Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
B 112
Offentligt
834469_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. april 2010Sagsnr.: 3972
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 9. april 2010stillet følgende spørgsmål nr. 6 vedrørende B 112 som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Marlene Hapsøe.

Spørgsmål 6:

”Mener ministeren, at det er etisk forsvarligt at påføre et dyr en sygdom med henblik påproduktion?”

Svar:

Gæs og ænder, der tvangsfodres med henblik på produktion af foie gras, ophober såmeget fedt i leveren, at dens normale funktion forstyrres. Tilstanden kan derfor betegnessom sygelig. Der er samtidig også andre aspekter, der skal tages med i vurderingen afdenne produktion. Her tænkes især på risikoen for skader og smerte, når foderslangenpresses ned gennem fuglenes spiserør, og det voldsomme ubehag, som indgift af de storemængder foder påfører dyrene, og som afspejler sig i ændret adfærd. Dertil kommer, atder i tvangsfodringsperioden ses en dødelighed, der er væsentlig større end hos dyr, derikke tvangsfodres.Samlet set finder jeg, at produktion af foie gras ved tvangsfodring er uforsvarlig ud fra etetisk og dyrevelfærdsmæssigt synspunkt.
Henrik Høegh
/Tanja Andersen