Tak.
I Danmark er det forbudt at tvangsfodre et dyr, medmindre det sker for at behandle dyret mod sygdom.
Det står i dyreværnslovens § 5.
Alligevel overholder Danmark ikke disse regler, fordi det i Danmark jo er tilladt at importere fødevarer, der er fremstillet ved tvangsfodring af dyr, uden at der har været et medicinsk formål.
Her tænker vi i Dansk Folkeparti på produktet foie gras, som er fedtlever, og som produceres ved at tvangsfodre gæs og ænder.
Tvangsfodringen påfører dyret sygdommen fedtlever, og det er denne fedtlever, som verden over sælges som en delikatesse på restauranter og i fødevarebutikker.
Men for dyret er det altså ikke særlig delikat at blive udsat for den smerte og det stress, som en tvangsfodring forårsager.
Det er stærkt ubehageligt for fuglen at få stukket en lang plastikslange ned igennem halsen og derved få masser af mad ned igennem slangen adskillige gange om dagen.
Justitsministeren har i et svar til Folketingets Retsudvalg sidste år bekræftet, at foie gras er forbudt at producere i Danmark.
Det er ganske simpelt i strid med dyreværnsloven, men alligevel er det altså tilladt at importere foie gras til Danmark.
Foie gras produceres i Belgien og Frankrig, som begge er medlemmer af EU, og mere end 20 millioner gæs og ænder bliver hvert år tvangsfodret med henblik på at få påført sygdommen fedtlever, der så kan sælges som en såkaldt delikatesse.
Men det er dyremishandling, og det er dyremishandling af værste skuffe, som Danmark dermed bidrager til at opretholde, fordi vi i Danmark netop tillader import af foie gras.
Det er forbudt at producere i Danmark, fordi der er tale om dyremishandling, og derfor vil Dansk Folkeparti selvfølgelig også have stoppet importen.
Vi synes, det er udmærket, at man i EU gør en indsats for at få stoppet denne produktion af foie gras, men vi mener også, det kan gå hånd i hånd med, at vi i Danmark allerede nu forbyder denne import.
Det er i høj grad dobbeltmoralsk, at man på den ene side forbyder at producere foie gras i Danmark, fordi det er ulideligt for dyrene, og på den anden side tillader importen.
Men det er jo stadig ulideligt for dyrene.
Altså, det kommer vi jo ikke uden om, lige meget hvad det er, man gør.
Der findes altså ikke en eller anden logisk måde, hvorpå man kan gøre produktionen af foie gras mindre ulidelig for dyrene eller mindre uetisk.
Og det er stærkt uetisk med vilje at påføre dyret en sygdom, fordi nogle mener, at den her sygdom, fedtlever, smager godt.
En naturlig konsekvens af, at vi har § 5 i dyreværnsloven, som siger, at tvangsfodring af dyr er forbudt, medmindre det har et medicinsk formål, er jo selvfølgelig at forbyde importen af fødevarer, der netop er fremstillet ved tvangsfodring af dyr.
Det kan være i strid med EU-reglerne, mener flere ordførere her i salen, men i Dansk Folkeparti mener vi, at hensynet til dyrene bør have førsteprioritet.
Dansk Folkeparti mener også, at dyrevelfærd skal stå over EU's regler, og at vi i Danmark skal tage dyrevelfærd langt mere alvorligt, end man gør i EU.
Derfor må vi udfordre EU-systemet.
Vi skal selvfølgelig først og fremmest følge egne regler og leve op til vores regler, men vi skal også udfordre EU-systemet.
Dyremishandling er jo lige slemt, uanset om det foregår i Danmark eller andre steder i verden, og derfor giver det heller ikke mening at have et forbud imod produktion af foie gras i Danmark, når man samtidig godt må importere det.
Det hænger ganske enkelt ikke sammen.
Ministeren var i sin tale inde på, at han vil se på det her med en udvidelse af en mærkningsordning.
Det handlede bl.a.
om, at man skulle kunne se forskel på, om den her foie gras var kommet fra en and, som havde været på friland, eller en and, som havde været inden for i et bur eller en lignende installation.
Det kan selvfølgelig lyde som positive tanker, at man som forbruger ved, om det er foie gras, der er kommet fra den ene eller den anden slags and, men dyret bliver stadig tvangsfodret, og det er jo det, der er problemet.
Dyret bliver stadig væk overfodret med mad dag ud og dag ind og udsat for lidelser.
Så er ministeren inde på, og det er den konservative ordfører også, at der findes alternative metoder til den her foie gras-produktion.
Det vil jeg gerne se, før jeg tror det, for at være ærlig.
Derudover kommer vi altså aldrig uden om, at foie gras ikke kan produceres, medmindre man påfører dyret en sygdom – en sygdom, som hedder fedtlever.
Og under alle omstændigheder er det da uetisk at have en produktion, hvor man er nødt til at påføre et dyr en sygdom for at kunne skabe det her produkt og sælge det.
SF er inde på, at det er et udmærket initiativ.
Jeg er selvfølgelig glad for, at Socialistisk Folkeparti udtrykker positive tanker om det her, men samtidig undrer jeg mig over – det gør jeg også i forhold til Socialdemokraterne – at man bakker op om et socialdemokratisk forslag, B 108, det gør De Radikale også, om importforbud af hunde, som har været udsat for debarking, som også er en slags dyremishandling, men at man ikke kan bakke op om det her forslag.
Altså, det er noget rod, det må jeg altså sige til de forskellige ordførere fra Socialistisk Folkeparti, fra Det Radikale Venstre og fra Socialdemokratiet.
Det er meget mærkværdigt, at man kan bakke op om et importforbud ved den ene slags dyremishandling, men ikke ved den anden.
Venstre talte meget hjerteligt om samhandelen.
I Dansk Folkeparti går vi også ind for samhandel og samhandelsregler, for det er godt, at vi har det imellem landene.
Men samtidig prioriterer vi i Dansk Folkeparti dyrevelfærd højere end de her samhandelsregler, og der er jo i dag muligheder for, at vi netop kan indføre nogle restriktioner.
Så jeg synes, vi skal tage udfordringen op og klæde os godt på og vise vores muskler over for EU og WTO-systemet.
Det burde simpelt hen være det mest anstændige, man kan gøre for dyrene, men åbenbart ikke ifølge et flertal her i Folketinget.
Det synes jeg er rigtig, rigtig ærgerligt, især for de dyr, som det går ud over.
En tak skal selvfølgelig rettes til hr.
Christian H.
Hansen og hr.
Per Clausen, som på vegne af deres partier bakker op om Dansk Folkepartis forslag.
Det er glædeligt at finde andre dyrevenner herinde i det danske Folketing.
Og selv om vi ikke kom igennem med det her forslag i dag, vil vi i hvert fald fra Dansk Folkepartis side hele tiden gøre, hvad vi kan, for at gå til ministeren og høre, hvor langt man er i ministeriet, og hvor langt man er i EU-systemet for at få forbudt foie gras-produktionen i hele EU.
For jeg synes faktisk, det er den vej, vi skal gå.