Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
785688_0001.png
785688_0002.png
785688_0003.png
Dato:Kontor:
18. januar 2010Kontoret for Visum,Udsendelser og Hu-manitære Sager
J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:
09/11109-1ABZUUI spm 85 – svar

Besvarelse af spørgsmål nr. 85 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration

den 14. december 2009 (Alm. Del)

Spørgsmål 85:

”Vil ministeren redegøre for gældende praksis i forbindelse med anmodning om stillelse afen bankgaranti for besøgende fra ”immigrationslandegruppen uden referencebegræns-ning”?”

Svar:

Det fremgår af udlændingelovens § 4, stk. 2, jf. lovbekendtgørelse nr. 785 af 10. august2009, at udstedelse af visum kan betinges af, at den herboende reference stiller økonomisksikkerhed for betaling af et beløb på 50.000 kr. (56.512 kr. 2009 niveau).Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration har i ministeriets notat om visumpraksisgældende fra den 1. april 2009 nærmere beskrevet retningslinjer for, hvornår et visum skalbetinges af økonomisk sikkerhedsstillelse.Det fremgår af ministeriets visumpraksisnotat, at udstedelse af Schengenvisum til ansøgerefra immigrationslandegruppen (med og uden referencebegrænsning) i visse tilfælde kan be-tinges af, at den herboende reference stiller en økonomisk sikkerhed for betaling af et beløbpå 56.512 kr. (2009-niveau), således at beløbet forfalder – helt eller delvist – til betaling, hvisvisumansøgeren overtræder visumbetingelserne.Det fremgår endvidere af ministeriets visumpraksisnotat, at visumudstedelse ikke kan betin-ges af økonomisk sikkerhedsstillelse, når ansøgeren er statsborger i et land, der er placeret iasyllandegruppen, herunder Irak og Somalia, eller i turistlandegruppen.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Visumudstedelse kan alene betinges af økonomisk sikkerhedsstillelse, når en udlændingsøger om Schengenvisum med henblik på privatbesøg. Visumudstedelse kan således ikkebetinges af økonomisk sikkerhedsstillelse, når en udlænding søger om Schengenvisum medhenblik på forretningsbesøg, deltagelse i kulturelle arrangementer, sportsarrangementer,kongresser, tjenesterejser mv.Ægtefæller, faste samlevere, mindreårige børn og forældre kan som udgangspunkt fåSchengenvisum, og visumudstedelse til denne persongruppe kan derfor ikke betinges aføkonomisk sikkerhedsstillelse.Endvidere kan udstedelse af Schengenvisum ikke betinges af økonomisk sikkerhedsstillelse,hvis der foreligger ekstraordinære omstændigheder, f.eks. livstruende sygdom hos referen-cen eller dødsfald eller begravelse af et herboende nærtstående familiemedlem.Det er visumansøgerens civilstatus på tidspunktet for visumansøgningens indgivelse, der erafgørende for, om visumudstedelse kan betinges af økonomisk sikkerhedsstillelse. Det for-hold, at ansøgeren i forbindelse med visumansøgningen oplyser, at den pågældende agterat indgå ægteskab med den herboende reference, indebærer ikke, at et eventuelt krav omøkonomisk sikkerhedsstillelse fraviges.Muligheden for at betinge et visum af økonomisk sikkerhedsstillelse skal ses som et supple-ment til den generelle vurdering af immigrationsrisikoen, hvilket vil sige, at Udlændingeser-vice i hver enkelt sag skal vurdere, om ansøgeren kan meddeles visum uden økonomisk sik-kerhedsstillelse, om visumudstedelse vil forudsætte, at der stilles sikkerhed eller, om derskal meddeles afslag, fordi sikkerhedsstillelsen ikke vurderes at være tilstrækkelig til at sikre,at ansøgeren vil overholde betingelserne for sit visum.Det er Udlændingeservice, der i forbindelse med behandlingen af ansøgninger om visumanmoder en herboende reference til en visumansøger om en bankgaranti (økonomisk sik-kerhedsstillelse).Udlændingeservice har oplyst, at Udlændingeservice i almindelighed ikke vil anmode omøkonomisk sikkerhedsstillelse, hvis ansøgeren har en nær tilknytning til sit hjemland (f.eks.hvis den pågældende er gift og har børn), eller hvis ansøgeren tidligere har haft et problem-frit ophold i Schengenområdet, idet immigrationsrisikoen i så fald vil kunne betragtes somminimal.Omvendt vil Udlændingeservice meddele afslag på visum, hvis det vurderes, at immigrati-onsrisikoen er så stor, at en økonomisk garanti ikke vil være tilstrækkelig til at sikre, at ansø-geren overholder betingelserne for sit visum, f.eks. fordi ansøgeren tidligere har misbrugt etvisum, har indgivet asylansøgning eller lignende.Garantireglernes anvendelsesområde ligger imellem de nævnte yderpunkter, således at dervil kunne meddeles visum betinget af sikkerhedsstillelse i sådanne tilfælde, hvor det er tvivl-somt, om der skal meddeles visum eller afslag på visum.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Udlændingeservice kan – efter en skønsmæssig vurdering – eksempelvis stille krav om øko-nomisk sikkerhedsstillelse i tilfælde, hvor en visumansøgers tilknytning til hjemlandet er usik-ker, og hvor det derfor vurderes, at der er en risiko for, at ansøgeren vil benytte et visum til atsøge at opnå fast eller længerevarende ophold i Danmark eller de øvrige Schengenlande.Ansøgerens tilknytning til hjemlandet kan eksempelvis vurderes som usikker, hvis ansøge-ren er ung og uden beskæftigelse, hvis ansøgeren er ugift og uden børn, eller i tilfælde hvoren visumansøger ønsker at besøge en herboende kæreste.
Side 3
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk