Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
Dato:Kontor:
9. december 2009Danskuddannelsesen-heden
J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:
09/09671JELSpm. 54
Besvarelse af spørgsmål nr. 54 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration
den 3. november 2009 (Alm. Del).
”Mener ministeren, det er rimeligt, at personer, som er omfattet af integrationsloven,først kan påbegynde danskundervisning, når de har fået opholdstilladelse, og at dederfor i mange tilfælde må vente mange måneder, inden de kan påbegynde under-visningen?”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Henrik Dam Kristensen (S).Svar:
Jeg kan oplyse, at det følger af integrationsloven, at en kommunalbestyrelse skaltilbyde udlændinge, der er omfattet af loven, et introduktionsprogram, der bl.a. skalomfatte danskuddannelse.Introduktionsprogrammet skal påbegyndes senest en måned efter, at kommunalbe-styrelsen har overtaget integrationsansvaret for den pågældende udlænding, jf. in-tegrationslovens § 16, stk. 4. Med bestemmelsen sikres, at en udlænding hurtigstmuligt efter, at kommunalbestyrelsen har overtaget ansvaret for den pågældendesintegration, påbegynder danskuddannelsen.Kommunalbestyrelsens ansvar efter integrationsloven omfatter udlændinge, der ermeddelt opholdstilladelse her i landet. Loven omfatter udlændinge, der er meddeltopholdstilladelse som flygtninge eller som familiesammenførte.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Er der tale om en udlænding, der f.eks. søger om asyl her i landet, er den pågæl-dende ikke omfattet af integrationsloven og dermed ikke af kommunalbestyrelsensansvar. Tilsvarende gælder en udlænding, der søger om ægtefællesammenføringher i landet.Jeg finder det i den forbindelse rimeligt, at tilbud om danskuddannelse efter integra-tionsloven alene gives til udlændinge, der er meddelt opholdstilladelse her i landet.Tilbuddet om danskuddannelse er således gratis for den enkelte og omfatter et ud-dannelsesforløb på op til tre år. Det er derfor rimeligt, at dette forudsætter, at ud-lændingen er meddelt opholdstilladelse her i landet.Jeg er i øvrigt enig i, at udlændinge, der meddeles opholdstilladelse her i landet,skal påbegynde deres danskuddannelse så hurtigt som muligt herefter. Integrati-onslovens regler sikrer i den forbindelse, at tilbuddet om danskuddannelse skalkunne påbegyndes senest 1 måned efter, at kommunalbestyrelsen har overtagetansvaret for den pågældende. Dertil kommer, at en flygtning, fra det tidspunkt, hvorden pågældende har fået asyl, og indtil kommunalbestyrelsen overtager ansvaretfor den pågældende, skal tilbydes intensiv danskundervisning på asylcentret. Dettesker for at bidrage til, at venteperioden på asylcentret, indtil boligplacering i kom-munen finder sted, bruges konstruktivt til intensiv danskundervisning samt under-visning i dansk kultur og danske samfundsforhold.Også udlændinge, der meddeles opholdstilladelse som led i beskæftigelse, skalhave mulighed for at påbegynde danskuddannelse hurtigst muligt. Efter det netopfremsatte lovforslag om ændring af lov om danskuddannelse til voksne udlændingem.fl. (Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning m.v.) L 64 foreslås det således, atudenlandske arbejdstagere i ordinær beskæftigelse, der har fast, lovligt ophold ogret til at arbejde her i landet, kan påbegynde et særligt arbejdsmarkedsrettet dansk-undervisningstilbud (intro-dansk), før de pågældende har fået cpr.nr.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk