Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2009-10
UUI Alm.del
Offentligt
757116_0001.png
757116_0002.png
Dato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:
13. november 2009Lovkontoret09/08447SVE

Besvarelse af spørgsmål 47 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integra-

tionspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 23. oktober

2009 (UUI alm. del)

Spørgsmål:

”Ministeren bedes forklare og uddybe, hvorfor hun i besvarelsen af bl.a. spørgsmål 285henviser til lovbemærkningerne til lovforslag nr. L218 af 16. maj 2008, hvoraf det ifølgeministeren skulle fremgå, at den økonomiske støtte til irakere, der ønsker at vende frivilligthjem, ville ophøre ved indgåelse af en tilbagetagelsesaftale mellem Danmark og Irak.Spørgsmålet stilles, fordi der i det omtalte lovforslags bemærkninger står følgende: ”Dogforventes den økonomiske støtte til frivillig tilbagevenden, jf. nærmere afsnit 2.4, videreført iet aktstykke, når opkvalificeringsordningen ophører.”

Svar:

Opkvalificeringsordningen blev bragt til ophør for nye ansøgere den 14. maj 2009, fordi ind-gåelse af tilbagetagelsesaftalen med Irak indebar, at kriterierne for at være omfattet af ord-ningen ikke længere var til stede. Det fremgår tydeligt af lovbemærkningerne til kontraktord-ningen (lovforslag nr. L 218 af 16. maj 2007 om ændring af udlændingeloven).Det fremgår endvidere af lovbemærkningerne, afsnit 2.4. indledningsvist, at ”regeringen her-udover foreslår et økonomisk tilbud til den enkelte afviste asylansøger, der indgår en kon-trakt om opkvalificering med henblik på frivillig udrejse”.Den i spørgsmålet citerede del af lovbemærkningerne om et muligt aktstykke skal ses isammenhæng med, at det i maj 2007 blev vurderet, at der via et aktstykke kunne blive be-hov for en bevillingsmæssig hjemmel til efter indgåelse af en tilbagetagelsesaftale at afslutteigangværende kontrakterhvilket indbefattede udbetaling af økonomisk støtte – for perso-ner, der havde indgået kontrakt inden ordningens ophør.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
De afviste irakiske asylansøgere, som inden ordningens ophør i forbindelse med tilbageta-gelsesaftalen indgik kontrakt i henhold til kontraktordningen, færdiggør deres opkvalifice-ringsforløb og får i forbindelse med afslutningen af forløbet og hjemrejsen udbetalt den øko-nomiske støtte i henhold til ordningen.Der er i dag tre afviste irakiske asylansøgere, som har indgået kontrakt om opkvalificeringunder kontraktordningen, og som fortsat opholder sig i Danmark. Den ene har afsluttet op-kvalificeringen, og myndighederne er i færd med at arrangere hjemrejsen. De to øvrige af-slutter deres forløb i henholdsvis slutningen af januar og februar 2010.Afviste asylansøgere fra Irak har inden for de seneste år haft mulighed for at opnå særligøkonomisk støtte til tilbagevenden ved flere forskellige økonomiske ordninger.Hertil kommer, at der fortsat er mulighed for at få økonomisk støtte til at udrejse frivilligt efterudlændingelovens § 43 a, stk. 2. En sådan støtte kan dog kun ydes, hvis de pågældendemedvirker til at udrejse uden ugrundet ophold.De irakere, som gennem mange år har nægtet at udrejse i overensstemmelse med myndig-hedernes afgørelser – uanset at de har modtaget flere generøse tilbud om økonomisk støtte,hvis de vendte frivilligt tilbage til Irak – kan derfor ikke få denne støtte.
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk