Tak for det, og tak for bemærkningerne.
Der var blandede bemærkninger til det, og jeg skal også medgive, at lige præcis den her diskussion i Folketingssalen er en ny debat.
Derfor synes jeg også, at det måske er en fornuftig invitation, ministeren giver til, at vi får diskuteret det her igennem i Folketingets Energipolitiske Udvalg, og at vi får fundet ud af, hvad der vil være fornuftigt at gøre, og hvordan vi vil kunne bruge ressourcerne og kræfterne bedst muligt.
Når Socialdemokratiet har fremsat det her beslutningsforslag om at lave en national strategi for øget olieudvinding, er der flere årsager til det, ud over at vi har skelet til naboerne i Norge, som faktisk har haft god succes med at formulere og lave en national strategi, og ikke uden skelen til at selskaberne jo betaler en væsentlig del af det også i Norge.
Men når vi har fremsat det, er det jo først og fremmest, fordi man må kunne sige, at det jo må vække enhver finansministers interesse, i betragtning af hvor mange ressourcer vi faktisk taler om i Nordsøen, og at hver procent ekstra olie, vi udvinder i Nordsøen, repræsenterer en værdi på 50 mia.
kr.
Heraf er statens andel p.t.
ikke mindre end 60 pct.
Man kan sige, at hvis man alene tager perioden fra 2004 frem til 2009, hvor staten i alt har haft et samlet overskud på 279 mia.
kr., så er overskuddet fra aktiviteterne i Nordsøen på 158 mia.
kr.
Det svarer faktisk til, fordi der også er mange arbejdspladser i det her, at enhver af de offshoremedarbejdere, der arbejder i den her sektor i den samme periode, har afleveret 15 mio.
kr.
i statskassen.
Der er også det i det, at en øget udvindingsgrad vil forlænge den periode, hvor Danmark vil være selvforsynende med olie og gas, frem til mellem 2030 og 2050, anslås det.
I ministerens energipolitiske redegørelse tales der allerede nu om, at den periode vil være slut, når vi når 2015 eller 2013.
Danmark har været selvforsynende med olie siden 1993 og med gas siden 1985, hvilket har givet os en meget stor grad af forsyningssikkerhed.
Det har også givet os en meget stor uafhængighed af de olieproducerende lande, som, hvis man går tilbage til 1970'erne, jo netop var årsagen til de store udfordringer, Danmark fik på det tidspunkt med økonomien.
Og når vi nu ved, at der er eksperter, der anslår, at vi har et samlet potentiale i Nordsøen svarende til mellem 2,5 mia.
og 5 mia.
tdr.
olie og gas, altså præcis det samme, som vi allerede har hentet op, så mener vi i Socialdemokratiet, at det jo er tosset ikke at undersøge, hvordan vi kunne gøre det, og hvordan vi kunne lytte til nogle af dem, der rent faktisk både har forstand på det og har beskæftiget sig med det.
Det har man jo både i den danske offshoreindustri, det har man på vores universiteter, det har man på De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, og det har man på DTU.
Så det er jo ikke, fordi der ikke er viden til stede om emnet, det er bare en forholdsvis ny politisk debat her i Folketinget.
Derfor kan man også medgive, at det kunne være en god idé at arbejde det igennem i Folketingets udvalg.
Det er også en erhvervspolitisk gevinst.
Det vil sige, at der alene inden for offshoresektoren er beskæftiget mellem 12.000 og 15.000 medarbejdere.
Det er et arbejdsmarked med et udviklingspotentiale for danske virksomheder både i den danske Nordsø, og også globalt på nogle af de mange andre steder, hvor der udvindes olie af danske firmaer, af danske medarbejdere, erhvervsaktive.
Det er Danmarks største erhvervsklynge, vi taler om, med et stort videnspotentiale og med stor erfaring inden for også svære offshoreløsninger og stor faglig ekspertise inden for efterforskning og produktion.
Hvorfor kommer det forslag så nu?
Vi har hørt synspunkter her om, at vi jo også bare kunne lade olien ligge og så bruge den en dag, når vi synes, at den er værd at hente op.
Det, der er problemet med det, og grunden til, at det haster, er, at vi, i og med at produktionen i øjeblikket er stærkt faldende, vil opleve, at inden for få år vil man forlade produktionsanlæggene, man vil fjerne infrastrukturen, og man vil lukke oliefelterne til, og så er alle, der beskæftiger sig med det her, jo enige om, at det ikke bliver åbnet igen.
Så vil der ikke være økonomi i at genoptage udvindingen i de samme felter.
Det er derfor, det er min opfattelse, at det haster med at uddanne og udvikle den arbejdskraft, det vil sige de geologer og de ingeniører, den tekniske ekspertise og den meget højt specialiserede arbejdskraft, der er brug for til at sikre en fortsat udvikling af offshoreafktiviteterne.
Olie- og gasselskaberne peger selv på, at det, der er behov for, er et studieoptag på mellem 50 og 100 personer, altså en flerdobling af det nuværende optag.
Hvis vi skal have unge mennesker i Danmark til det og tiltrække flere udenlandske studerende hertil, mener jeg, at det kræver, at man også nationalt taler offshoresektoren op og ikke taler den ned, som rammerne har været indtil nu.
Men jeg vil slutte med at sige tak for bemærkningerne, og jeg vil sige tak for tilsagnet fra ministeren om, at vi får mulighed for at arbejde det her igennem i Folketingets udvalg.
Jeg kan høre på bemærkningerne, at der er flere indfaldsvinkler til det, og mon ikke vi kan nå igennem dem alle sammen i løbet af det arbejde.