Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10
UVT Alm.del
Offentligt
883474_0001.png
883474_0002.png
883474_0003.png
883474_0004.png
883474_0005.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 200, 201, 202, 203, 204 og 205 stilletaf Udvalget for Videnskab og Teknologi den 26. juli 2010 (Alm. del)
25. august 2010
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 43
Med venlig hilsen
1260 København KTelefonTelefax3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Charlotte Sahl-Madsen
E-postNetstedCVR-nr.
Sagsnr.Dok nr.Side
10-09074014857311/1

Spørgsmål nr. 200, 201, 202, 203, 204 og 205 stillet af Udvalget for Viden-

skab og Teknologi den 26. juli 2010 til Ministeren for videnskab, teknologi

og udvikling (Alm. del).

Spørgsmål 200

Kan ministeren bekræfte, at repræsentanter for Københavns Universitet har fore-slået at udelukke Henning Larsens tegnestue fra den endelige arkitektkonkurren-ce om den planlagte udvidelse af Panuminstituttet samt redegøre for de fagligebegrundelser for dette?

Svar

Udskrivelsen af konkurrencen om udvidelse af Panum-komplekset er sket efterEU’s udbudsdirektiv. Konkurrencen er en begrænset arkitektkonkurrence, hvor etpå forhånd fastsat antal deltagere bliver udvalgt ved en prækvalifikation. Univer-sitets- og Bygningsstyrelsen har annonceret udbuddet i EU-tidende, hvor interes-serede blev bedt om at fremsende anmodning med materiale. Da der ved den før-ste aflevering ikke var tilstrækkeligt mange deltagere, som opfyldte de formellekrav til det materiale, der skulle afleveres, valgte styrelsen at lave en ny annonce-ring.Ved denne anden annoncering modtog styrelsen 38 anmodninger fra teams (total-rådgivere) bestående af arkitektfirmaer, ingeniørfirmaer samt landskabsarkitek-ter, hvoraf 37 opfyldte de stillede krav. Udvælgelsen af de syv endelige deltagere(totalrådgivere) i konkurrencen er sket af et udvalg bestående af repræsentanterfor Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet.Udvalget har lavet en indstilling, som er godkendt af styregruppen. I styregrup-pen deltager repræsentanter fra Universitets- og Bygningsstyrelsen, KøbenhavnsUniversitet og Københavns Kommune. Ved udvælgelsen er der ikke alene lagtvægt på arkitektfirmaer. Da der er tale om et laboratorietungt byggeri har valg afingeniørfirmaer haft en stor betydning. Indstillingen er behandlet på et møde istyregruppen den 31. maj 2010.Udvælgelsen af de prækvalificerede totalrådgivere er sket på baggrund af det ma-teriale, de har indsendt, og de krav, der blev stillet i udbudsbekendtgørelsen. Somdet fremgår af det brev, som er blevet sendt til de totalrådgivere, som ikke blevprækvalificeret, er der ved udvælgelsen blevet lagt særlig vægt på:At ansøgeren har både ingeniør- og arkitektkompetencerAt det firma, der søger som totalrådgiver, har en tilstrækkelig størrelse tilat løfte opgavenAt referencerne opfylder de tre ønskede kategorier (laboratoriebyggeri,energi- og bæredygtighed og erfaring med landskabelig planlægning)samtat kompleksiteten på referencerne er tilstrækkelige set i forhold til pro-jektets karakter.Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Sagsnr.Dok nr.Side
10-09074014857311/1
Eftersom mange af ansøgerne havde gode kompetencer og referencer, er den en-delige udvælgelse resultatet af et skøn.

Spørgsmål 201

Kan ministeren bekræfte, at repræsentanter for Københavns Universitet på forbe-redende møder med repræsentanter for andre involverede i den planlagte udvidel-se af Panuminstituttet har givet udtryk for, at der helst ikke skulle være for man-ge glasfacader i det vindende projekt samt redegøre for de faglige begrundelserfor dette ønske?

Svar

Jeg kan ikke bekræfte, at Københavns Universitet har givet udtryk for et ønskeom, at der ikke skulle være for mange glasfacader i det vindende projekt.Kravene til det kommende byggeri fremgår af konkurrenceprogrammet, sewww.ubst.dk.Programmet er blevet til i et samarbejde mellem Universitets- ogBygningsstyrelsen, Københavns Universitet og Københavns Kommune, og dethar taget ca. et år at skrive det. I løbet af den periode har der været afholdt møderog work-shops med de kommende brugere.De udvalgte totalrådgivere i projektkonkurrencen afleverer deres forslag ano-nymt, og denne anonymitet opretholdes indtil dommerkomiteen har valgt detvindende projekt. Dommerkomiteen består af repræsentanter fra KøbenhavnsUniversitet, Københavns Kommune, Universitets- og Bygningsstyrelsen og fag-dommere. Fagdommerne er udpeget af Akademisk Arkitektforening (AA) for atsikre, at de er uafhængige af konkurrenceudskriveren, nyder almen faglig anseel-se og besidder den nødvendige arkitektfaglige indsigt og erfaring. I det omfang,der udpeges ingeniør-fagdommere – hvilket sker ret hyppigt – udpeges de eftersamme retningslinjer af Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI).Det vindende projekt vil blive udvalgt på baggrund af evnen til at opfylde de kravder er stillet i konkurrenceprogrammet. Der er ikke i programmet nogen be-grænsninger i forhold til brugen af glasfacader, derimod er der et udtrykt ønskeom dagslysoptimering.Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
2/2

Spørgsmål 202

Ministeren bedes oplyse om Universitets- og Bygningsstyrelsen er enig i, at manbør undgå for mange glasfacader i det vindende projekt og i givet fald oplyse,hvad de faglige begrundelser for dette er.

Svar

Jeg kan oplyse, at Universitets- og Bygningsstyrelsen er enig i de krav, der erstillet i programmet. Det indeholder ikke – som beskrevet ovenfor – et ønske om
begrænsning i forhold til brugen af glasfacader, derimod er der et udtrykt ønskeom dagslysoptimering.

Spørgsmål 203

Ministeren bedes oplyse, hvem der har finansieret arkitektkonkurrencen om denplanlagte udvidelse af Panuminstituttet?

Svar

Omkostningerne til afholdelsen af arkitektkonkurrencen beløber sig til ca. 6 mio.kr., som Universitets- og Bygningsstyrelsen har afholdt.Københavns Universitet har oplyst, at AP Møllerfonden mundtligt har tilkendegi-vet, at den vil betale op til 2,0 mio. kr. af udgifterne til afholdelse af arkitektkon-kurrencen. De 2 mio. kr. indbetales til Københavns Universitet, når universitetetanmoder om det, og vil betyde, at den samlede byggesum reduceres. Da bygge-summen danner grundlag for beregning af den endelige husleje, vil de 2 mio. kr.betyde, at Københavns Universitet vil skulle betale en lavere husleje.Det er hel sædvanlig praksis i forbindelse med arkitektkonkurrencer, at flere inte-ressenter bidrager til finansieringen. Dette var bl.a. tilfældet i forbindelse med kon-kurrencerne om fornyelse af Videnbydelen, Københanvs Universitet og om vækst-huset i Botanisk have i Århus.Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
3/3

Spørgsmål 204

Kan ministeren bekræfte, at den planlagte udvidelse af Panuminstituttet og byg-ningen af den nye Niels Bohr Sciencepark forudsætter støtte fra fonde på op imod450 millioner kroner?

Svar

Københavns Universitet har oplyst, at de planlagte tiltag på Panum (nybygningog laboratoriefornyelse) og bygning af den nye Niels Bohr Sciencepark ikke for-udsætter støtte fra fonde. Begge initiativer vil kunne gennemføres inden for denramme, der er aftalt i regeringens investeringsplan for modernisering af laborato-rier ved de danske universiteter. Københavns Universitet oplyser endvidere, at eneventuel medfinansiering fra en eller flere fonde vil kunne bidrage væsentligt tilyderligere at styrke rammerne for forskning og studiemiljø til glæde for universi-tetet og det danske samfund.Hertil kan tilføjes, at donationer i forbindelse universitetsbyggeri ikke er usæd-vanligt, men ganske hyppigt forekommende.En bygningsdonation kan bruges til at finansiere en del af byggeriet og på denmåde fx nedsætte den husleje, som universitetet efterfølgende skal betale for at
bruge byggeriet. Gaven kan også bruges til at give universiteterne nogle facilite-ter, som der ellers ikke er økonomisk råderum til at finansiere eller den kan bru-ges til at løfte kvalitetsniveauet og til kunstnerisk udsmykning.Af eksempler på donationer i forbindelse med universitetsbyggeri kan bl.a. næv-nes:Green Light House, Københavns Universitet, er opført med bidrag fraVeluxMærsk McKinney Instituttet, Syddansk Universitet, en bygning doneretaf AP Møller og Chastine McKinney Møllers FondDet Bioteknologiske Forskningscenter, Københavns Universitet - et audi-torium på ca. 1000 m2 finansieret af Lundbeck-fondenAlsion, Syddansk Universitet - hvor Bitten og Mads ClausensFond medfinansierede universitets del af byggeriet med Mads ClausenInstituttet og et renrumslaboratoriumkonkurrencen om fornyelse af Videnbydelen, Københavns Universitet,med bidrag fra Realdania ogvæksthus i Botanisk Have, Aarhus Universitet, som opføres med bidragfra Realdania.Det er altså ofte tilfældet, at universiteterne søger at få privat donation i forbin-delse med nybyggeri.Jeg vil meget gerne være med til at fremme samarbejdet mellem universiteterneog de private fonde. Uden et samspil mellem privat og offentlig finansiering bli-ver det svært for Danmark at indfri ambitionerne om forskning i verdensklasse ogom at skabe et universitet i europæisk top ti.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
4/4

Spørgsmål 205

Kan ministeren bekræfte, at hun er informeret om, at AP Møllerfonden er en mu-lig kilde til finansiering af en del af den planlagte udvidelse af Panuminstituttet?

Svar

Idet jeg henviser til svaret under spørgsmål 204 er det ofte tilfældet, at universite-terne søger at få private donationer i forbindelse med nybyggeri, og jeg er be-kendt med, at KU også i dette nybyggeri er i dialog med potentielle donatorer.