset nu i øvrigt er.
Det har ikke meget med marinade at gøre.
I virkeligheden er den debat, vi har her i dag, jo også af en ret principiel karakter.
Og det er en debat, som jo tydeligvis også går lidt ud over det forslag, som alene foreligger, nemlig et spørgsmål om på den ene side at sætte en grænse for, hvor meget marinade et produkt må indeholde, og samtidig på den anden side altså dette, at vi skal finde et andet navn.
For som den seneste taler her på talerstolen, hr.
Christian H.
Hansen, fremhævede, er der jo altså også nogle mere dybtliggende spørgsmål, der går på produkternes lødighed.
Jeg kan da sagtens forstå hr.
Christian H.
Hansens synspunkter om at få den rigtige kylling tilbage i køledisken.
Det er da et argument, som det kan være svært at være modstander af.
Men jeg tror netop også, at det folkelige engagement i den sammenhæng er ganske rigtigt set.
Her kan man så spørge sig selv:
Hvorfor skal vi i grunden gå i detaljer i forhold til et så relativt lille spørgsmål?
Jeg mener, det var fru Pia Olsen Dyhr fra SF, der stillede det helt rigtige spørgsmål.
Man kan sige, at det jo heller ikke ville være nødvendigt at gå ind og arbejde med det her spørgsmål, hvis det var sådan, at vi havde en minister, der sad i en progressiv regering, og som var parat til at sætte foden ned, når forbrugerne bliver vildledt.
Det var slet ikke nødvendigt at tage den debat op, hvis det var sådan, at vi havde haft en minister, som havde været lydhør i forhold til de problemstillinger, der har været rejst.
Det er jo ikke nyt, at vi har taget debatten om neutralmarineret kød.
Jeg mener, at vi i 2009 nåede at gennemføre ikke mindre end tre samråd.
Og et hav af spørgsmål i udvalget blev der da også stillet i forbindelse med lige præcis dette og ikke mindst i forbindelse med den undersøgelse, der blev lavet af Institut for Human Ernæring, som jo netop slog fast, at der er behov for at finde et andet navn for den her proces.
Vi må bare sige, at det ikke er lykkedes at nå frem til en løsning på den problemstilling på den gode måde, vi normalt plejer at finde frem til sådan nogle løsninger på i Folketinget.
Det må vi jo konstatere, og det er lidt ærgerligt.
Vi havde måske nok håbet, at det kunne lade sig gøre med en ny minister.
Jeg har faktisk haft den nye minister i salen for besvarelse af et § 20-spørgsmål, hvor jeg da tilbød, at hvis vi kunne finde en løsning, som lidt var hen i retning af det, som ministeren sagde på talerstolen i dag, så kunne vi godt tale om det.
Men på det tidspunkt blev det afvist af ministeren.
Det kan man jo så synes er lidt ærgerligt.
Men her står vi i hvert fald i dag og må så tage stilling til de argumenter, der kommer fra salen.
Jeg vil gerne sige tak for de mange gode kommentarer og særlig knytte en enkelt kommentar til hr.
René Christensens, ordføreren for Dansk Folkepartis, bemærkninger.
Jeg vil gerne herfra sige, at jeg er parat til at stille ændringsforslag, som imødekommer de kommentarer, der var fra Dansk Folkepartis side.
Det lyder da i hvert fald umiddelbart på de bemærkninger, der er afgivet her i salen i dag, som om vi dermed kan finde et flertal, der tager højde for den del, der handler om selve navnet, og det er da en fin løsning, hvis vi kan nå frem til det.
Også tak til de øvrige ordførere fra de øvrige partier.
Jeg synes, det har været en fin debat, og jeg mener ikke, at vi har behov for at tage denne debat så meget videre.
Jeg mener, at de argumenter, der er sagt, selvfølgelig er fine.
Jeg vil dog også gerne lige som kommentar til ministeren sige, at vi selvfølgelig er tilfredse med, at ministeren i det mindste vil afsøge muligheden for at lave en frivillig aftale med branchen i stil med den svenske model.
Vi vil selvfølgelig følge meget med i, hvor vi kan lande den del.
Det ville så være noget af det, som ikke indgår i det forslag, der går videre i det videre udvalgsarbejde.