Det er jo rigtigt, som det er sagt i debatten, at der ikke for nuværende dyrkes gmo-afgrøder i Danmark.
Det synes jeg dog ikke fører til at forslaget er overflødigt eller kommer på et forkert tidspunkt.
Snarere tværtimod, vil jeg sige.
Hvis det er sådan, at der i Folketinget i dag er et flertal for, at man ikke med den viden, man har i dag, ønsker, at der skal dyrkes gmo-afgrøder i Danmark, er det jo klogt at få sat en stopper for det, inden nogen er startet på det.
Ellers har vi jo hele problemet med erstatninger, og hvad der ellers kan komme af mange andre vanskeligheder.
Jeg vil ikke gå så meget ind i selve den indholdsmæssige debat, for der er jo mange, som har fremført den lange række af problemer, der er med kombinationen af genmodificerede afgrøder og dyrkning af økologiske produkter.
Der har været en del kritik af de risici osv., der er på grund af den manglende frie forskning.
Derfor vil jeg sådan set koncentrere mig om, hvad jeg synes er den positive udgang på debatten.
Det er jo rigtigt, som hr.
Christian H.
Hansen sagde, at for 2-3 år siden fremsatte Enhedslisten et beslutningsforslag, som havde to pinde.
Den ene var, at vi syntes, at Danmark i EU skulle arbejde for, at det blev umuligt at lave gmo-fri zoner.
Sådan er formuleringen ikke helt i dag, men hvis man lytter til det, ordførerne siger, og det, ministeren siger, kan man høre, at der bliver sagt, at de vil arbejde for, at det bliver en national kompetence at afgøre, om der skal dyrkes genmodificerede afgrøder i de enkelte lande, og det er jo sådan set det, der giver mulighed for at etablere en gmo-fri zone i f.eks.
Danmark, men også i andre lande.
I Polen har man f.eks.
i virkeligheden en gmo-fri zone, der omfatter hele landet.
Så det er sådan set efter vores opfattelse meget, meget tilfredsstillende, at der nu er enighed om, at det er sådan, det skal være.
Det kunne godt være, at vi skulle få understreget i en indberetning eller et eller andet, at der er enighed i Folketinget om, at der skal arbejdes for det, for det synes jeg er en rigtig god ting.
Det andet element i vores forslag var, at vi sagde, at man skulle arbejde for, at Danmark blev en gmo-fri zone.
Der opfattede jeg sådan set de synspunkter og de tilkendegivelser, der er kommet frem i dag, på den måde, at der er et flertal i Folketinget, der siger, at med det, vi ved i dag, synes de ikke, at man skal godkende, at der dyrkes gmo-afgrøder i Danmark.
Det synes jeg sådan set også kunne være meget fornuftigt at vi i en beretning fra Fødevareudvalget fik skrevet ned var positionen nu.
Jeg kan godt forstå, hvis Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ikke vil skrive under på, at Danmark i al evighed skal være gmo-frit.
Måske skulle jeg også slå nogle knuder på mig selv for at sige det, for det skal man passe meget på med.
Men vi kunne jo nok blive enige om, og det synes jeg ville være meget godt, at vi sagde, at det, vi var enige om, var, at med den viden, vi har i dag, er vi ikke indstillet på at godkende dyrkning af gmo-afgrøder i Danmark.
Med det som udgangspunkt vil jeg sige, at på trods af at det står fuldstændig soleklart, at vores beslutningsforslag ikke kan blive vedtaget, er jeg faktisk meget, meget glad for og meget, meget tilfreds med den debat, der har været i dag.
For jeg synes sådan set ligesom hr.
Christian H.
Hansen, at vi er kommet længere, end vi troede vi kunne, og det skal man jo aldrig være ked af.
Og når man kan få rettet i de forslag, man har lavet, sådan at de måske i virkeligheden kan blive lidt bedre, så synes jeg heller ikke, at man skal være ked af det.
Så debatten har været rigtig god, og vi ser frem til et udvalgsarbejde, hvor vi forhåbentlig kan få sat et par punktummer for nogle af de her debatter.
Så må vi se, hvordan vi kan komme videre med nogle af de andre problemstillinger, der er rejst, også med hensyn til hvilken rolle gmo kan spille i den tredje verden – i Afrika osv.
Jeg tror, jeg skal have en diskussion med hr.
René Christensen om muligheden for at opdyrke Sahara, eller hvad det nu var for noget, for jeg er ikke helt sikker på, at det holder vand, hvis man vil undskylde udtrykket.
Men det er i første omgang jo heller ikke så afgørende, for Danmarks indflydelse på, hvad der sker der, er måske ikke overvældende stor.