Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10
UVT Alm.del
Offentligt
832475_0001.png
832475_0002.png
832475_0003.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 104 og 105 (alm. del) stillet af Udval-get for Videnskab og Teknologi den 31. marts 2010.23. april 2010Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 43
Med venlig hilsen
1260 København KTelefonTelefax3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Charlotte Sahl-Madsen
E-postNetstedCVR-nr.
Sagsnr.Dok nr.Side
10-08312113241791/1

Spørgsmål nr. 104 og 105 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den

31. marts 2010 til ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (alm.

del).

Spørgsmål 104

Vil ministeren kommentere artiklen "Novo køber sig ind på KøbenhavnsUniversitet" fra Information den 31. marts 2010, herunder om ministeren finderdet i overensstemmelse med lovgivningen, at de nye forskerstillinger ifølgedekan Ulla Wever ikke skal slås op, men at der er tale om "en slagsvirksomhedsoverførsel"?

Svar

Til brug for besvarelse af spørgsmålet har Universitets- og Bygningsstyrelsenkontaktet Københavns Universitet. Universitetet har oplyst, at de forventer at an-sætte flere af forskningscenterets ledere, herunder Oluf Borbye Pedersen, efteransættelsesbekendtgørelsens § 9 om ansættelse for eksterne midler. En enkelt le-der forventes at blive tilknyttet centeret som adjungeret professor.Ansættelsesbekendtgørelsens § 9 giver mulighed for, at opslag kan undlades,f.eks. hvis en ikke-statslig bevillingsgiver har stillet mindst halvdelen af midlernetil rådighed for ansættelsen. Det er altså ikke i uoverensstemmelse med lovgiv-ningen, når Københavns Universitet vælger at ansætte Oluf Borbye Pedersen,uden at slå stillingen op.Københavns Universitet har desuden oplyst, at den resterende del af de i alt om-kring 150 medarbejdere, der forventes ansat ved forskningscenteret, vil blive an-sat efter de regler, der gælder for de forskellige personalegrupper. Det vil for detvidenskabelige personale være efter ansættelsesbekendtgørelsens regler. Det gæl-der også medarbejdere fra Oluf Borbye Pedersens forskningsgruppe. Der vil altsåikke blive tale om virksomhedsoverførsel. Der kan dog blive tale om, at en min-dre del af stillingerne besættes efter de særlige regler, der gælder ved ekstern fi-nansiering.Årsagen til, at opslag kan undlades ved eksternt finansierede stillinger, er, at detsom regel vil være en forudsætning for at opnå en ekstern finansiering, at etforskningsprojekt er fyldestgørende beskrevet, og at det er dokumenteret, at dervil blive tilknyttet personer med de nødvendige forskningskompetencer. De per-soner, som skal deltage i projektet, vil derfor ofte være udvalgt på forhånd. Detvil således være unødigt bureaukratisk, hvis stillinger i tilknytning til et sådanprojekt skal opslås.Beslutninger om ansættelse af videnskabeligt personale træffes i øvrigt altid afrektor, jf. ansættelsesbekendtgørelsens § 7. Det er altså universitetet selv, der haransvaret for, hvem de vælger at ansætte. Eksterne bevillingsgivere kan ikke stillekrav om, at bestemte personer ansættes ved danske universiteter.Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Sagsnr.Dok nr.Side
10-08312113241791/1
En ansøger til en videnskabelig stilling skal desuden altid bedømmes af et be-dømmelsesudvalg eller af en eller flere sagkyndige. Dette gælder også ansøgeretil stillinger, der er eksternt finansieret.Alt i alt kan det altså konkluderes, at det er en begrænset andel af det kommendepersonale, der forventes ansat uden opslag, og disse ansættelser sker efter de reg-ler, der netop er møntet på situationer med ekstern finansiering. Også efter disseregler er det rektor, der træffer afgørelse om ansættelse, og der skal foretages enfaglig bedømmelse af ansøgerne.

Spørgsmål 105

Vil ministeren udarbejde en redegørelse for processen omkring konstruktionen afdet nye Novo Nordisk Center på KU, herunder ansættelsesprocedurer og Novosrepræsentation i ledelsen, overvejelser vedrørende uafhængighed af forskningen,forskningsfriheden, samt ejerskab til fremtidige forskningsresultater?

Svar

Side2/2
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Universitets- og Bygningsstyrelsen har kontaktet Københavns Universitet. Uni-versitet har oplyst, at de efter ansøgning til Novo Nordisk Fonden har opnået enbevilling til at etablere og drive et nyt forskningscenter med titlen ”Novo NordiskFoundation Center for Basic Metabolic Research”. For bevillingen vil der blivedannet en selvstændig organisatorisk enhed inden for Københavns Universitet.Universitetet har oplyst, at dekanen for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultetoverfor bevillingsgiveren er ansvarlig for at afrapportere om universitetets an-vendelse af bevillingen og drøfte blandt andet budget. Universitetet har oplyst, atNovo Nordisk Fonden ikke kommer til at indgå i ledelsen af centeret.Universitetet har oplyst, at de forskellige personalegrupper vil blive ansat efter deregler, der gælder for dem. Det kan for så vidt angår en mindre del af det viden-skabelige personale være efter ansættelsesbekendtgørelsens § 9, hvorefter opslagkan undlades, f.eks. hvis en ikke-statslig bevillingsgiver har stillet mindst halvde-len af midlerne til rådighed for ansættelsen.For så vidt angår uafhængigheden af forskningen og forskningsfriheden har Kø-benhavns Universitet oplyst, at projekterne ved centret følger universitetets gæl-dende regler om forskningsfrihed og metodefrihed.Tilsvarende har universitetet om ejerskab til fremtidige forskningsresultater op-lyst, at universitetets almindelige vilkår for immaterielle rettigheder m.v. vil væregældende.