Denne sag kan egentlig være meget svær at diskutere udadtil.
Når man har sådan en sag, er det svært at undgå at snakke om det, der sker på Vestbredden og også om det, som alle her i salen helt sikkert synes ikke er i orden.
Det, at man sætter barrierer op og ikke behandler mennesker ens, det, at der sker bosættelser i et område, hvor nogle har større rettigheder end andre, er jo selvfølgelig stik imod vores principper her i landet.
Derfor vil jeg helt klart understrege, at vi selvfølgelig ikke støtter det, som Israel gør på Vestbredden.
Men nu er det jo ikke en diskussion om de israelske bosættelser på Vestbredden, men en diskussion om, om det er i orden, at danske pensionsselskaber, i det her tilfælde ATP, investerer i de her projekter via investeringer i enkeltfirmaer.
Når man dykker ned i sådan en sag her, som man også kan se er ret stor, kan man se, at nogle mener, at det er lovligt, og at andre mener, at det ikke er det.
Men der kommer også opfordringer mange steder fra om at lade være med at investere i de her områder.
Derfor vil det her spørgsmål også blive vendt til et etisk spørgsmål fra pensionsselskabernes side.
Mener de selv, at det er i orden?
Og vil de gøre noget ved det eller ej?
Derfor har jeg været inde og kigge på eksempelvis ATP's interne politik for at se, om de har taget stilling til de her ting, da vi ved, at der før har været nogle sager, som de har været nødt til at tage stilling til.
Når vi skal tage stilling til beslutningsforslaget fra SF, er det vigtigt for mig at kende ATP's holdning.
Er de ligeglade, eller tager de det her alvorligt?
Det er jo alvorligt, som vi også hørte før.
Vi som lønmodtagere skal vide, om de penge, vi indbetaler, går til noget, vi kan stå inde for eller ej.
Derfor er det ret vigtigt, hvad ATP tænker, siger og gør i disse sager.
Jeg har også set, at ATP har nogle retningslinjer for social ansvarlighed i forbindelse med investeringer, som jeg ikke vil læse op.
Derudover har ATP en komité om social ansvarlighed, som vi også hørte ministeren sige, og direktøren sidder som formand for den komité.
Den komité vil så også arbejde med den her sag og gå ind og vurdere de enkelte sager, de vil vurdere de enkelte tilfælde, bl.a.
også på Vestbredden, for at se, om det, de investerer i, er rigtigt.
Hvad er det så, der er sket i den her sag?
For det første har man fra ATP's side sagt, at nu er man i gang med at undersøge sagen, og alt efter resultatet vil ATP enten sælge aktieposterne eller lægge pres på selskaberne gennem engagement.
Samtidig har de inviteret Arbejdsmarkedsudvalget på besøg i ATP, der skal vi faktisk hen om 2-3 uger.
Der har vi også mulighed for at komme til at diskutere den her sag, jeg kan faktisk ikke forestille mig andet, end at det vil vi gøre for ligesom også at have en god dialog med dem om, hvad det så er, der sker.
Med disse ord vil jeg sige, at vi i Socialdemokratiet selvfølgelig ikke støtter, at man fremmer bosættelser på Vestbredden, men vi synes, at der er en god dialog mellem politikerne og virksomhederne, her ATP, og at det er langt bedre end at lovgive.
Derfor håber vi også, at ministeren er gået ind i dialogen med ATP – det hørte jeg ikke klart og tydeligt at ministeren var – lige som udvalget er, men det regner vi så med sker på et eller andet tidspunkt.
Derfor støtter vi heller ikke forslaget.
Men jeg vil godt her fra talerstolen rose SF for at tage problemstillingen op, for det er netop en problemstilling, hvor forslaget er med til at skabe klarhed over de her projekter, og forslaget er med til at sætte en debat i gang om de her pensionsordninger.
Det er bestemt også en debat, jeg synes vi skal have.
Det er klart, at hvis det viser sig, at ATP ikke vil gøre noget, må vi både tage det gennem dialog og ved en udvalgsbehandling, og så må vi se, hvad der sker.