Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
783271_0001.png
783271_0002.png
Dato:Kontor:
12. januar 2010Visum, Udsendelserog Humanitære sager
J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:
09/11619MOEUUI spm. 86

Besvarelse af spørgsmål nr. 86 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL) til mini-

steren for flygtninge, indvandrere og integration den 22. december 2009 (Alm.

Del).

Spørgsmål:

”Er det fortsat praksis, at irakiske statsborgere alene kan meddeles Schengenvisum iekstraordinære situationer, f.eks. i tilfælde af det herboende familiemedlems livstruendesygdom eller dødsfald ? I bekræftende fald bedes ministeren begrunde, hvorfor den særligepraksis fortsat gælder efter Danmark er begyndt at tvangshjemsende afviste irakiskeasylansøgere.”

Svar:

For irakiske statsborgere gælder det fortsat, at der alene kan meddeles Schengenvisum iekstraordinære situationer, f.eks. i tilfælde af det herboende familiemedlems livstruendesygdom eller dødsfald.Der vil dog efter en konkret vurdering kunne meddeles visum til officielle delegationer medhenblik på besøg hos danske myndigheder, herunder f.eks. ministerier, eller til irakiske for-retningsfolk, hvis der er tale om et besøg af ekstraordinær karakter, og hvis udlændinge-myndighederne på baggrund af sagens faktiske omstændigheder skønner, at der ikke er ri-siko for, at ansøgeren vil tage fast ophold eller ophold af længere varighed i Danmark. Ende-lig vil der som udgangspunkt kunne gives visum til irakiske statsborgere, der tidligere haropholdt sig på visum i Schengenområdet og er ind- og udrejst i overensstemmelse med vi-summets gyldighedsperiode.Praksis vedrørende meddelelse af visum med henblik på deltagelse i kulturelle arrangemen-ter eller sportsstævner gælder som udgangspunkt ikke for irakiske statsborgere.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Der foretages dog altid en konkret vurdering. I den sammenhæng kan det nævnes, at derf.eks. blev meddelt visum til irakiske statsborgere, der skulle deltage i VM i brydning i 2009.Efter praksis kan der dog herudover meddeles Schengenvisum til irakiske statsborgere, derønsker at besøge en herboende ægtefælle, hvis det i forbindelse med behandlingen af enansøgning om familiesammenføring er konstateret, at den herboende ægtefælle har en væ-sentlig tilknytning til Danmark.Fastlæggelsen af visumpraksis er foretaget på baggrund af en generel vurdering af gradenaf risiko for, at ansøgere fra de enkelte visumpligtige lande vil tage fast ophold eller ophold aflængere varighed i Danmark eller i de øvrige Schengenlande. Således er visumpraksis ba-seret på antallet af registrerede asylansøgere og antallet af registrerede ansøgninger omfamiliesammenføring fra de enkelte lande, herunder antallet af personer, der har søgt omasyl eller familiesammenføring, efter at være indrejst i kraft af et visum. Endvidere læggesder ved fastlæggelsen af visumpraksis også vægt på erfaringerne med de praktiske udsen-delsesmuligheder og muligheden for at behandle en eventuel asylansøgning i en særlig ha-steprocedure (åbenbart grundløs-proceduren). Herudover tages der også hensyn til immigra-tionsrisikoen og sikkerhedsrisikoen i forhold til andre Schengenlande.Der er således ved fastlæggelsen af visumpraksis for irakiske statsborgere lagt vægt på, atforholdsvis mange irakiske statsborgere erfaringsmæssigt benytter et visumophold til at tagelængerevarende ophold i Danmark, f.eks. ved at indgive ansøgning om opholdstilladelse heri landet, herunder ansøgning om asyl, samt at irakiske statsborgere, der efter indrejsen iDanmark søger asyl eller opholdstilladelse på andet grundlag og får afslag herpå, indtilDanmarks indgåelse af en tilbagetagelsesaftale med Irak den 13. maj 2009 ikke har kunnetudsendes tvangsmæssigt til Irak.Uanset den indgåede tilbagetagelsesaftale har jeg ikke på nuværende tidspunkt fundet an-ledning til at ændre denne praksis. Jeg kan i den forbindelse oplyse, at det løbende vurde-res, om der er grundlag for at ændre visumpraksis, herunder også for irakiske statsborgere.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk