Jeg havde faktisk markeret for også at få et spørgsmål til Enhedslisten, men man skal jo være lidt pragmatisk, så jeg kan sagtens replicere her i forbindelse med afslutningen.
Jeg synes, det har været en rigtig god og principiel debat, vi har haft her.
Jeg synes, det er dejligt at høre de mange ordførere, der giver udtryk for, at der ikke er nogen tvivl om, at digitale valg er fremtiden; det vil gøre brugervenligheden større, og det vil gøre sikkerheden større.
Men vi skal være helt sikre på, at det er det rigtige, vi gør.
Og det er jo også Socialdemokratiets intention.
Vi vil naturligvis også være helt sikre på, at det er det rigtige, vi gør.
Der er ikke noget, vi kunne drømme mindre om end at gennemføre noget, som ville blive en fiasko.
Det ville da virkelig være tudetosset.
Men det er sådan, at der faktisk findes firmaer, som entrerer med modeller, som man med meget stor tryghed og sikkerhed kan gennemføre de her valghandlinger med.
Det var også derfor, vi fra Socialdemokratiets side havde inviteret hele det samlede Kommunaludvalg til at komme ned og prøve det.
Nu ved jeg jo godt, at alle folketingsmedlemmer er meget travle mennesker med fulde kalendere – som i øvrigt også er elektroniske og digitale – så det er ikke noget, man bare lige kan nå, men det var faktisk næsten stort set alle kommunalordførerne, der var nede og prøve det her af, og som ved selvsyn kunne se, at det kan lade sig gøre på en nem, overskuelig og brugervenlig måde.
Den er også temmelig betryggende, netop fordi man med det eksempel, vi så i dag, har lagt op til, at der også kommer en papirtalon ud, så folk ved selvsyn kan se, at de er blevet registreret for den rigtige stemme.
Og så putter man sin stemmeseddel ned i en stemmeboks, så den kan tælles op og blive kontrolleret.
Man får det altså registreret både digitalt og på papir, så sikkerheden er fuldstændig i top.
Men nu, når vi er færdige med roserne – og tak for tilkendegivelsen af, at det er et forslag, der går i den rigtige retning – vil jeg sige, at der jo også er nogle torne på de her roser, for der er noget, der tyder på, at man alligevel er lidt skeptisk, man er lidt fodslæbende, og man er lidt tilbageskuende, for uha, tør vi nu det her?
Og det kan jeg godt forstå, når vi har en regering, der lige har haft sagen om digital tinglysning; så ville jeg da også ryste i bukserne, for man må sige, at det jo er eksemplet på, hvordan man ikke skal bære sig ad.
Der har regeringen jo en kæmpe erfaring i, hvordan man ikke skal gøre det.
Men det er jo ikke den fejl, vi skal begå her; vi skal gøre det på den gode, den sikre og den trygge måde.
Det er jo også det, der er op til flere af vores borgmestre der gerne vil.
Der er bl.a.
den konservative borgmester på Frederiksberg, hr.
Jørgen Glenthøj, som giver udtryk for:
Vi tror på, at det her kan lade sig gøre; vi vil rigtig gerne sætte det her i gang.
Og der er han skuffet over, at han som borgmester i en progressiv pionerkommune ikke kan få lov at gå foran i demokratiets navn, men at han får en begmand af ministeriet, og at han får lov at vente.
Det er derfor, vi har lavet det her forslag, altså for at lytte til det kommunale selvstyre, lytte til kommunerne og række hånden ud efter initiativet.
Vi vil lytte til dem, der gerne vil gøre noget for at gøre demokratiet bedre; sikre muligheder for handicappede, der kan følge med på billeder og logoer og få højtlæsning i høretelefoner – for det er ikke sådan, vil jeg sige til hr.
Hans Kristian Skibby, at personen inde ved siden af kan høre, hvad man stemmer, nej, der er høretelefoner, så man kan have for sig selv, hvad det er, man stemmer.
Alle sådan nogle ting er jo naturligvis tænkt igennem.
Vi vil gerne lytte til de kommuner, der gerne vil styrke demokratiet.
Som en lillebitte sidste krølle på halen i forhold til det her forslag skal det jo også lige nævnes, at der faktisk er op til flere kommuner, Århus, Frederiksberg, Høje Taastrup, som nævner, at de tror, man kan spare penge ved det her.
I dag er det faktisk sådan, at man også skal hidkalde et helt korps af offentligt ansatte til at være med til at fintælle osv.
osv., og det er noget, der koster rigtig, rigtig mange penge.
Så man siger, at selv om man skal lave en investering her og det bliver dyrt – det bliver formentlig også endnu dyrere, end man havde regnet med, for sådan noget it er svært – så tror man på, at man på en 10-årig sigt, på en 15-årig sigt kan spare penge på det her.
Og vi har jo hørt landets indenrigsminister stå her i Folketingssalen den ene gang efter den anden og sige:
Hvis vi kan gøre det mere effektivt i landets kommuner, skal vi da gøre det, for vi skal jo ikke bare bruge løs af skatteydernes penge, hvis vi kan få det billigere.
Så her har vi altså en mulighed for at lave digitale valg, som er fremtiden – og det er vi enige om – som er mere demokratiske, som gør det nemmere for handicappede, som man også kan spare penge ved i kommunerne, og som vil leve op til friheden og det kommunale selvstyre.
Og der synes jeg, det er lidt ærgerligt, at man er så fodslæbende og tilbageholdende, som man er fra nogle af partiernes side.
Men jeg glæder mig over interessen for at arbejde videre med det, og jeg håber, at det her forslag kan være med til at presse regeringen til at speede lidt op, for jeg ved, at indenrigsministeren faktisk på andre områder har vist en vis vilje til at lytte til fremskridtet, og jeg håber, at det kommer den her sag til gode på lang sigt.