Jeg vil gerne sige tak for debatten og tak for, at vi har fået noget af diskussionen ud fra den meget brede forligskreds' forhandlingslokaler, så hr.
Per Clausen og jeg også kunne være med i diskussionerne.
Det var jo sådan set et af formålene med at fremsætte forslaget her.
Nu er der mange, der har diskuteret liberalisering, og hvad det angår, kan jeg bare gentage, at selv om vi ikke er meget for skulle presses til alt muligt, heller ikke fra EU's side, er vi dog glade for, at EU virkelig har fået gang i liberaliseringsønskerne hos diverse partier, og hos nogle mere end hos andre, kan man jo godt høre.
Man kan jo godt høre, at det er meget ægte følt i regeringspartierne, og det er vi jo glade for.
Det er også de partier, vi føler os tættest forbundet med her i Folketinget, så det er der ikke noget overraskende i.
Men man kan også godt høre, at resten af forligskredsen nok mere er blevet liberale på grund af tvang fra EU end ud fra et meget dybtfølt ønske om at liberalisere det danske postvæsen.
Fuldstændig det samme gør sig gældende i forhold til privatiseringsdiskussionen, hvor man jo igen kan høre, at regeringen ønsker det af et godt hjerte – det er vi glade for, og igen føler vi os meget på linje her – mens man kan høre, at den øvrige forligskreds er mere eller mindre ulden omkring det her, som man på 5 års sigt har en hensigt om skal gennemføres.
Vi ville gerne have, at man satte mere gang i det og fik privatiseret Post Danmark hurtigere, og jeg vil gerne indrømme over for hr.
Kim Christiansen, Dansk Folkepartis ordfører, at det er klart, at Liberal Alliance også synes, der er andre statslige virksomheder, man med fordel kunne privatisere og dermed afhænde.
Så er der diskussionen om, hvornår det er betimeligt at sælge statsligt ejede virksomheder.
Hvis man lytter til den politiske diskussion i dette land, er det korte svar:
Aldrig!
Enten går de godt, og så er der jo ingen grund til at sælge dem, eller også går de skidt, og så er de ikke så meget værd, som de kunne være.
Sådan lyder det almindelige politiske ræsonnement, og her vil jeg sådan set godt have lov til at kvittere for i hvert fald den tilgang, som Enhedslistens ordfører, hr.
Per Clausen, har, nemlig at man går ind og ser på, om det er en god idé eller en dårlig idé, at staten skal eje bestemte virksomheder.
Liberal Alliance er ikke enig med Enhedslisten i konklusionen på det spørgsmål – det kan ikke komme som en overraskelse for nogen – men helt grundlæggende er det afgørende, at vi træffer beslutning om, hvorvidt det en god idé eller en dårlig idé.
Vi mener fra Liberal Alliances side, at det en god idé, og vi kvitterer som sagt for, at vi kunne høre, at også regeringspartierne synes det.
Vi synes, det er godt at have fået diskussionen lidt uden for de lukkede forhandlingslokaler, og jeg vil også godt sige, at vi holder meget øje med, i hvilken grad man liberaliserer.
Vi synes, det er mærkeligt, man ikke har kunnet gøre det før, men først når EU tvinger en til det, for vi synes sådan set, at når Sverige har gjort det allerede i begyndelsen af 1990'erne, burde man også have kunnet gøre det i det her land.
Men som på så mange andre områder er det efterhånden gået op for mig, at Sverige er overraskende langt fremme.
Både når det gælder liberaliseringer, manglende forbud, lavere skattetryk og mere frihed til borgerne er Sverige faktisk overraskende langt fremme.
Det vækker fordomme hos de fleste danskere, men sådan er det, og det skyldes måske, at der både i starten af 1990'erne og igen nu har været borgerlige regeringer, der virkelig har turdet føre borgerlig liberal politik – en ting, som vi fra Liberal Alliances side også håber får en lidt højere profil under den borgerlige regering, der forhåbentlig fortsat er efter næste valg, men forhåbentlig også på en lidt bredere basis, bl.a.
fra Liberal Alliances side.
Men tak for debatten.
Vi har fattet budskabet om, hvordan der vil blive stemt, og sådan er det jo, når der er en så bred forligskreds, som der er.
Og når det eneste andet parti uden for forliget ud over forslagsstillernes er et meget socialistisk parti, er det klart, at der ikke vil være opbakning til forslaget, og derfor kan jeg allerede nu meddele, at det ikke er et forslag, vi vil lade komme til afstemning.
Det er der trods alt ingen grund til at vade ud i.
Men tak for debatten.